På torsdagskvällen tävlar Israels bidrag Eden Golan i Eurovisions andra semifinal i Malmö. Tusentals personer har slutit upp för att demonstrera i centrala Malmö. En av dem är Greta Thunberg.

– Vi demonstrerar mot Israels deltagande i Eurovision medan de begår ett folkmord. Det är helt oacceptabelt att det får fortgå, säger Greta Thunberg.

Israel utreds för folkmord av i Internationella domstolen i Haag, ICJ. Det borde ha fått EBU, European broadcasting union, att tänka om kring landets deltagande i Eurovision, anser Greta Thunberg.

– De får en chans att artwasha sig själva, och framstå som ett land bland alla andra, medan de begår ett folkmord. Det är helt absurt.

– Vi måste alla höja våra röster mot det, vi som bor i Sverige, särskilt nu när det här sker, vi har en moralisk skyldighet att säga emot, demonstrera. Göra allt vi kan för att få stopp på det här.

Vad förväntar du dig av dagen?

– Förhoppningen är att vi kan visa att vi är många människor, tiotusentals människor här i dag, som inte accepterar att Israel får den här plattformen medan de begår ett folkmord. Vi behöver eldupphör nu.

Share.
Exit mobile version