I slutet av mars 2023 valdes den förre statsministern och M-ledaren Fredrik Reinfeldt till ny ordförande för Svenska fotbollförbundet (SvFF).
I vår, två år senare, löper mandatet ut. På fredagen lämnade Reinfeldt beskedet till valberedningen att han kandiderar till omval.
Samtidigt tycks fotbollsrörelsen vara splittrad. I media har flera potentiella utmanare nämnts under hösten.
Valberedningens ordförande Håkan Wifvesson berättar dock för DN att det ännu inte finns någon formellt nominerad kandidat. Han säger vidare om den nu rådande situationen:
– När det är sådana här val är det ofta en andel som vill ha en kontinuitet, förlängning och fortsättning, medan det alltid finns en andel som kanske vill något nytt.
– Sedan är det fina med fotbollsrörelsen att vi är en demokrati. När beslutet är taget är det taget i demokratisk ordning.
Den enda potentiella utmanaren som öppet aviserat att han avser kandidera till posten är den förre AIK-ordföranden Robert Falck.
– Jag känner så pass mycket stöd ute i Sverige att det är dags att säga att jag är en kandidat, sade han till Expressen tidigare i höstas.
Men han är alltså inte formellt nominerad ännu.
Den förra ministern Ylva Johansson har av bland annat Fotboll Sthlm lyfts som en potentiell kandidat. Jonas Eriksson har rapporterats vara en annan. Lars-Christer Olsson – som 2023 förlorade omröstningen mot Reinfeldt med 111 röster mot 143 – tycks däremot inte bli aktuell.
– Nej, jag har inte varit inne i några sådana diskussioner. Jag har sagt att det är som ett avslutat kapitel, säger han.
Du har inte heller hört något av klubbar eller distrikt?
– Nej. Jag har sett att mitt namn snurrat runt. Men jag har inte engagerat mig i frågan faktiskt.
Fotbollskanalen och Sportbladet har vidare skrivit att Anders Billström (ordförande i BK Häcken och för damernas ligaorganisation Elitfotboll dam) är ett annat alternativ.
De förstnämnda har också rapporterat att Simon Åström (i dag ordförande för herrarnas ligaorganisation Svensk elitfotboll) är huvudspåret, på önskan av Hammarby – som på föreningens årsmöte i våras röstade igenom att de ”vid varje givet tillfälle ska verka för en egen eller annan lämplig kandidat” än Reinfeldt.
– Det är ju ett namn som nämns väldigt ofta när man pratar med folk i fotbollsrörelsen, med distrikten till exempel – och även bland elitklubbarna, säger klubbordföranden Mattias Fri.
– Det är en person som gjort ett väldigt bra jobb under sin tid som ordförande i Sef, så det är väl ett jättespännande namn.
Mattias Fri fortsätter med ett bredare resonemang om framtidens ledarskap i Svenska fotbollförbundet.
– Nu har vi ett ledarskap som är ganska konfliktdrivet. Det har väl varit otaliga tillfällen på senare tid där rapporteringen, fokus och energin gått till interna konflikter.
– Det tror vi är väldigt olyckligt, eftersom det finns många utmaningar i svensk fotboll som vi tillsammans måste ta hand om. Därför skulle vi önska ett mer sammanhållande ledarskap, en individ som fotbollsrörelsen kan sluta upp bakom, så att vi kan jobba med de viktiga frågorna tillsammans – och utveckla svensk fotboll tillsammans.
Den 15 januari är sista datum för att nominera. Alltså om två månader.
Hur stressade är den del av fotbollsrörelsen som vill se ett annat namn än Fredrik Reinfeldt på posten i vår?
– Inte alls, skulle jag vilja säga. Jag tycker att två månader är jättelång tid. Vi är inte alls stressade. Det tuffar på, arbetet pågår, säger Mattias Fri.
Handlar det om att man vacklar mellan ett eller ett par namn, eller finns det en kandidat som man väntar på?
– Jag upplever situationen som att det handlar om att kasta olika alternativ mot varandra, diskutera det och se vad det finns störst samling runt.
Är det så att man lägger stor vikt vid att personen som till slut lyfts fram ska vara stark, snarare än att det blir flera olika?
– Det tror jag. Det är väl ur allas perspektiv önskvärt om diskussionen och debatten leder fram till ett namn när det är dags för förbundsmötet.
– Jag tror att den här splittringen som är nu, den började redan med att vi hade en valkampanj i politisk stil förra vändan, och det är inte så svensk fotboll brukar fungera. Mig veterligen har det aldrig hänt förut.
– Jag tror att det är någonting som alla vill undvika.
Fakta.Datumen att hålla koll på
15 november: Valberedningen kommunicerar vilka av de som sitter på utgående mandat som ställer upp till omval.
15 januari: Sista dag för nominering.
15 februari: Senaste datum för valberedningen att presentera sitt förslag inför förbundsmötet.
22 mars: SvFF:s förbundsmöte.
Källa: Svenska fotbollförbundet.