På tisdagen rapporterade DN om hur en klimataktivist, som också är klimatforskare, friades i Stockholms tingsrätt i vad som beskrevs som en historisk dom. Mannen stod åtalad för ”ohörsamhet mot ordningsmakten” efter två klimataktioner där mannen var med och blockerade trafik i centrala Stockholm i augusti 2022.

I sitt försvar hävdade mannen, som försvarade sig själv, att han agerat i nöd med hänvisning till klimatförändringarna.

Tingsrätten gick på mannens linje och friade honom i vad som av bedömare beskrevs som en historisk dom. Liknande argumentation har tidigare lett till lindrigare domar mot klimataktivister, men aldrig tidigare till en friande dom. Rätten menade också att klimatforskaren, med anledning av sitt yrke, har ”en särskild roll och därmed ett moraliskt och yrkesmässigt ansvar att agera”.

Domen var dock en så kallad nämndemannadom där två av nämndemännen ville fria medan rättens ordförande och den tredje nämndemannen ville fälla.

Ordföranden och den skiljaktiga nämndemannen skrev i domen att de inte ifrågasätter att det pågår en klimatkris eller klimathotets allvar, men menar att de gärningar som forskaren gjort sig skyldig till inte på ett ”någorlunda konkret och omedelbart sätt” kan bidra till att avvärja hotet. Den formuleringen är hämtad från en prejudicerande dom i Högsta domstolen, där en klimataktivist fälldes för ett liknande brott efter att också ha argumenterat att hen agerat i nöd.

I sitt överklagande hänvisar åklagaren till utlåtandet från ordföranden och den tredje nämndemannen.

”Åklagaren instämmer till fullo i och hänvisar till den skiljaktiga meningen”, skriver åklagaren.

Klimatforskaren, som vill vara anonym, säger till DN att han inte är förvånad.

– Det var ju ganska väntat. Men jag har inte hunnit smälta det än, säger han.

Läs mer:

Klimatforskare frias i domstol – hänvisar till nöd

Ytterligare klimataktivister frias från sabotage

Advokaten Linus Gardell är klimataktivisternas bästa vän

Share.
Exit mobile version