Att en sittande president uppmanar till protester mot regeringen hör inte till det vanliga, inte ens i Georgien.

Men det är just vad Salome Zurabisjvili gör.

Redan dagen efter valet – som officiellt innebar en seger för regeringspartiet Georgiska drömmen med 54 procent av rösterna – dömde hon ut det som resultatet av systematiskt fusk.

– Detta var en total bluff, med stulna röster, med alla tänkbara tricks som kan användas för att stjäla ett val.

Oppositionen ser Georgiska drömmen som styrd av Moskva, genom dess grundare, miljardären Bidzina Ivanisjvili. Han har förespråkat närmare band till Ryssland och till och med sagt att Georgien bör ”be om ursäkt” för kriget 2008 då ryska trupper erövrade 20 procent av landets territorium.

– Detta var ett ryskt val. De har stulit vår lagliga rätt att rösta, säger presidenten.

Häromdagen överklagade hon valresultatet till landets konstitutionsdomstol. Den anses inte oberoende och väntas döma till regeringens fördel, men de juridiska turerna kommer ändå att innebära att det nyvalda parlamentet inte kan samlas på flera veckor.

Oberoende georgiska valobservatörer har dömt ut valet som riggat. EU:s utrikeschef Josep Borrell har också varit starkt kritisk och meddelade efter valet att ett EU-bidrag på 100 miljoner euro nu kommer att gå till civilsamhället i Georgien i stället för till regeringen.

Samtidigt fortsätter protesterna i huvudstaden Tbilisi. De möts ofta med våld av polis och specialstyrkor. Flera demonstranter har gripits och minst en av dem hotas av sju års fängelse för en påstådd attack mot polisen.

Mycket av våldet kommer från så kallade titusjki, civilklädda huliganer som agerar i samråd med myndigheterna mot demonstranterna.

Till en början hölls protesterna utanför parlamentsbyggnaden i centrala Tbilisi. Men den senaste veckan har de flyttat till det stora universitetet TSU, där tusentals demonstranter har slagit läger och satt upp tält på gatan.

Många av demonstranterna är studenter. De har också fått stöd av hundratals akademiker från hela landet.

Ett sätt att visa stöd för protesterna har blivit en sorts flagga, vit med en svart punkt i mitten. Den symboliserar valfusket och syns nu på många ställen i Tbilisi.

Natten till fredagen angreps studenterna på TSU av säkerhetspersonal och okända civila. På fredagsmorgonen gick tre olika valobservatörsgrupper ut och anklagade Georgiens centrala valkommission för att ha underlättat fusk från regeringspartiets sida.

Ur EU:s synvinkel är det georgiska valet ett dilemma. Strävan att bli medlem i unionen är inskriven i Georgiens grundlag, men samtidigt är det uppenbart att regeringspartiet gör allt det kan för att spärra landets väg till medlemskap.

Bidzina Ivanisjvili, landets i praktiken mäktigaste man, hånar konsekvent EU och väst som han kallar ”det globala krigslägret”. Men över 80 procent av georgierna säger ja till EU-medlemskap i opinionsmätningar.

Officiellt är Georgien fortfarande kandidat till EU-medlemskap, men medan formella anslutningsförhandlingar har inletts med Moldavien och Ukraina så har de stoppats för Georgien.

I efterspelet till det omtvistade valet har EU-företrädare också varit förhållandevis lågmälda i sin kritik. Ämnet har överskuggats av annat, som kriget i Gaza och Donald Trumps seger i USA-valet.

Fakta.Georgien

Statsskick: Republik.

Statschef: President Salomé Zurabisjvili (2018–).

Regeringschef: Premiärminister Irakli Garibasjvili (2021–).

Antal invånare: 3 708 610 (2021).

År 2008 anföll Ryssland Georgien och kontrollerar nu de så kallade utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien, som enligt folkrätten är georgiskt territorium.

År 2022 sade 85 procent av den georgiska befolkningen att de vill gå med i EU (i en undersökning av International Republican Institute IRI).

Den 3 mars 2022 lämnade Georgien in sin ansökan om att bli ett EU-kandidatland. I juni samma år fick Ukraina och Moldavien kandidatstatus, medan Georgien inte ansågs ha gjort tillräckliga framsteg.

I maj 2024 godkände georgiska parlamentet en lag som innebär att organisationer som får utländsk finansiering måste registrera sig som utländska agenter. Lagen anses vara en kopia av en motsvarande rysk lag och Georgien kritiserades hårt av EU för att ha antagit den.

Läs mer:

Här kastar oppositionen färg i valchefens ansikte

Anna-Lena Laurén: Georgien, Moldavien och Ukraina har mycket att lära om vad EU är

Share.
Exit mobile version