Stämningen i Georgiens huvudstad Tbilisi har under det senaste året liknat den i Kiev under Majdanupproret 2013.

Tiotusentals, ibland hundratusentals arga medborgare har protesterat på gatorna mot en regering de ser som Moskvavänlig. De har kallat miljardären Bidzina Ivanisjvili – en tidigare premiärminister som nu styr i kulisserna – för en rysk agent.

I lördagens val står Georgiska drömmen, regeringspartiet som Ivanisjvili grundade, mot en spretig grupp oppositionspartier.

Regeringen framställer den västvänliga oppositionen som krigshetsare. Ivanisjvili och andra säger att ett närmande till EU-länder och USA – som de kallar ”det globala krigslägret” – oundvikligen kommer att dra in Georgien i ännu ett krig mot Ryssland.

I det förra kriget, 2008, förlorade Georgien en femtedel av sitt territorium, som än i dag ockuperas och i praktiken styrs av Ryssland.

Men under de senaste årens krig i Ukraina har regeringen lagt sig platt för Moskva. Georgien ställer inte upp på några av EU:s och USA:s sanktioner och pro-ukrainska demonstranter i Tbilisi har mötts av rått våld från polisen.

Bidzina Ivanisjvili har gått så långt som att säga att Georgien bör ”be om ursäkt” för kriget 2008.

I huvudstaden har oppositionen stort stöd. Men regeringens budskap om bra relationer med Ryssland går hem hos många ute i landsorten. De struntar i sådant som ”den ryska lagen” som regeringen drev igenom för att trycka ner frivilligorganisationer som får pengar från utlandet – en lag som orsakade stora protester i Tbilisi tidigare i år.

Det finns få tillförlitliga opinionsmätningar. Men att oppositionen är uppdelad i fyra koalitioner och flera andra partier är en fördel för regeringen.

För Georgiska drömmens del är målet att få så kallad supermajoritet, det vill säga minst 113 av 150 mandat i parlamentet. Detta skulle ge partiet möjlighet att ändra i konstitutionen – och låta Ivanisjvili styra mer eller mindre enväldigt.

Oppositionen har goda skäl att oroa sig: Georgiska drömmen har sagt att om partiet vinner valet kommer de att förbjuda UNM, partiet som grundades av expresidenten Micheil Saakasjvili och som nu har splittrats i flera falanger.

Saakasjvili själv sitter i fängelse, dömd för maktmissbruk. Han betraktar domen som en ren politisk hämnd från Ivanisjvili, men fortsätter att ge skriftliga intervjuer från sin cell.

Expresidenten ser Ryssland och Putin som den egentliga makten bakom Ivanisjvili regeringspartiet. Han varnar för att valfusk förbereds.

”Om de riggar valet och tar makten, då kommer Georgien att upphöra att existera som ett självständigt land”, skriver han till sajten Radio Free Europe.

Även Georgiens sittande president, Salome Zurabisjvili, har vänt sig mot Georgiska drömmen trots att hon valdes till sin post med partiets stöd 2018.

På Zurabisjvilis förslag har alla oppositionspartier skrivit på ett avtal inför valet. Det går ut på att om regeringen förlorar så kommer hon att tillsätta en opolitisk ”expertregering” som ska avskaffa flera av de ryskinspirerade lagar som den nuvarande regeringen har infört.

Målet är att återupprätta landets förtroende i väst och att Georgiens EU-ansökan, som är tillfälligt fryst, ska kunna tas upp igen.

Insatserna i lördagens val är höga. Och oavsett vem som vinner är risken att den förlorande sidan startar stora, och kanske våldsamma, protester.

Läs mer:

Miljardären som styr Georgien vill ”be om ursäkt” för kriget mot Ryssland

Transsexuell mördad i Georgien – dagen efter inskränkande lag klubbas

Georgiens regering vill förbjuda motståndare

Georgiens expresident döende i fängelse: ”Detta sker på Putins order”

Share.
Exit mobile version