”Titus Andronicus” av William Shakespeare

Premiär 14 september, Östgötateatern

Shakespeare snålar inte med magstarka vändningar men den romerska rape and revenge-tragedin ”Titus Andronicus” tar priset. Pajen som huvudpersonen serverar kejsarinnan Tamora är nämligen fylld med köttet från hennes egna söner. Krigsherren Titus har mördat dem som hämnd för övergreppet på hans dotter Lavinia. Mums, sa barden.

Menyförslag:

Salta pinnar och citronvatten borde duga för äckelmagade. Andra sköljer med fördel ned människoköttet med ett fylligt italienskt rödvin, typ en Amarone della Valpolicella.

”Jean & Julie” av August Strindberg

Premiär 3 oktober, Kulturhuset Stadsteatern

Mat och dryck spelar självklart en roll i Strindbergs kökspjäs, där grevens dotter Julie föredrar öl framför vin medan betjänten Jean drömmer om finare vanor. På midsommarafton är både könsroller och klasskillnader i gungning.

Menyförslag:

I oktober behöver alla en extra juninatt, gärna med en komplett midsommarbuffé. Annars räcker det med jordgubbar och snaps för att få extra snurr på Fredrik Benke Rydmans dansanta tolkning.

”Aniara” av Harry Martinson

Premiär 18 oktober, Skåne dansteater

Inte ens Anna Kinberg Batra skulle komma på tanken att bjuda in till rymdmiddag med tema ”Aniara”. Men Harry Martinsons diktepos om människans utsiktslösa kringdrivande i universum kan vara en akut aptitretare, eftersom dödsångest är granne med livstörst.

Menyförslag:

Här krävs kulinarisk eskapism från den alltför sannolika rymdflykten från en slutkörd planet. Tänk så långt ifrån frystorkat man kan komma: färska bär, roliga svampar och vatten från en hälsokälla i Bergslagen.

”Onkel Vanja”

Premiär 26 oktober, Norrbottensteatern i Luleå

Premiär 9 november, Folkteatern i Göteborg

Sedan invasionen av Ukraina kan ryska klassiker ge en nybitter eftersmak, men Tjechovs pjäs är lika existentiellt relevant ändå. Livet på landet påminner ibland om en lång middagsbjudning, där samtalen avlöser varandra, även om det inte direkt handlar om matlagning.

Menyförslag:

Begrunda dina livsval på fastande mage över flera koppar te. Dubbelkolla om det råder väskförbud innan du tar med dig samovaren till teatern.

”Vi betalar inte! Vi betalar inte!” av Dario Fo

Premiär 15 november, Göteborgs stadsteater

Dario Fos pjäs börjar med att kvinnor plundrar en mataffär och gömmer matvarorna under sina kläder. Nej, nöden har ingen lag när matpriserna är outhärdliga och budgetlösningen polentagryta står på matbordet igen.

Menyförslag:

DN Scenhöst uppmuntrar varken till stöld eller springnota, och definitivt inte i foajébaren på Göteborgs stadsteater, men gratis är gott.

”Vredens druvor” av John Steinbeck

Premiär 5 december, Dramaten

I John Steinbecks roman äter den ekonomiskt deprimerade familjen Joad majsbröd, bönor och saltat fläsk. Fruktodlingarna i Kalifornien, där 1930-talets arbetare exploateras, läskar med apelsiner och persikor – men familjen själva har inte råd med dem.

Menyförslag:

En torftig brödbit och konservbönor vore mest dramatiskt korrekt. Men om parkettbiljetten kostar 500 kronor gränsar det kanske till appropriering att lajva armod? Dränk kulturkonsumentens dåliga samvete med fruktdrinkar på Joe & The Juice efteråt.

Läs också: Äter maten i salongen upp kulturupplevelsen?

Share.
Exit mobile version