– Samtidigt måste man självklart ha respekt för ålder, och det var därför jag i början av året inte riktigt svarade på frågan om jag skulle göra en OS-satsning med Catch Me Not. Jag ville först känna av att det här var något som han ville, och att han var fräsch.

Peder Fredricson är känd som en ryttare som ständigt söker nya vägar för att utvecklas, utmanas och bli bättre.

Finns det en otrampad stig är han den första att galoppera på den.

Det är därför Peder Fredricson har ett stort leende när han berättar om de nya vägar som han prövat för att se till att 18-årige Catch Me Not, som kallas för Charlie, skulle bli hans OS-häst i Paris.

– Vi har jobbat mycket med att få honom i bra form, och eftersom han är i den åldern som han är har vi gjort ett annat träningsschema för honom, säger Peder Fredricson.

– För det är lite med hästar som med människor som har kommit något högre upp i åldern. Catch Me Not har konditionen och rutinen. Det han har behövt träna på är explosiviteten, och självklart att behålla motivationen. Nya träningsformer kan vara en sådan sak som ger motivation.

Den fyrfaldige OS-medaljören fortsätter:

– Vilket är roligt för mig också. Jag gillar alltid att göra nya grejer.

Bland det nya som införts är att Catch Me Not har tömkörts en del, vilket är ett bra sätt att gymnastisera hästen utan en ryttare på ryggen.

Tre år har passerat sedan Peder Fredricson reste hem från Tokyo med ett OS-guld och ett OS-silver.

Han och hans fantastiska häst All In hade inlett spelen med att upprepa insatsen från OS i Rio 2016 när de tog silver i den individuella tävlingen.

I lagtävlingen skulle det gå ännu bättre.

Sverige och USA gjorde upp om guldet, som avgjordes genom en omhoppning på tid. När Fredricson och All In var både felfria och snabba var guldet Sveriges.

I dag går den nu 18-årige valacken All In hemma i hagen på Grevlundagården, efter att i februari förra året pensionerats från tävlingsbanorna.

I samband med det började Fredricson arbetet med att utveckla yngre hästar som möjligtvis skulle kunna ha en chans att nå OS i Paris.

Det visade sig dock att hans nästa OS-häst hade funnits i stallet i flera år.

– För ett år sedan trodde jag kanske att han (Catch Me Not) hade gjort sitt sista mästerskap, men det hade han uppenbarligen inte, säger hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona och ler.


Catch Me Not har kommit in i någon form av guldålder där han presterar bättre än någonsin.

Hopphästar brukar vanligtvis ha sin allra bästa tid när de är mellan 12 och 15 år. I den individuella OS-finalen i Tokyo återfanns en majoritet av de 30 finalhästarna i det åldersspannet.

Men så finns det undantagshästar. De där som inte passar in i någon given kolumn. Catch Me Not tillhör den gruppen.

Hur överraskande är det att en 18-åring är i den här formen?

– Det hör inte till vanligheterna även om det händer. Men Catch Me Not har kommit in i någon form av guldålder där han presterar bättre än någonsin, säger förbundskapten Ankarcrona.

Catch Me Nots ägare Ebba Berglöf, som är god vän med Peder Fredricson och hans hustru Lisen Bratt Fredricson, köpte hästen när han var ett halvår gammal.

Vid två tillfällen – när valacken var fyra respektive sex år – provred Peder Fredricson men ingen av gångerna blev han övertygad om att det var en häst för honom. I stället fortsatte ägaren att tävla honom. När ”Charlie” var tolv år hörde dock Fredricson av sig till Berglöf och ville göra ett tredje försök. Den gången klickade det mellan de två, och sedan 2018 har de kamperat tillsammans.

Ekipaget har under de här åren nått fina framgångar, redan 2019 kom de trea i världscupfinalen och 2021 tog de EM-brons. Men i och med att All In fanns i stallet hamnade Catch Me Not, som var reserv inför senaste OS, trots det lite i skuggan.

När All In pensionerades fick han ta klivet fram som förstavalet till de högsta klasserna, men likväl kändes det där med OS-debut som 18-åring inte möjligt.

Ja, för alla utom Peder Fredricson förstås, och i höstas hade han en dialog med förbundskapten Ankarcrona om möjligheten.

– Vi gick igenom våra tankar kring det, och tyckte båda att förutsättningarna fanns där. Frågan var hur vi skulle lägga upp matchningen, och Peder tyckte världscupfinalen var ett bra mål. Vilket jag tyckte var ganska skönt eftersom jag visste att jag där skulle få svar, berättar Ankarcrona.

– Men jag hade nog inte förväntat mig så bra svar som jag fick.

I vårens världscupfinal visade sig Catch Me Not från sin allra bästa sida när ekipaget slutade trea.

När ekipaget följde upp det med att vara felfria i båda omgångarna av midsommarhelgens lagtävling i Rotterdam fanns inga hinder kvar att övervinna.

Nu är Fredricson och ”Charlie” på plats i Paris, och den här gången avgörs lagtävlingen först. På torsdag rids kvalet, och de tio bästa lagen gör på fredag upp om medaljerna.

Ser du några likheter mellan guldhästen All In och Catch Me Not?

– Båda har vad vi brukar benämna som blod, det vill säga de är väldigt motiverade när det kommer till tävling. Det är viktigt, för om en häst som är till åren inte tycker det är roligt att tävla går det inte. Catch Me Not vill göra jobbet, och han tycker det är kul.

Fakta.Fredricsons OS-historia

Peder Fredricson blev Sveriges yngste OS-ryttare när han 1992 tävlade i fälttävlan i Barcelona.

Efter det sadlade han om och blev hoppryttare.

Han har ställt upp i tre OS som hoppryttare och tagit medalj i samtliga:

Silver i lag 2004 i Aten tillsammans med hästen Magic Bengtsson.

Silver individuellt 2016 i Rio tillsammans med hästen All In.

Guld i lag och silver individuellt 2021 i Tokyo tillsammans med hästen All In.

Läs mer:

Hemligheten som gör att guldhoppet aldrig har tidsbrist

Gessles hitformel skapar bästa hoppbanorna

Share.
Exit mobile version