En man i 30-årsåldern som tidigare har arbetat som ordningsvakt åtalades i augusti för grovt vapenbrott och narkotikabrott vid Attunda tingsrätt. I samma mål åtalades totalt 20 personer för grova brott, bland annat relaterade till mordplaner i Upplands Väsby i slutet av förra året. Den tidigare gängledaren Mustafa ”Benzema” Aljiburi – som blev ihjälskjuten i Irak i januari i år – återkommer i flera delar av åtalet med starka kopplingar till flera av de åtalade personerna.

DN kunde i veckan berätta att den åtalade mannen tidigare har arbetat som ordningsvakt på just Attunda tingsrätt.

– Det är långt mer än ett år sedan som jag förklarade honom icke önskvärd hos oss. Sen var han här en dag för Tempests räkning för cirka ett år sedan, men då hade de gjort ett misstag, sade Lars-Gunnar Gustafsson, säkerhetschef vid Attunda tingsrätt, då om mannen.

Nu står det klart att mannen också har arbetat på Södertörns tingsrätt.

”Vi kan se att det har varit fråga om några tillfälliga arbetspass på tingsrätten under år 2021 och 2022”, lyder ett mejlsvar från tingsrätten.

Domstolen skriver också att mannen inte har arbetat på Södertörns tingsrätt under vare sig 2023 eller 2024.

Dessutom öppnar tre andra tingsrätter för att den nu åtalade mannen kan ha arbetat även hos dem genom ett centralt avtal som Domstolsverket har ingått med bevakningsföretaget Tempest Security för att vid behov kunna bemanna tingsrätter. Bland dessa domstolar finns Södertälje tingsrätt – som dock inte sparar personuppgifter på alla ordningsvakter som tjänstgör hos dem.

”Vi sparar inte uppgifter om namn eller personnummer på de ordningsvakter som tjänstgjort hos oss vid behov enstaka dag”, skriver domstolen i ett mejl.

Solna tingsrätt och Nacka tingsrätt är de två andra tingsrätterna som uppger att mannen kan ha arbetat hos dem.

”Vid olika tillfällen hyr vi in extra ordningsvakter. De är anställda av ett bemanningsföretag. Det kan vara så att personen varit anställd vid ett sådant”, lyder mejlsvaret från Nacka tingsrätt.

”Tingsrätten har ett avtal med Tempest Security och vakter därifrån arbetar återkommande i vår och andra tingsrätter i Stockholm. Möjligen kan Tempest besvara din fråga om personen varit inhyrd ordningsvakt på tingsrätt”, skriver Solna tingsrätt i sitt mejlsvar.

Domstolsverket beskriver i ett mejlsvar till DN att de enskilda domstolarna är egna myndigheter och att de själva ansvarar för anlitande av personal från vaktbolag.

Finns det någon central lista hos Domstolsverket där icke önskvärda vakter noteras, eller är det fritt fram för vakter som har förklarats icke önskvärda på en tingsrätt att söka sig till en ny tingsrätt?

”Nej, Domstolsverket har ingen lista över icke önskvärda vakter. Såväl Domstolsverket som de enskilda domstolarna för dock en kontinuerlig dialog med leverantörerna av säkerhetstjänster”, lyder mejlsvaret från Domstolsverket.

DN har vid flera tillfällen sökt Tempest Security för en kommentar.

Den nu åtalade ordningsvakten har under hela polisutredningen mot honom förnekat brott. Mannens försvarare advokat Anna Dahlbom Langley berättar att han fortsatt motsätter sig anklagelserna som riktas mot honom.

– Min klient förnekar brott både gällande det grova vapenbrottet och narkotikabrott, säger hon.

Mannen är inte heller del av något kriminellt gäng, berättar Anna Dahlbom Langley vidare.

– Han tillbakavisar å det bestämdaste att han skulle ha tillhört något kriminellt nätverk. Han lever under ordnade förhållanden, är tidigare ostraffad och har arbetat i många år som ordningsvakt. Han känner endast några av de medåtalade då de vuxit upp i samma område, säger hon.

Share.
Exit mobile version