När vi i Sverige vrider på kranen i köket förutsätter vi att det inte dröjer länge innan det kommer färskt dricksvatten. Riktigt så enkelt är det inte i många andra länder. Faktum är att hälften av jordens befolkning, 4,4 miljarder människor i 135 låg- och medelinkomstländer, saknar säker tillgång till rent dricksvatten.

Det visar en analys som nu presenteras i tidskriften Science.

Enligt Förenta Nationerna (FN) är en säker tillgång till rent dricksvatten att betrakta som en mänsklig rättighet. Världshälsoorganisationen WHO har i sin tur ställt upp tre kriterier för när en sådan tillgång kan anses vara tillgodosedd. Dels ska vatten finnas när det behövs, dels ska det finnas i närheten. Därutöver ska vattnet också vara drickbart, det vill säga fritt från sjukdomsframkallande bakterier och skadliga kemikalier.

Enligt den ambitiösa kartläggningen, som utförts av forskare vid bland annat Eidgenössische Technische Hochschule (EHT) i Zürich, Schweiz, är det framför allt bristen på rent dricksvatten som ställer till det för många människor. Inte sällan är dricksvattnet förorenat med avföringsbakterier, som E. coli-bakterier. Andra problem är att vattnet inte finns i människors närhet, alternativt att det knappt finns över huvud taget.

Den nya analysen kommer som något av en chock för forskarna och världssamfunden, eftersom WHO så sent som år 2020 uppskattade antalet människor som saknar säker tillgång till rent dricksvatten ”bara” är två miljarder. I själva verket är det alltså mer än dubbelt så många.

Rob Hope, forskare vid University of Oxford, skriver i en kommentar att den nya analysen är alarmerande och att mer måste göras för att säkra tillgången till rent dricksvatten. Inte minst när alltfler länder möter stora utmaningar vad gäller vattenförsörjningen på grund av den pågående klimatförändringen.

Läs mer:

Kan 110 miljoner nya toaletter rädda den heliga floden Ganges?

Share.
Exit mobile version