När? OS-simningarna inleddes i lördags och pågår till och med söndag kväll.

Var? Tävlingarna avgörs i i Paris La Defense arena, en multiarena där det vanligtvis bland annat anordnas konserter.

Publiksuccén fortsätter

På tisdagen var det ungefär en 700 meter lång kö till arenan en timme före försöken.

Seeligers långsamma avslutning

Frisimmaren Björn Seeliger tog sig tidigare i år till VM-final på 50 fritt, och det är också hans huvuddistans i Paris.

Men som uppladdning inför den simmade han på tisdagen försök på 100 fritt. Det gick inget vidare.

Seeliger inledde visserligen väldigt bra. Efter de första 50 meterna var han i ledningen med tiden 23,08 men under de avslutande 50 fick han slita.

Seeliger simmade i mål på tiden 49,7 vilket är över en sekund långsammare än hans personliga rekord. Han slutade på en 40:e plats.

– Jag gick för det. Man måste ta till vara på varje lopp som man får i ett OS, säger Björn Seeliger.

– Sådana här tider gör jag på träningen så jag är inte så nöjd. Första 50 kändes bra, men sedan kom jag ifrån väggen ganska dåligt.

Oroar det dig?

– Klart att det gör. Det är många som har det tufft här. Så det gäller verkligen att fokusera på sig själv, och ta ansvar för sina egna lopp. Det är jag som simmar. Det går inte att skylla på något, säger Björn Seeliger.

– Det är väldigt många som tycker bassängen är dålig, men det stämmer inte, fortsätter han.

Det är främst OS-bassängens djup som har varit i centrum. Internationella simförbundet World aquatics krav på bassängens djup är två och en halv meter sedan januari 2023. Men i och med att Paris tilldelades OS redan 2017 har de kunnat luta sig mot de tidigare reglerna vilket gör att den uppbyggda bassängen i La Defense arena är 2,15 meter.

Det menar en del är förklaringen till att det har slagits få rekord under de inledande simdagarna.

Seeliger tycker frågan är ovidkommande.

– Är det så att den skulle vara långsam är den långsam för alla, så det spelar egentligen ingen roll, säger han bestämt.

Persson sjunde snabbaste

Han var visserligen en bra bit från sitt personliga rekord, men Erik Perssons försökstid 2.10,35 på 200 meter bröstsim var likväl den sjunde snabbaste tiden.

Vilket säger en del om att det går något långsamt i OS-bassängen, och att det därför är svårt att värdera simmarnas insats efter bara tiden.

– Ja, tiderna har inte varit så jättesnabba här så jag får vara nöjd med min sjunde plats, och försöka vara med och slåss om en finalplats i kväll, säger Erik Persson.

– De första dagarna var jag förvånade över tiderna, men nu har man insett att de är lite långsammare än vad man hade trott att de skulle vara.

Om det är det faktum att bassängen är grundare än vanligt som ligger bakom de långsammare tiderna råder det delade meningar om. Även när Australien hade sina OS-uttagningar var poolen grundare än vanligt, men där sattes till exempel världsrekord.

– Jag är ganska kort jämfört med många andra simmare så för min del spelar det inte så stor roll, säger Erik Persson med ett leende.

När en bassäng inte är så djup kan det bli mer vågigt.

– Men på 200 är det inte så vågigt så det är nog mer på korta distanser det kan bli så.

Japansk besvikelse

Regerande världsmästaren på 200 meter fjärilsim Tomoru Honda från Japan, och som vann OS-silver i Tokyo, svarade för en oväntat svag insats när försöken avgjordes i Paris på tisdagsförmiddagen.

Hondas tid 1.57,30 räckte bara till en 22:a plats.

En klar missräkning för japanen som på förhand var en av medaljkandidaterna.

Share.
Exit mobile version