Det var i juni som Göteborgs nämnd för inköp och upphandling fattade beslut om att stoppa inköp av varor från stater som bedriver illegal ockupation av andra stater. Den planerade bojkotten gällde Israel, Ryssland och Marocko. Alla anses enligt världssamfundet vara skyldiga till olagliga ockupationer av sina grannländer (Västbanken, Ukraina och Västsahara).

– Jag är inte utrikespolitiker eller diplomat. Men vet ni vad, i dag så bryr jag mig inte, sade Jonas Attenius när bojkotten klubbades.

Kort senare överklagades det rödgröna styrets beslut av Sverigedemokraterna och Liberalerna, som menade att kommuner inte har rätt att fatta beslut i utrikespolitiska frågor. Förvaltningsdomstolen valde först att pausa bojkotten i väntan på dom, och har nu alltså valt att gå på SD och L:s linje.

Axel Darvik, som är Liberalernas gruppledare i Göteborg, välkomnar domen.

– Det är solklart att det här är ett lagbrott och att beslutet ska upphävas, säger han.

Liberalen har polisanmält det rödgröna styret för grovt tjänstefel och anklagar politikerna för att medvetet ha brutit mot lagen. Axel Darvik säger att politikerna borde varit mer försiktiga med väljarnas förtroende.

– Det är väldigt svårt att säga till vanliga medborgare att de ska vara laglydiga om inte ens deras förtroendevalda är det.

Kommunstyrelsens ordförande, Jonas Attenius (S), konstaterar att domen var väntad, eftersom förvaltningsrätten redan under sommaren flaggade för det här beslutet. Men han håller inte med om rättens resonemang om att de rödgröna brutit mot lagen.

– Vi tycker inte att vi bedriver utrikespolitik, utan vi tar ansvar för göteborgarnas skattepengar. De ska inte gå till stater som utövar våld.

Förvaltningsrättens dom gäller bojkott av varor från alla de länder som nämnden tagit upp, men varken kritikerna eller domstolen för i nuläget några resonemang kring Ryssland och Marocko. Fokus ligger istället på stadens vilja att bojkotta israeliska varor. Jonas Attenius säger att det är tydligt att frågan präglas av ideologi.

– Jag kan konstatera att när vi i Göteborg ville sluta köpa choklad till Liseberg från ett företag som hade fortsatta intressen i Ryssland, då var det politisk enighet kring det i fullmäktige. Då talade ingen om att vi agerade utanför våra lokala befogenheter.

Axel Darvik hävdar å sin sida att kommunstyrelsen försökt utnyttja en internationell konflikt för att plocka politiska poäng i Göteborg.

– Syftet är att vinna sympati hos grupper som har antisemitiska åsikter, säger han.

Jörgen Fogelklou, som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Göteborg, är inne på samma spår. Politikern säger till Göteborgs-Posten att en bojkott skulle kunna ”elda på” antisemitismen i staden.

Jonas Attenius markerar starkt mot motståndarnas angrepp på honom i den här frågan.

– Jag betackar mig för såna uttalanden. Så fort man kritiserar Israels olagliga ockupation blir man anklagad för antisemitism, säger han till DN.

– Det är de som säger så, som själva gör sig skyldiga till att koppla ihop staten Israel med judar i allmänhet. Jag gör det inte, säger Jonas Attenius.

Fakta.Därför stoppar förvaltningsrätten Göteborgs bojkott

■ Göteborgs nämnd för inköp och upphandling får inte välja att bojkotta varor från länder som ockuperar andra stater. Det slog förvaltningsrätten i staden fast under torsdagen.

■ Skälet är att beslutet, som nämnden fattade i juni, tolkas som ett ställningstagande i en utrikespolitisk fråga. Detta ingår inte i den kommunala kompetensen i Sverige, enligt rätten.

■ I sin motivering hänvisar förvaltningsrätten till flera tidigare domar i liknande frågor. 1969 nekades exempelvis Stockholms stad rätt att bojkotta varor från apartheidssystemets Sydafrika.

Share.
Exit mobile version