I november 2023 kunde DN avslöja att Joachim Kuylenstierna, då vd på investmentbolaget Fastator, utsatts för en lång rad utpressningsförsök.

Via meddelanden i den krypterade tjänsten Whatsapp fick han veta att han hade en påstådd skuld på 100 miljoner kronor. Betalade han inte skulle han och/eller hans kollegor eller närstående drabbas av olika våldshandlingar. En bild på vad som kunde antas vara sprängmedel skickades också till Kuylenstierna.

Bara dagar senare blev en av hans kollegor förföljd och fotograferad då han åkte från sitt hem fram till kontoret i centrala Stockholm. Någon månad senare hade en annan person med kopplingar till bolaget Fastator utsatts för två brandattentat riktade mot sitt hem, en villa i Saltsjöbaden.

Joachim Kuylenstierna lämnade vd-posten i Fastator till följd av turbulensen. Såväl han som flera tre andra i bolagsstyrelsen flydde utomlands för att kunna känna sig säkra.

Allt sedan dess har en omfattande förundersökning pågått. Sedan en tid tillbaka sitter sex personer häktade misstänkta för bland annat försök till grov utpressning, grov mordbrand och medhjälp till grov mordbrand. Samtliga är män som rört sig i den gängkriminella miljön i Stockholm. Enligt DN:s källor har de agerat utförare.

På fredagen häktades ytterligare fyra personer, misstänkta för försök till grov utpressning, medhjälp till försök till grov utpressning, grovt narkotikabrott och grovt ocker. Enligt uppgifter till DN är det dessa personer som ska ha beordrat utpressningen.

En av dem är en nära anhörig till Jonas Falk – en gång utpekad som överhuvudet i ett av Sveriges största narkotikamål genom tiderna – ”Operation Playa”. Han dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten, men friades senare i hovrätten.

Den anhöriga är en 60-årig kvinna, som även hon tidigare utretts för grova brott med kopplingar till Jonas Falk. Hon satt häktad i över ett och ett halvt år efter gripandet i Playa-målet och friades till slut från alla misstankar om narkotikabrott, men dömdes till villkorligt för bokföringsbrott.

Kvinnan har även gjort affärer med Joachim Kuylenstierna genom att bland annat köpa aktier i ett av hans tidigare fastighetsbolag. En av polisens teorier är enligt uppgifter till DN att hon anser att Kuylenstierna är skyldig henne de 100 miljoner som hon nu ska ha försökt pressa honom på. Kuylenstierna förnekar att han skulle ha lånat några pengar av kvinnan.

Kvinnan greps i onsdags i sin bostad utanför Mariefred, tillsammans med en 50-årig man som tidigare varit misstänkt bland annat för att ha agera bulvan åt Jonas Falk.

Vid gripandet gjorde också ett större beslag av narkotika. Anna Stråth, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, vill inte kommentera hur mycket eller vilket slags narkotika beslaget handlar om.

Kvinnan misstänks nu för försök till grov utpressning och grovt narkotikabrott. Mannen, som tidigare dömts för att ha odlat cannabis, är enbart misstänkt för grovt narkotikabrott.

Även en advokat i 30-årsåldern och en 68-åring, tidigare dömd för ekonomisk brottslighet, greps på onsdagen. Advokaten är misstänkt för grovt ocker och medhjälp till försök till grov utpressning, 68-åringen är misstänkt för medhjälp till försök till grov utpressning.

Det finns fyra målsägare: Joachim Kuylenstierna och tre av hans tidigare affärskompanjoner på Fastator. Enligt uppgifter till DN har de under hela utredningens gång fått polisskydd. Hoten har dock fortsatt komma fram till dagen före gripandet. Det ska handla om hot om mycket grovt våld om pengarna inte betalades ut.

Fastator, under ledning av dess styrelseordförande Björn Rosegren, som tillfälligt tog över vd-posten efter Kyulenstierna, gjorde en intern genomlysning som visade att varken bolaget eller Joachim Kuylenstierna varit involverat i något kriminellt. Enligt uppgifter till DN har Rosengren under hela tiden varit fast besluten om att aldrig betala ut några pengar, trots att det riktats allvarliga hot mot hans medarbetare.

– Det ska han ha all heder av, säger DN:s källa.

Samtliga advokater har fått yppandeförbud.

– Det enda jag kan säga är att min klient förnekar brott, det är olyckligt att han häktats, säger advokat Kristoffer Stahre som försvarar sin branschkollega, den 30-årige advokaten.

Åklagare Anna Stråth är förtegen om detaljerna.

– Vi fortsätter det intensiva utredningsarbete vi bedrivit under det senaste halvåret, säger hon.

Share.
Exit mobile version