En tidig söndagsmorgon i mars 2024 ringer en man från Hässelby villastad 112. Han tror att hans sambo kan ha fått hjärnblödning. Hon är medvetslös.

När hon kommer in med ambulans till sjukhuset konstaterar läkarna att hon har skallskador som tyder på trubbigt våld, hennes hjärna är, enligt det rättsmedicinska utlåtandet, påtagligt svullen och hon har en hjärninfarkt i vänstra storhjärnan.

Dessutom blöder hon ur underlivet och har blåmärken, sårskador och slitskador i underlivet.

Två dagar senare avlider hon.

I början av november åtalades den 61-årige sambon för mord och grov våldtäkt. Under rättegången yrkade kammaråklagare Anna Wennergren på livstid.

Bevisningen bestod, förutom det omfattande rättmedicinska utlåtandet och en lång rad vittnesmål från grannar om parets leverne, av teknisk bevisning i form av filmer som mannen själv spelat in på de övergrepp han utsatte sin sambo för under natten, samt bevis på att mannen ljög om flera detaljer. Bland annat hävdade han att han sovit hela natten, trots att tömningen av hans telefon visade att han såväl rört på sig som öppnat flera olika appar under natten.

I bevisningen ingick även ett stort antal inspelningar av ”samtal” mellan de båda. De består huvudsakligen av att 61-åringen skriker mycket nedsättande och förnedrande saker till den nu döda kvinnan. ”Jag skäms över det”, har han i efterhand sagt i förhör.

Tingsrätten kom dock fram till att bevisningen inte höll. I domen skrev man att även om det finns omständigheter som är ”besvärande” för mannen är det inte lett i bevis att han dödade, eller ens misshandlade kvinnan. Han friades från misstankarna om mord.

Att han i femton minuter filmat hur han begår övergrepp på den till synes sovande, men kanske redan då medvetslösa kvinnan, med hjälp av olika föremål betraktar tingsrätten som en våldtäkt av normalgraden. Kvinnan blödde vid ankomst till sjukhuset och såväl blod som sperma återfanns på föremålen.

– Tingsrätten har gjort en felaktig bedömning. Det är uteslutet att kvinnans skador, som ledde till hennes död, orsakats av någon annan än hennes sambo. Han ska dömas för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till anans död, skriver åklagaren i sitt överklagande.

Hon anser även att våldtäkten han dömdes för ska rubriceras som grov.

– Det handlar om en grov våldtäkt av en person som är i en synnerligen utsatt situation. Det går inte att bedöma det som någonting annat, har kammaråklagare Anna Wennerberg tidigare sagt till DN.

I hovrätten kommer åklagaren presentera ny bevisning – en övervakningsfilm från en livsmedelsaffär i Hässelby från förmiddagen dagen innan kvinnan fördes med ambulans till sjukhus.

På filmen är kvinnan oskadad – vilket gör att tidsfönstret för när hennes skador uppkommit blir mindre. Tingsrätten menade att det inte går att slå fast exakt när eller hur hon skadats och att det kan handla om en olyckshändelse.

Mannen förnekar brott.

Läs mer:

”Känner du oro för någon så lita på din magkänsla – och ring polisen”

”Prioritera våld i nära relationer lika högt som sprängningar”

Fakta.Här kan du få stöd

● Är situationen akut, ring alltid Polisen 112.

● Stöd finns på unizonjourer.se – det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är.

● Kvinnofridslinjen har öppet dygnet runt: 020-50 50 50

● Alla kvinnors hus: 08-644 09 20, mån–fre kl 9–17) Erbjuder tillfälligt skyddat boende för personer som utsatts för våld i nära relation och hedersrelaterat våld. Tar emot kvinnor, män, deras barn och medföljande djur med placering via socialtjänsten.

● Terrafems rikstäckande jourtelefon 020-52 10 10 erbjuder hjälp på mer än 70 språk.

● Brottsofferjouren (116 006, alla dagar kl 9–19)

Ger stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga.

● Välj att sluta: 020-555 666

Nationell telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Telefonlinjen drivs av Länsstyrelsen Stockholm i samverkan med Manscentrum Stockholm och i samarbete med Sveriges länsstyrelser.

● Stödlinjen för män 020-808080.

● Socialtjänsten når man via växeln i den kommun man bor i.

Share.
Exit mobile version