Tillsammans med Ulf Andreasson, utredningsledare vid polisens nya specialgrupp, höll åklagaren på torsdagen en ovanlig presskonferens i Göteborgs polishus.

Ovanlig, eftersom förundersökningen om misstänkta brott bakom skredet i Stenungsund natten till 23 september i fjol fortfarande pågår och sekretess gäller.

Men efter att Daniel Veivo Pettersson på tisdagen anhållit två, och en tredje person togs in på förhör under onsdagen och polisen hunnit avsluta sina husrannsakningar, ansåg han att situationen krävde vissa öppna svar redan nu.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Som DN tidigare rapporterat misstänks de tre personerna, som har ledande ställningar i de båda aktuella bolagen, för grov allmänfarlig vårdslöshet, grovt vållande av kroppsskada samt otillåten miljöverksamhet.

Utredningar kretsar kring beräkningen att fastighetsbolaget som etablerar företagsparken uppe på sluttningen öster om motorvägen där skredet drog, fram tillsammans med företaget som anlitats för schaktarbetena, fyllt upp den skredkänsliga slänten med dubbelt så stora schaktmassor som de 23 000 kubikmeter som detaljplanen medgav.

Åklagaren utreder också om vallen/slänten ”tillskapats utanför tillåtet område” i förhållande till detaljplanen, och även vad vallen har fyllts med.

Åklagaren bedömer att de tre missänkta har agerat tillsammans och i samförstånd, men att det ändå rör sig om ett så kallat oaktsamhetsbrott – möjligen med ekonomiska motiv.

– Jag skulle beskriva det som att här har funnits ett medvetet risktagande i arbetet med att skapa företagsparken.

Men även om de misstänkta har ledande positioner i bolagen har åklagaren Daniel Veivo Pettersson inte begärt kvarstad för att säkra några ekonomiska tillgångar, säger han till DN.

Utredarna tittar nu på hur företrädarna för bolagen agerat sinsemellan efter skredet. DN har noterat att det ena bolagets ägare avträdde som så kallad extern firmatecknare i det andra bolaget fem dagar efter skredet.

På fråga om den omständigheten är intressant för utredningen säger åklagaren:

– Jo, det är en omständighet som är relevant. Den kan ligga till grund i förhör, för att be dem berätta om sin inblandning.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

När åklagaren landat i att det här och nu går att misstänka brott pekar han alltså på att ”vallen/slänten tillskapats utanför tillåtet område”. Till grund för bedömningen har utredningen hämtat in bevisning från ett ovanligt håll, bilder i Googles så kallade street view-funktion.

Särskilt intressant blev det för utredarna när de tittade i söktjänstens funktion för att jämföra bilder tagna på samma plats månaderna före skredet.

På en av dessa bilder, tagen i maj i fjol, syns jordvallen växa fram högt upp på slänten. Två månader senare, i juli, hade samma vall vuxit till betydligt i höjd, till exempel döljs där ett bergsparti bakom vallen betydligt mer.

– Street view-bilderna har varit klargörande. De visar hur fort vallen har kommit på plats, säger chefsåklagare Daniel Veivo Pettersson.

Polisutredningen har pågått ett halvår men åklagaren bedömer att den knappast är klar förrän i början av nästa år. Bland annat vill han invänta slutrapporten från Statens haverikommission.

Att man just nu, i påskveckan, valde att frihetsberöva personer och utföra husrannsakningar för att beslagta dokument, datorer och telefoner, berodde dock inte på att något särskilt inträffat.

– Vi var helt enkelt i ett skede då det var dags att säkra bevisning och då såg vi frihetsberövanden som nödvändiga, säger Daniel Veivo Pettersson.

Har ni sett några tecken på att intressant material har rensats bort under den tid som gått?

– Det är för tidigt att svara på. Men det är klart att tidsfaktorn finns där.

Åklagaren understryker att det inte är säkert att misstankarna kommer att räcka till åtal. Alla tre misstänkta förnekar också brott. DN har talat med Karianne Bjørnes, en av de advokater som utsetts av Uddevalla tingsrätt, men hon vill inte ge några kommentarer alls.

DN hade på torsdagen också kontakt med ägaren av bolaget som bygger företagsparken i fokus för utredningen. Denne har tidigare sagt att de har hållit sig till regelverket. DN frågade kort efter skredet i höstas:

Så ni har inte schaktat upp jordhögar högre än tillståndet?

– Det utgår jag ifrån att vi inte har gjort, svarade ägaren då.

På torsdagen ville ägaren inte kommentera åklagarens brottsmisstankar närmare. ”Som tidigare avvaktar vi utredningen”, svarade denne på tidningens fråga.

I fastighetsbolagets styrelse finns två andra personer. DN har varit i kontakt med den ene, som hänvisar alla frågor till ägaren.

Share.
Exit mobile version