Det var vid klockan 15 på tisdagen som en 41-årig man sköts ihjäl bredvid en lekplats vid den lokala kyrkan. Enligt polisen är den mördade mannen en ledande gestalt i ett lokalt kriminellt gäng som kallas Berganätverket.

Vid mordplatsen har en minnesplats uppstått, med färska blommor, några gravljus och värmeljus i ett hjärta. Två anhöriga till mannen vakar vid platsen, men flyttar sig när DN kommer.

Kristina Wilsher är med sina döttrar Alma och Tilda på en lekplats i Berga. Hon är tillbaka i stadsdelen där hon växte upp för att hälsa på sin mamma, och känner inte igen sig.

– Det har förändrats mycket sen jag växte upp här. Något sådant här hände aldrig när jag var liten. Det är skrämmande, det är så nära inpå, säger hon.

Hon tycker att händelser likt skjutningen i området skapar misstänksamhet i vardagen.

– Även om man inte vill tänka så, så funderar man på vilka som är ens grannar och vad olika personer man möter håller på med, säger hon.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Förbipasserande Lena Johansson bor en bit bort från centrum men säger att gårdagens händelse väckt många tankar.

– Det är klart man blir orolig, men samtidigt känns det som att det är likadant överallt, säger hon.

Under natten till tisdag skedde ett misstänkt mord i grannstaden Norrköping, men enligt polisen finns det inga kopplingar mellan de två händelserna.

Utanför Berga Centrum i Linköping har kommunens frivilliga resursgrupp slagit upp ett tält för att försöka sprida trygghet i stadsdelen.

– Vi kommer sitta här tills klockan 21 ikväll, säger Arja Röstlund, en av de frivilliga.

Under dagen går frivilliggruppens medlemmar runt i området och pratar med boende och folk som passerar.

Nu förbereder sig Linköpingspolisen på att det kan bli en våldseskalering. Sedan en kraftig våldsvåg sköljde över staden 2021, där flera personer mördades, har det varit relativt lugnt i stadens gängmiljö, säger lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström.

– Risken för vedergällning är alltid stor efter en sådan här händelse. Vi förbereder oss, både på kort och på lång sikt, med att förebygga det. Oavsett om det sker i Linköping eller någon annanstans, säger hon.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Redan under kvällen och natten mot onsdagen genomförde polisen bland annat husrannsakningar runt om i Linköping. Det arbetet fortsatte under onsdagen, då även tre män anhölls skäligen misstänkta för inblandning i mordet.

Enligt Ann-Christine Rehnström känner polisen väl till både den ihjälskjutne mannen och de tre som nu har anhållits misstänkta för inblandning i mordet.

Polisen har i dag inte en klar bild av varför den 41-årige gängledaren sköts ihjäl. Men exakt varför ett mord inträffar har blivit svårare att snabbt förstå.

– Det ligger alltid någon form av konflikt bakom en skjutning. Historiskt har det varit lättare för oss att hålla koll på vem som tillhör vem, det har varit två olika sidor som legat i konflikt med varandra. Men nu för tiden byter de kriminella lojalitet nästan från dag till dag, säger Ann-Christine Rehnström.

När ett dubbelmord inträffade i Norrköping i juni i år infördes en säkerhetszon. Även i Linköping har man övervägt att införa en sådan i Berga, men har i nuläget valt att avvakta. I stället har man valt att arbeta med vistelseförbud, vilket ger åklagare möjlighet att förbjuda en person från att besöka att visst område.

Maria Engström har bott i området i flera år. Hon beskriver det som ”ett jättebra område”, men tycker att det saknas insatser mellan de olika brott som händer.

– Det blir lite fånigt att kommunens gubbar är här precis när något hänt. För det är i mellantiden som man behöver jobba med de här ungdomarna.

Läs mer: Färre döda i skjutningar i år – gärningsmännen allt yngre

Share.
Exit mobile version