De båda politiska ”blocken” i Göteborg befinner sig i var sin ringhörna om allmännyttans moderbolag AB Framtidens köp av två tomter i sin helhet och delägarskap i fyra andra i området Karlastaden. Området ligger intill det 245 meter höga Karlatornet och konflikten har DN beskrivit i flera artiklar.

Att det också råder spänningar mellan två ledande chefer, AB Framtidens vd Terje Johansson och stadens moderbolag Göteborgs Stadshus AB:s vd Eva Hessman, som också är stadsdirektör, om hur affären hanterats, stod klart redan i slutet av februari då DN publicerade dokument som visade att Hessman ansåg sig ha blivit vilseledd.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Partierna till höger bedömer att allmännyttan betalat för mycket för byggrätterna, att det därför kommer att leda till extremt höga hyror, att säljarna har rätt att köpa tillbaka fastigheterna till vad som beskrivs som reapris, och att affären var av principiell karaktär och därför skulle ha avgjorts av fullmäktige.

Det rödgröna styret har avvisat kritiken på samtliga punkter: Kommunen fick ett bra pris, allmännyttan får möjlighet att skaffa hyresrätter i ett eftertraktat läge, och affären låg helt inom AB Framtidens egen kompetens, där dess styrelse – fylld av politiker – i full enighet godkände den.

Olika försök från partierna till höger att i sista stund stoppa affären misslyckades dock och 12 mars började AB Framtiden fullfölja affären med en första betalning.

Men att den politiska turbulensen inte är över framgick på måndagen då kommunens moderbolag Stadshus AB höll styrelsemöte och delårsrapporten gicks igenom.

Där framförde Stadshus AB:s ledning, företrädd av vd:n Eva Hessman och vice vd:n Anders Söderberg, en i kommunala sammanhang ovanlig och skarpt formulerad kritik.

I rapporten ”konstaterar Stadshus” att det ”utifrån en helhetsbedömning (…) kan finnas skäl att betrakta ärendet som principiellt”, att ”upplägget i sig kan betraktas som ovanligt” som ”utsätter bolaget för en risk som det normalt inte bär i sin löpande verksamhet.”

Men eftersom affären redan är genomförd är nu, skriver man, ”fullmäktiges godkännande verkningslöst”. Därför ”ombeds” i stället AB Framtiden beskriva avtalets innehåll när fullmäktige ska besluta om bolagsordning och val av styrelse.

Visserligen valde de rödgröna partierna, som är i majoritet, under måndagens styrelsemöte att godkänna själva delårsrapporten. Men inte utan en ovanlig anmärkning.

Det rödgröna styret, med kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) som ordförande i Stadshus AB och Daniel Bernmar (V) som dess vice, vill att delårsrapporten ”kompletteras med en redogörelse direkt från AB Framtiden.”

S, V och MP anser att rapporten ”utelämnar viktig information och drar slutsatser vi som ansvariga för Stadshus AB inte fullt ut och till alla delar kan ställa oss bakom.”

De tre partierna anser att allmännyttans ledning redan redogjort för affären i detalj men att den informationen saknas i delårsrapporten, ”vilket innebär att underlaget enligt oss inte ger en fullständig bild av som hänt”.

I och med det nya läget kommer de skilda beskrivningarna, där alltså Göteborgs stads moderbolags vd (Eva Hessman) och ordförande (Jonas Attenius) har olika bilder, att stå emot varandra när fullmäktige senare i vår får debattera frågan.

Medan S-ledaren Attenius alltså anser att delårsrapporten drar fel slutsatser upplever Liberalernas Axel Darvik att den ger honom rätt i sin tidigare kritik.

– Nu krävs att vi går till botten med hur det kunde bli så här och vem som är ytterst ansvarig, säger Darvik.

Du har hela tiden hävdat att det är en ekonomiskt dålig affär för alllmännyttan, men hur kan du bedöma det redan nu?

– Man konstaterar i rapporten att AB Framtiden tar en större ekonomisk risk än vad man normalt sett gör. Och i alla andra affärer av det här slaget offentliggörs värderingarna. Min bedömning är fortsatt att man betalat för mycket för marken.

Oppositionsledaren, Moderaternas Axel Josefson, anser att rapporten borde leda till att stadsrevisionen snabbutreder turerna.

– Jag har faktiskt aldrig varit med om att politiken öppet ifrågasätter Stadshus AB:s bedömning, säger Josefson.

Share.
Exit mobile version