Kritiken mot Hamas har blivit allt mer synlig i Gaza på senare tid. Flera Gazabor har på sociala medier lagt ut videor där de riktar kritik mot de katastrofala följderna av terrorattentatet den 7 oktober, som i Gaza kallas för ”al-Aqsa-floden”.

”Floden dränkte oss”, lyder en fras som återkommer i flera varianter.

En av dem som vågat ventilera sitt missnöje öppet är bloggaren Omar Abd Rabbo, 30. Han lägger skulden på Hamas för att han ”inte haft en lycklig period” i livet sedan barndomen. Han var 13 år gammal när Hamas 2007 tog full kontroll över Gazaremsan. Hans agg mot Hamas har ökat varje dag under det pågående kriget.

– Fattigdom, arbetslöshet och politiskt förtryck har rått under många år. Och (Hamas) fullbordade katastrofen i oktober genom den blodiga attacken mot Israel, en attack som går emot alla muslimska och humanitära värderingar, säger han på telefon till DN.

Han upplever att en stor majoritet av Gazaborna nu vänt sig mot Hamas och att bara en liten minoritet fortfarande stöder dem.

– Motviljan mot Hamas ökar i en väldigt hög takt, säger han.

Abd Rabbo har förlorat sitt hem och sin telefonbutik i Gaza stad, och har vid fyra tillfällen tvingats fly undan israeliska bombningar. I dag är han arbetslös.

Han kritiserar Hamas främst på sociala medier, och har av rörelsens anhängare kallats för förrädare. Han gömmer sig i centrala Gaza och fick via bekanta veta att Hamas medlemmar letat efter honom på flera ställen.

– Jag fruktar att bli kidnappad och torterad. Det är en överhängande risk, säger Abd Rabbo som mellan 2020 och 2023 utsatts för förhör hos Hamas vid fyra tillfällen.

Andra Gazabor har förbannat Hamas och dess ledare inför sina mobilkameror. Unga pojkar hånar den maskerade Abu Ubaida, rörelsens militära talesperson, och säger även att de hoppas att Israel griper Hamasledaren i Gaza, Yahya Sinwar.

Kritiken har inte tolererats av Hamas, vars medlemmar i princip inte synts på Gazaremsans gator under krigets första månader. Men nyligen började de visa sig igen – och straffar kritikerna hårt.

En sådan kritiker som den 8 juli utsattes för brutal tortyr, sedan han kritiserat Hamas, är aktivisten Amin Abed. I flera tv-intervjuer från sjukhussängen anklagar han med uppsvällt ansikte Hamas för att ha brutit såväl hans händer som ben och tänder:

– Detta är tredje gången ni har försökt döda mig. Ni har kidnappat och torterat folket i Gaza i 17 år, säger han.

Men alla har inte överlevt tortyren.

I ett videoklipp som blivit viralt syns en avliden ung man som ligger på en sjuksäng med synliga blåmärken från misshandel på ryggen och armarna, samt ett stort snitt på benet ovanför hälen. Arga och förtvivlade män som syns omkring honom säger att han också hade fått elchocker.

Den döde mannen uppges vara den palestinske aktivisten Waseem Asaad al-Sawyer. Några dagar tidigare hade han kritiserat den qatariska tv-kanalen Al Jazeera för att överdriva beskrivningen av Hamas militära styrka. Han sade:

”Al Jazeera, ni ljuger. Hamas militära styrka har minskat… Israel tog över Gazaremsan på några timmar… Alla Gazabor, utom en liten minoritet, är emot Hamas och önskar att rörelsen försvinner”.

Hamas anklagas för att stå bakom tortyren och dödandet av aktivisten.

Den qatariska tv-kanalen Al Jazeera nämns i nästan samtliga klipp och ibland riktas kritiken endast mot kanalen. En man talar om en illusion som Al Jazeera säljer, utan att förstå hur Gazaborna lever i ”förnedring”.

– Närhelst vi uttrycker vår åsikt kommer ni och förolämpar oss, säger mannen.

Bloggaren Omar Abd Rabbo säger till DN att Al Jazeera bedriver missvisande journalistik som ger sken av att Hamas handlingar ger stora framgångar i kriget, och att kanalen generellt tenderar att förmedla en positiv syn på Muslimska brödraskapet som Hamas tillhör.

– Människor ser på Al Jazeera som Hamas propagandaorgan, och ser det som en av anledningarna till att tragedin fortsätter.

Tror du att Hamas brutalitet hindrar ytterligare kritik?

– Det tror jag att den gör. Tänk på hur stor skräcken är bland människor efter brutaliteten mot aktivister som Amin Abed, säger Abd Rabbo.

– Men personligen har jag kvar viljan att fortsätta att kämpa för en bättre framtid.

Fakta.Hamas – den styrande i Gaza

● 1987 grundades den palestinska militanta och politiska islamistiska organisationen Hamas av Ahmad Yassin som 2004 dödades vid en israelisk gryningsräd i Gaza stad. Hamas är en förkortning för ”Harakat al-Muqawamah al-Islamiyyah,” vilket på svenska betyder ”Islamiska motståndsrörelsen”.

● Hamas förespråkar upprättandet av en islamisk stat i hela det historiska Palestina och erkänner inte Israels legitimitet.

● Dess militära gren Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna har genomfört flera attacker mot Israel. Den klassas som en terroristgrupp av länder som USA samt EU och Israel.

● 2007 tog Hamas total kontroll över Gazaremsan, efter blodiga sammandrabbningar med Israels historiskt sett främsta motståndare Fatah-rörelsen.

● Fatah leder det begränsade palestinska självstyret som omfattar 40 procent av den ockuperade Västbanken.

● Yahya Sinwar leder Hamas i Gaza sedan 2016 och har sista ordet i allt som rör konflikten med Israel. Han tros befinna sig i ständig rörelse i Gazas tunnelsystem, hela tiden omgiven av israelisk gisslan.

● De bägge tidigare högsta ledarna, Khaled Mashal från Västbanken och Ismail Haniye från Gaza, lever sedan många år i exil i Qatar.

Källa: DN

Share.
Exit mobile version