Fakta.Lu
Adress: Skånegatan 88, Stockholm.
Hemsida: www.koket.lu/stockholm
Öppet: Mån–fre 16–22, lör 13–22.
”Nu äter vi allihopa!”
Den kinesiska frasen i neon lyser från väggen i den lilla lokalen invid Nytorget. Hos Lu är det ofta fullsatt: det är tajt mellan borden, de flesta gäster trängs sida vid sida vid långbordet i mitten.
Moderkrogen har blivit ett populärt vattenhål i Malmö, och sedan i somras ringlar kön för att lyda uppmaningen och smaka Luong Lus och Kim Trinhs kantonesiska gatumat också i Stockholm. Menyn är koncis och rätterna tänkta att dela: här finns exempelvis grillad anka, wokade nudlar, dumplings, friterat, vegetariskt. Serveringarna är genomgående väl tilltagna. Krispig gurka (80 kr) är ljuvligt fräsch i sin enkelhet, med perfekt avvägning mellan soja, chili och vinäger; sötsyrliga wontons (135 kr) med scampifärs är sex gyllene och härligt frasiga knyten, toppade med rödlök och koriander. En vegansk mapo tofu (150 kr) med sojafärs och tofu är tillredd från grunden, mustig och smakrik.
Den minimalistiska dryckeslistan bjuder blott ett par ölsorter – Tsingtao, förstås – och ett enda vin, dessertmenyn icke-existerande.
Nej, allt levererar inte alltid samma höga, jämna kvalitet – någon gång känns det slarvigt – ändå känns det påfallande generöst att vara här. Den känslan är en kvalitet i sig.
Läs mer:
Läs fler av Krogkommissionens tester