Uppmaningen till svenska hushåll från Myndigheten för samhällskydd och beredskap är tydlig:

Om krisen eller kriget kommer är det bra att ha kontanter hemma. De ska helst vara i olika valörer och räcka för minst en vecka.

Den som blir av med sina kontanter vid ett inbrott kan dock inte räkna med att få hela beloppet tillbaka på försäkringen. Hemförsäkringarna hos de största försäkringsbolagen täcker upp till mellan 3 000 och 5 000 kronor i förlorade kontanter.

Samtidigt tycks det vara just kontanter som inbrottstjuvarna nu för tiden är extra intresserade av.

– På 80-talet tog tjuvarna med sig släpvagn och lastade den full med större elektronik. Det gör de inte längre. Nu tar de sig in för att leta efter kontanter, smycken och andra mindre värdesaker som är lätta att ta med sig, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Så hur skyddar man bäst sina värdesaker mot tjuvarna?

– Vi rekommenderar att man har sina värdesaker i ett bankfack. Finns inte den möjligheten så är rekommendationen att ha värdesakerna i ett certifierat säkerhetsskåp, som då måste monteras på rätt sätt i hemmet så att de inte går att få med sig, säger Lina Nilsson.

– Ska man gömma sina saker i hemmet får man vara riktigt kreativ, så enkelt är det. Det duger inte att ha dem längst in i garderoben, i frysen eller i tvättkorgen. Tjuvarna letar där också.

Under vintermånaderna ökar inbrotten. Lina Nilsson slår ett slag för tipset om att lämna lamporna på för att hålla tjuvarna borta. Och att ta hjälp av varandra.

– Vi har sett att Grannsamverkan är väldigt effektivt för att hålla tjuvarna borta. När de boende är observanta och håller koll åt varandra, så märker inbrottstjuvarna av det.

Grannsamverkan är en metod för att minska risken för inbrott i bostadsområden. Ungefär 30 procent av de svenska hushållen är anslutna till systemet, som är gratis att använda.

– Man pratar ihop sig som grannar och får sedan en utbildning av den lokala polisen. Man får broschyrer och kan ladda ner en app dit polisen och andra aktörer kan skicka tips eller information när något händer i området, säger Lina Nilsson.

Stöldskyddsföreningens tips och åtgärder som kan försvåra för tjuven:

● Förvara helst dina värdesaker i ett bankfack eller säkerhetsskåp. Om du väljer att ha ett säkerhetsskåp hemma är det viktigt att det är certifierat och monterat på rätt sätt, det vill säga ordentligt fastbultat i golvet.

• Fundera på att skaffa DNA-märkning till dina värdesaker. Det är en vätska som innehåller unik DNA-kod och som penslas på värdesaker. Märkningen är i princip omöjlig att ta bort, men desto enklare för polisen att spåra.

• Försvåra för tjuvarna att ta sig in genom att ha ett certifierat lås på dörren. Men, kom ihåg att det inte hindrar tjuvarna från att krossa en fönsterruta och komma in den vägen.

• Överväg larm utifrån hushållets behov. Är du bortrest längre perioder kan det vara en god idé att ha ett larmsystem med någon form av uttryckningstjänst inkluderad. Är du oftast hemma, kan det dock vara mer kostnadseffektivt med en enklare larmlösning.

• Glöm inte bort belysningen. Ha tidsinställda lampor på inomhus när du inte är hemma, oavsett om du bor i villa eller lägenhet. Bor du i villa, skaffa också lampor med sensorer i trädgården som tänds av rörelser.

• Ha en nyckelkåpa på låsvredet om du bor i lägenhet. Tjuvarna bryter ogärna upp låset, de låser hellre upp inifrån med ett verktyg som de trär in genom brevinkastet. Det finns säkra brevinkast genom vilka man inte kan se eller ta sig in.

• Ta initiativ till att involvera ditt lägenhetshus eller bostadsområde i Grannsamverkan. Grannar som har koll på och åt varandra har visat sig vara ett effektivt skydd mot inbrott.

Fakta.Om krisen eller kriget kommer

Broschyren Om krisen eller kriget kommer skickas ut i en ny version till Sveriges hushåll inom de närmaste två veckorna. Den innehåller råd om hur hushållen kan förbereda sig, och vad de ska göra i händelse av kris eller krig.

En av rekommendationerna är att ha kontanter i olika valörer hemma för minst en vecka.
Avsändaren av broschyren är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Share.
Exit mobile version