Ingredienser.Gratinerad sparrismacka

4 småportioner

1 msk finhackad färsk basilika
½ msk riven vitlök
1 msk dijonsenap
2 msk god mild olivolja
50 g normalsaltat smör
125 g grön sparris
2 liter vatten
2 tsk salt
4 skivor vitt matbröd
100 g riven parmesan eller manchego

1. Blanda basilika, vitlök, senap, olivolja och smör.

2. Se över sparrisarna. Skala dem om skalet verkar hårt. Skär bort ett par centimeter av ändarna. Klyv sparrisarna om de är mycket tjocka.

3. Koka upp vatten och salt i en kastrull och lägg i sparrisen. Koka 3–4 minuter utan lock. Låt ånga av på en handduk.

4. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 210). Bred brödskivorna med smörblandningen. Skär sparrisarna så att de passar mackorna och placera dem på den smörade ytan. Strö över osten.

5. Gratinera 5–6 min eller tills ytan blivit gyllene. Servera på en gång.

Läs mer: Prima primörer – fem recept med vit och grön sparris

Läs också Jens Linders krönika: Vit sparris behöver en kram av sås

Share.
Exit mobile version