Fakta. German Beer Hall
Adress: Hantverkargatan 71, Stockholm.
Tel: 08-39 90 51.
Hemsida: germanbeerhall.se/
Öppet: Mån–tis 15–23, ons–tor 15–01, fre–lör 12–01, sön 12–23.
Prisklass: Mellan.
Oktoberfest varje dag, utlovas redan vid ingången till German Beer Hall på Kungsholmen. Väl inne möts vi av fejkade träväggar, dekorativa pretzel-kringlor, brasor som glöder från upphängda tv-skärmar och servitriser iklädda tyska folkdräkter. Allt ackompanjerat av generisk oumpa oumpa-musik som strömmar ut från högtalarna. Det ska uppenbarligen inte vara någon tvekan om vilken sinnesstämning som förväntas av gästerna.
German Beer Hall är ett ganska nytt koncept med ambitioner att sprida den tyska öl- och matkulturen över landet. Varför man har valt ett engelskt namn på sin germanska satsning förblir oklart men kan kanske spåras till den något spretiga målsättningen att vara en ”gastropub med fokus på krispiga schnitzlar”. En medveten eller omedveten brittisk flirt mitt i allt det tyska.
För satsningen står krögarna bakom billig öl-kedjan Lion Bar och hittills har det lett till fem öppnade restauranger i fyra olika städer. Ölet är i fokus även på German Beer Hall men med högre ambitioner än vad systerrestaurangerna brukar tillhandahålla.
Här finns ett gediget utbjud av maltdrycker på såväl fat som burk och flaska och prisnivån är tämligen behaglig jämfört med vad andra etablissemang brukar erbjuda. Fatölen kostar max 74 kronor per sejdel och det finns ett 20-tal olika sorter att välja på, allt från lite billigare enkel lager till weissbier och ipa.
Den som vill få sina fördomar bekräftade om att tysk mat och dryck i första hand tilltalar den maskulina delen av befolkningen kommer inte att bli besviken. Det är en klar majoritet manliga besökare och reklamen för shotsbrickor i olika storlekar ger också en hint om vilken publik krögarna själva räknar med.
Att hovmästaren utlovar dans på borden under helgerna antyder också att det inte är den tyska matkulturen som är det främsta skälet till att söka sig hit.
Menyn erbjuder en handfull tyska klassiker och smårätter. Det är inte fel att inleda med en skål chilimarinerade cornichons (55 kr) som är små krispiga gurkor med visst sting som passar utmärkt till en flaska österrikisk Stiegl Goldbrau (99 kr). Ölkorven (75 kr) påminner däremot mest om något som inhandlats på närmsta Lidl-butik, torr, intetsägande och misstänkt nära sista bäst före-datum.
Bättre, men ack så mäktig, är då german pretzel platte (75 kr) som serveras med saltgurka, dijonsenap och vispat kumminsmör. Här möts fett och snabba kolhydrater i skön förening och lägger en stadig bottenplatta till vad som komma skall. Det blir också en påminnelse om att den som spetsat in sig på en trerättersmeny bör tänka om. Åtminstone om ambitionen är att undvika illamående och en mättnad som räcker långt in på nästa dag.
På German Beer Hall serveras portioner som gör att även den mest matglade får sin kapacitet hårt prövad. Ta till exempel schweinshaxe (295 kr), som är ett så rejält stycke fläsklägg att till och med serveringspersonalen varnar för storleken.
Det är en rätt som definitivt skulle ha räckt till två med fint isärfallande kött, men med en svål som är långt mindre krispig än utlovat. Ett intetsägande potatis- och surkålsmos serveras till och vi saknar sting i både pepparrotskrämen och dijonsenapen som snarare är som en mild dijonnaise.
Mer balanserad, och något mer rimlig portionsstorlek, är kalb klopse (185 kr). Kompakta men välsmakande köttbullar på kalv serveras med samma potatis- och surkålsmos som ovan, tillsammans med en rejäl mängd syrliga och fräscha rårörda lingon. Den tillhörande såsen är distinkt pepprig och saltgurkan bryter av snyggt i denna klart godkända variant på klassiska köttbullar med mos.
Wienerschnitzel (275 kr) är som sig bör även den baserad på kalv och serveras med en omåttlig mängd tillbehör: rödkål, potatissallad, kapris, citron, vitkål, sardeller, kryddsmör, svampsås och rårörda lingon. Det blir som det låter: överlastat. Schnitzeln är frasig och oklanderlig men drunknar i sällskap av övriga ingredienser. Rätten är som helhet dessutom så toksalt att det inte skulle räcka ens med en tvåliters stövelsejdel med öl för att släcka törsten.
Den som mot förmodan har någon plats över kan ge sig på banana hot dog (95 kr) som är en efterrätt som snarare skulle passa på ett barnkalas – och det menar vi inte som något positivt. Vaniljglass och en delad banan med sprutgrädde, kulört strössel, nötkrisp, smuliga maränger och chokladsås serveras i ett torrt briochekorvbröd som inte tillför någonting.
German Beer Hall är ett koncept vi känner igen, och som förekommer med ett flertal andra etniska kök som utgångspunkt. Tänk O’Learys, Vapiano eller Taco Bar. Inget fel i det, och att det är just det tyska köket som lyfts fram är åtminstone lite otippat. Dessutom är det gott med korv och öl.
Men det går inte att komma ifrån att det samtidigt blir utslätat. Ambitionen att ha i stort sett identiska menyer på alla restauranger lämnar mycket litet utrymme för kreativitet och omsorg om detaljerna. Då kan det vara en enkel väg att satsa på kvantitet istället för kvalitet.
Alternativ. Om det är fullt
Här är tre andra ställen i närheten
350 m: Löwenbräu, Fridhemsplan 29.
550 m: AG, Kronobergsgatan 37.
800 m: Agnes, Norra Agnegatan 43.
Läs mer:
Läs fler av Krogkommissionens tester
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!