Region Stockholm har utlovat en ”hård granskning ” av Cevita care, sedan kvinnor vittnat om bristande eftervård och att nyopererade skickas hem från kliniken i för dåligt skick.

Men de läkare som tidigare ägt och drivit bolaget är på väg bort från kliniken. En av dem är den medicinskt ansvariga läkaren Folke Flam, som länge utfört en stor del av klinikens operationer.

Han startade vårdföretaget för mer än 20 år sedan tillsammans med läkaren Steffan Lundberg. För två år sedan sålde de Cevita care till Cevitagruppen där också Considra ingår, men behöll en del av ägarskapet.

Under hösten såldes hela Cevitagruppen till vårdbolaget Meliva Sverige som i sin tur ägs av Finlands största privata vårdkoncern.

”Vi har haft kontakt under en längre period men avtalet tecknades den 3 juli 2024 och ägarskapet togs över i oktober”, skriver Anders Westerholm, vd för Meliva Sverige i ett mejl till DN när han får frågor om Cevita care.

Hur ser ni på att Region Stockholm just nu hårdgranskar ert nya förvärv?

”Vi välkomnar naturligtvis regionens granskning, stöttar den till fullo och bidrar på alla sätt vi kan. Den vård vi erbjuder ska hålla högsta kvalitet och vi behöver på alla sätt säkerställa att så är fallet.”

Enligt Cevitagruppens vd Håkan Baehrendtz har flera åtgärder redan vidtagits. Bland annat ska patientsäkerheten stärkas genom nya rutiner och nytt ledarskap. Exempelvis kommer ansvaret för den medicinska säkerheten att flyttas från den tidigare delägaren Folke Flam, enligt Håkan Baehrendtz.

Vad ligger bakom årets försäljning av Cevitagruppen till Meliva?

”Då grundarna och delar av ledningen börjat närma sig pension inledde vi en process för att hitta en partner som ville ta tillvara på all upparbetad erfarenhet och våra medarbetares kompetens vilket vi upplever att Meliva vill”, skriver Håkan Baehrendtz.

Förra året var Cevita care det vårdbolag inom vårdval gynekologi som tog emot mest pengar från Region Stockholm. Tillsammans utgör Cevitagruppen en fjärdedel av hela vårdval gynekologi.

Som DN tidigare berättat larmades hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm redan i januari om misstänkta missförhållanden på Cevita care. Men hann då inte gå vidare med en granskning.

Varken vd:n för Meliva Sverige eller Cevitagruppen ställer upp på en intervju med DN utan svarar endast på frågor via mejl.

Fakta.Detta har hänt

● I maj i år dog en 41-årig kvinna efter att ha opererat bort livmodern på Cevita cares kirurgklinik på St Görans sjukhusområde i Stockholm. DN:s granskning visar att fler kvinnor har varit nära att dö efter kirurgi på kliniken.

● En kartläggning av alla klagomål till Inspektionen för vård och omsorg och patientnämnden under tre år visar framför allt på bristande eftervård och bemötande. Här finns larm om allvarliga komplikationer, skador och infektioner, som inte tagits på allvar.

● DN:s granskning visar också att Region Stockholm redan i januari fick larm från patientnämnden om misstänkta missförhållande på Cevita care, men gick då inte vidare med en utredning på grund av tidsbrist.

● Fler drabbade kvinnor som inte har gjort någon anmälan har kontaktat DN efter artiklarna om Cevita care.

● Regionen har inlett en utredning som just nu pågår.

Läs mer:

Kvinnor nära att dö efter operationer på privatklinik

Fler kvinnor vittnar om missförhållanden på Cevita care

Share.
Exit mobile version