I veckan hittades larven på en skola i danska Odense. Nu finns en oro för att den ska sprida sig till Sverige. Ekprocessionspinnare, som kallas ”larven från helvetet”, har vid ett fåtal tillfällen observerats i Sverige, men då endast som vuxna fjärilar och enbart hanar.
– Den första säkra observationen i Sverige gjordes 2004 och den senaste 2014. Trots att den alltså förekommit här sporadiskt har den inte etablerat sig, vilket bland annat beror på att arten är värmekrävande och därför har svårt att klara de kallare förhållandena i större delar av landet, säger Peter Nilsson, jourhavande biolog på Naturhistoriska.
Det som gör ekprocessionspinnare särskilt problematisk är inte själva fjärilen utan bara larverna. Fjärilen lever kort tid och utgör i sig ingen fara, men larverna, som utgör den största delen av artens livscykel, kan orsaka allvarliga problem.
– När larverna växer sig större utvecklar de bruna, giftiga hår som lätt lossnar och sprids i luften. Dessa hår kan vara mycket irriterande att andas in och orsakar både allergiska reaktioner och hudbesvär hos människor. Problemen uppstår främst när de förekommer i stora mängder, säger Peter Nilsson.
På Gotland finns redan en liknande art, tallprocessionsspinnaren, som angriper tall i stället för ek. Den är också irriterande och har blivit ett problem på Gotland.
Ekprocessionspinnare har ställt till med stora besvär längre söderut i Europa, där den är vanligare. För att en livskraftig population ska kunna byggas upp krävs att honorna lyckas ta sig till Sverige, och att den kan övervintra. Det är osäkert om det är möjligt så långt norrut.
Enligt Peter Nilsson är det inte omöjligt att en enstaka individ lyckas ta sig över till Sverige och lägga ägg, men det är svårt att säga om populationen skulle kunna överleva och växa.