Stockholmsbörsen hade sin sämsta dag på över ett år under torsdagen, med en nedgång närmare 2,4 procent på OMXS30-indexet. Raset fortsatte nedåt under fredagen och innebär att den starka uppgången under 2024 dämpats rejält.

Även globalt visade många börsindex rött under fredagen, bland annat i Tokyo, Frankfurt, London och New York.

Den stora nedgången följer efter det amerikanska inköpschefsindexet som publicerades under torsdagen och som presterade sämre än väntat.

– Marknaden har tidigare fokuserat på kommande räntesänkningar. Då har dålig statistik om konjunkturen i USA mottagits positivt, eftersom det antytt chansen till fler räntesänkningar. Nu kom siffrorna för den amerikanska industrin sämre än väntat, men nu läser man snarare in att vi går mot en sämre konjunktur. Det är ett skifte i marknaden, säger Frida Bratt, sparekonom på internetbanken Nordnet.

Hon pekar även på stora kursnedgångar bland flera av de amerikanska techjättarna som kommit med sina kvartalsrapporter i veckan.

– Det är inte ovanligt att det kommer bakslag när börsen gått bra. Det pågår en slags techfrossa där flera av de så kallade Magnificent Seven (Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta och Tesla, reds anm.) backar.

Mattias Sundling är chef för området aktiestrategi på Handelsbanken. Han märker just nu av en oro för att den amerikanska centralbanken (Fed) väntat för länge med att sänka räntan, något som kan riskera att gå ut över både privatpersoner och företag. Under onsdagen lämnades den än en gång oförändrad i intervallet 5,25–5,50.

– Börsen har varit högt värderad och förväntningarna på fortsatt vinsttillväxt är höga. Då är börsen känslig. Sen är vi i slutfasen av en lång räntehöjningscykel som snart är över. Då är den ännu mer känslig. Historiskt vet vi också att man löper större risk för en hårdlandning, att ekonomin går in i en lågkonjunktur, när ekonomin är i den här fasen.

Han tycker att småsparare som investerar på börsen bör vara försiktiga i sin exponering mot aktier.

– Ingen vet vad som händer på börsen om en, två eller sex månader. Men just nu tror jag att börsen kommer stå lägre vid årsskiftet än i dag.

Frida Bratt pekar ut Feds nästa räntebesked i september som avgörande för börsens riktning, både i Sverige och USA. Beskedet väntas komma den 18 september.

– Nu finns en farhåga att det blir en snabb vändning nedåt i ekonomin. Då vill marknaden se att Fed är snabba på bollen, det kan lugna börskurserna. Man vill också se att techjättarna stabiliseras.

Hon tycker inte att veckans börsnedgång är något man som småsparare bör agera på. Däremot tycker hon att det alltid passar att se över riskspridningen bland de egna fonderna och aktierna.

– Sprid riskerna i dina investeringar. Om du har en USA-fond behöver du inte ha en teknikfond också. Välj istället en tillväxtmarknadsfond eller exponera dig mot bolag som kan tänkas gynnas av kommande räntesänkningar.

Share.
Exit mobile version