Polisens tillslag mot en lägenhet i Upplands Väsby gjordes i största hemlighet på morgonen den 11 december förra året och efter en genomsökning gjordes ett viktigt fynd: I en ventil ovanför köket fanns en pistol, magasin och två lösa patroner, enligt polisens förundersökning.

Den 19 mars i år greps sedan en ordningsvakt i 30-årsåldern. I utredningen framgår att mannen var en av flera som hade fångats på bild vid den aktuella lägenheten i Upplands Väsby.

I augusti i år åtalade åklagaren Daniel Sunesson totalt 20 personer för inblandning i mordplaner i Upplands Väsby. I åtalet spelar även gängledaren Mustafa ”Benzema” Aljiburi – som sköts till döds i Irak i januari i år – en huvudroll genom att förekomma i bland annat chattar där brott diskuteras.

En av de åtalade personerna är ordningsvakten som greps i mars. Han misstänks för grovt vapenbrott efter att polisutredningen kopplar honom till fyndet i lägenheten i december förra året. Ordningsvakten åtalades också för narkotikabrott efter att polisen även hittade 377 gram hasch på adressen.

– Jag känner inte ens till adressen, säger mannen till polisen i förhör.

DN har kunnat verifiera att mannen under många år har arbetat för flera stora bevakningsföretag i Sverige. Mannen uppger i förhör efter gripandet att han har arbetat som ordningsvakt i åtta år och att han trivs ”jättemycket” med sitt arbete.

Bland annat har mannen arbetat som ordningsvakt på Attunda tingsrätt – en domstol som är särskilt anpassad för att hantera högriskmål. Domstolens säkerhetschef Lars-Gunnar Gustafsson bekräftar uppgifterna för DN.

Den åtalade ordningsvakten har inte varit direkt anställd av tingsrätten utan har hoppat in som vikarie, anställd via bevakningsföretaget Tempest Security som har försett domstolar med extra ordningsvakter vid behov.

Enligt Lars-Gunnar Gustafsson var det länge sedan den nu åtalade ordningsvakten återkommande togs in för arbete på domstolen.

– Det är långt mer än ett år sedan som jag förklarade honom icke önskvärd hos oss. Sen var han här en dag för Tempests räkning för cirka ett år sedan, men då hade de gjort ett misstag.

Varför förklarade ni honom icke önskvärd?

– Jag kommer inte ihåg omständigheterna, men det är ju på personligt uppträdande som vi säger till Tempest att den personen vill vi inte ha hos oss, säger Lars-Gunnar Gustafsson.

Det var dock inte någon lagöverträdelse som låg till grund för beslutet, säger han.

– Hade han gjort något brottsligt så hade jag ju anmält det. Det handlar om hur han har uppträtt, hur han har bemött människor, säger Lars-Gunnar Gustafsson.

Handlar det om hans hantering av gängkriminella?

– Det kan vara att man uppträder alltför kompisaktigt, eller för mycket åt andra hållet. Vi vill ju ha en bra ordningsvakt som uppträder på ett korrekt sätt, säger han.

Attunda tingsrätt har aktualiserats flera gånger den senaste tiden för händelser med koppling till gängkriminalitet.

Förra hösten skakades Attunda tingsrätt av att en kvinnlig anställd spred sekretessbelagd information som sedan kom gängkriminella till del. I december förra året dömdes kvinnan till ett år och nio månaders fängelse för bland annat grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång.

I april i år grep polis två pojkar med ett vapen utanför tingsrätten. De häktades senare för grovt vapenbrott och mordförsök. De två misstänkta pojkarna har enligt uppgift till DN koppling till ett kriminellt nätverk i Växjö.

Enligt Lars-Gunnar Gustafsson har den nu åtalade mannen inte har haft någon kritisk roll på domstolen.

– Det har inte varit risk för några större konsekvenser eftersom han var inhyrd. Det vi använder dem mest för är att sitta i sal eller att stärka upp i säkerhetskontrollen. De kör inte röntgen exempelvis, men de är extrahanden i säkerhetskontrollen och de kan upprätthålla allmän ordning på våra allmänna ytor, säger han.

Den åtalade ordningsvakten har heller inte haft tillgång till hemlig information.

– De här ordningsvakterna har ingen tillgång till våra system. De jobbar inte i våra datorer, säger Lars-Gunnar Gustafsson.

Har han haft möjlighet att öppna entréslussen?

– De inhyrda kan inte göra det hur som helst. Jag berättar inte exakt hur det fungerar men det finns ju grader i hur vi ger behörigheter. Men det finns ingenting som är helt vattensäkert, säger Lars-Gunnar Gustafsson.

DN har sökt Tempest Security.

Share.
Exit mobile version