Det har snart gått ett år sedan den 28 maj 2023 då kravaller på den norra kortsidans bortasektion avbröt derbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 arena.

En aktiv ungdomstränare i AIK har intagit position i en av rättegångssalarna i Södertörns tingsrätt för att svara på åklagarens frågor. Han är misstänkt för våldsamt upplopp samt försök till våld mot tjänsteman.

Själv har han en annan syn på vad som hände när han hoppade över läktarens staket bakom det ena målet och anslöt sig till en grupp maskerade och svartklädda personer i deras konfrontation med polis och ordningsvakter.

– Jag försökte lugna ner våra supportrar och säga till vakterna att ”det är bättre att ni backar för annars kommer det att eskalera”, säger han.

Ungdomstränaren var på derbyt med sin dotter och förklarar att han med sitt ingripande ville vara ett föredöme.

Lamporna i salen släcks och en video spelas upp. Den visar hur tränaren, som även han har skylt sitt ansikte vid tillfället, sedan tar sig tillbaka till läktaren – tänder stubinen på ett knallskott (en så kallad banger) och slänger det på en polis så att den studsar ner och detonerar med en kraftfull smäll precis intill en polishund.

Vad han ville uppnå med det agerandet kan han inte förklara. På frågan varför han var maskerad svarar han:

– Jag har 24 tjejer som jag är huvudtränare för. Deras föräldrar finns där ute någonstans och jag vill inte att de ska få fel bild av mig när jag ville stoppa det här och se mig som en jävla huligan.

Morgonens första förhör avslutas men huvudförhandlingen är långtifrån över.

Ytterligare elva utfrågningar hinns med innan dagen är över. Totalt är 16 åtalade för att på olika vis ha medverkat i upploppet varav samtliga redan fått tillträdesförbud på fotbollsmatcher i mellan 18 och 24 månader.

Fakta.Upploppet på Tele2 arena

Oroligheterna inleddes efter att Djurgårdens Marcus Danielson gjort 1–0 för hemmalaget i den 82:a minuten.

Ett flertal så kallade bangers (kraftfulla och mycket högljudda knallskott) kastades in mot planen från AIK-klacken varpå matchen stoppades i ett antal minuter.

När spelet återupptogs avbröts matchen på nytt efter att AIK:s Axel Björnström och Erick Otieno båda fått rött kort på tilläggstid. Ett flertal bengaliska eldar slängdes in på konstgräsmattan och ett 30-tal maskerade supportrar hamnade i våldsam konfrontation med poliser och ordningsvakter i ett försök att ta sig in på planen.

Efterhand lugnade situationen ned sig och ungefär en timme senare spelades matchen klart. Djurgården vann med 1–0.

Det var inga spontana känsloyttringar i frustration som stoppade matchen, menar kammaråklagaren Simon Pittuco; fem av de tilltalade är skäligen misstänkta för att ha anstiftat upploppet och planerat det utifrån ett antal olika matchscenarier.

Ungdomsledaren har understrukit att han på matchdagen inte hade någon kännedom om det som Pittuco har beskrivit som en synkroniserad aktion, där de inblandade agerat som ”på en given signal”.

Det hävdar även de lagförda som fått sina mobiltelefoner beslagtagna, trots att deras nummer kopplas till alias på den krypterade chatt-tjänsten Telegram som används flitigt av kriminella verksamheter.

I en av telefonerna upptäcks tre chattar som är av stort intresse för rättsprocessen. På Telegram är telefonens ägare bland annat med i en grupp bestående av tre medlemmar, en annan med sju och en tredje med 37 personer varav flertalet är kända ”risksupportrar” för polisen.

Källa: Utdrag ur Polisens förundersökning

I en, enligt polisen, hierarkisk ordning sköttes planeringen runt matchen mot Djurgården av den ledande gruppen med minst antal medlemmar som också uppges vara samordnare med andra risksupportergrupper.

Själva utförandet diskuteras sedan vidare i en mellangrupp med ytterligare fyra personer innan ”ordern” delges den stora gruppen.

Under åklagarens förhör i Södertörns tingsrätt vidhåller ägaren till telefonen att han inte har anstiftat till våldsamt upplopp och vill inte svara på frågor om övriga chattmedlemmar.

Ungefär likadant låter det när en annan som misstänks för samma brott frågas ut. Han är klackledare och ansvarig för en ljudanläggning (ett så kallat PA-system) som han säger har bekostats av AIK. I den funktionen har han tillåtelse att vara på arenan och sköta tekniken före, under och efter match.

Källa: Utdrag ur Polisens förundersökning

Klackledaren figurerar i chatten med sju medlemmar där han inför matchen bland annat uppmärksammar övriga om ett förhöjt kastnät framför målet och kodlåsta dörrar mellan etagen.

I ett av sina inlägg skriver han: ”Beroende på hur illa resultatet är så är det ju bara att avbryta skiten. Vilket går att göra från övre med smällkarameller.”

I tråden diskuteras klädsel, maskering, hur polisen väntas agera, dagordningen på ett fysiskt möte inför derbyt, med mera. Under utfrågningen står ändå klackledaren fast vid att han inte hade hört någonting om att det fanns planer på att stoppa matchen.

Kammaråklagaren gör ingen skillnad på de som misstänks för anstiftan till våldsamt upplopp utan yrkar på det högsta fängelsestraffet för alla fem: ett år och tre månader.

Källa: Utdrag ur Polisens förundersökning

För övriga bland de 16 tilltalade anser Simon Pittuco det vara rimligt med mildare påföljder. Detta innefattar exempelvis en person som sitter i en välkänd supporterförenings styrelse och som misstänks för våldsamt upplopp.

På bilder syns han gestikulera mot polis och ordningsvakter och hjälpa supportrar, som till skillnad från honom var maskerade, att flytta på ett nät utlagt över sittplatser på ett avspärrat område på Tele2 arenas övre etage. Enligt egen utsago var hans intention att lugna ned situationen.

Pittuco yrkar på sex månaders fängelse för supporterföreningens styrelsemedlem med tillägget att det bör finnas utrymme för villkorlig dom och samhällstjänst.

De senaste åren har det gått att notera en förskjutning av våldsbenägna supportrar, från huliganfirmor till den så kallade ultrasmiljön.

Eller snarare:

– Den skillnad som vi har sett är att firmagängen inte rekryterar på samma sätt från ultrasmiljön längre, utan en hel del som gillar våld stannar kvar i ultrasmiljön, säger Fredrik Gårdare.


Alldeles för många har varit för rädda för dem och alldeles för få har tagit en fajt

Han är tidigare chef för polisens numera nedlagda aktionsgrupp som riktade in sig på grov kriminalitet kopplad till idrott och som genomförde insatser mot ledande individer i firmornas verksamhet.

Han fortsätter:

– Det här har gjort att ultrasmiljön, som tidigare var helt emot våld, även har blivit något mer våldsam eller för våld i vissa lägen.

Gårdare beskriver ultrasgrupperna – där mycket kretsar kring supporterresor, sånger, flaggor och pyroteknik – som mindre organiserade än firmor där en tydlig hierarki råder.

– Ultrasmiljön har däremot traditionellt sätt varit en autonom miljö där ingen ska organisera eller leda. Det har varit betydligt mer vänsterinfluerat medan det i firmamiljön har varit stora delar av högerextremism.

I polisens förundersökningsprotokoll framgår att framför allt två AIK-stöttande grupperingar spelade en central roll när derbyt på Tele2 arena avbröts: Ultras Nord och Firman Boys.

Tämligen omgående efter att Djurgården gjort 1–0 i den 82:a minuten kastades en serie bangers in mot planen från AIK-klackens kortsida. I samband med detta gick en maskerad gruppering, som polisens arenabefäl på plats identifierat som Firman Boys, in under en så kallad OH (over head)-flagga i mitten av läktarens övre etage.

Källa: Utdrag ur Polisens förundersökning

I samma minut vecklades en annan OH-flagga upp på det nedre etaget och under den samlades en gruppering som har identifierats som Ultras Nord.

Senare kastades det in en mängd bengaliska eldar mot planen från båda etagen, även en mot den intilliggande västra sittplatsläktaren, och när rökfacklor senare antändes i anslutning till den nedre OH-flaggan vällde svart rök fram som försvårade möjligheten att se vad som pågick avsevärt.

Sportsligt befann sig AIK i kris efter en svag start på säsongen och bland supportrar spreds en påtaglig oro för att laget skulle åka ur allsvenskan. Under derbyt mot Djurgården klargjorde Firman Boys att tålamodet var slut för AIK:s tränare och vd; två banderoller vecklades ut med budskapen: ”Avgå Brännström” och ”Avgå Manuel”.

Redan efterföljande morgon kom beskedet från AIK att Manuel Lindberg lämnar sin position som vd.

Fredrik Gårdare påminner om att firmor inte sällan vänder sig emot sin egen förening för att påverka den i en riktning som de anser är den rätta.

– Men sedan är det lite udda att man går in och saboterar en match för att påverka genom att någon ska avgå eller bytas ut, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det sticker ut: hur det gick till och hur synligt det blev. Det mesta sker ju i det fördolda.

Syftet med upploppet blir än mer tydligt i det som får beskrivas som åklagarens ess i rockärmen: gruppchattarna där anhängare till AIK inte bara planerar upploppet utan i viss utsträckning utvärderar utfallet av det.

Dagen efter derbyt konstaterades att genomförandet var lyckat samtidigt som en av de fem misstänkta anstiftarna påtalade att det var läge att ligga lågt fortsättningsvis i kommande matcher.

”Vi visade missnöjet i derbyt. Manuel blev kickad”, skrev han och tillade senare att ”vi kan inte kravalla igen så där”.

I utskicket med ”ordern” till den stora chattgruppen framgår att AIK:s spelare hade fått ”instruktioner” på träningsanläggningen Karlberg att det bara var seger som gällde mot Djurgården.

Enligt Fredrik Gårdare har firmor med stor framgång påverkat sina klubbar genom hot, trakasserier och desinformationskampanjer ända sedan 90-talet.

– Alldeles för många har varit för rädda för dem och alldeles för få har tagit en fajt. De har haft det alldeles för enkelt under en lång tid, säger han.

Fakta.Utskick till den stora chattgruppen inför derbyt

”INFO DERBY

Morgon dagen kommer att sluta på två sätt, paradis eller helvete.

Efter snacket på karlberg så har spelarna fått klara instruktioner om vad som gäller, VINN. Inte kryss, inte förlust, VINN.

Efter samtal med UN och FB så har vi kommit fram till följande.

Gör dif 1–0 kommer en banger att smällas av i varningssyfte.

Skulle dif göra 2–0 kommer vi bryta matchen. Detta kommer ske i form av att vi skickar in allt vi har på plan och skapar allmänt kaos. Un kommer smälla av bangers i större mängder på nedre.

OM det blir kryss kommer vi kasta in allt vi har på plan PÅ SLUTSIGNAL.

VIKTIG VIKTIG VIKTIG att lyssna på ledande personer imorgon.

Vi vill understryka vikten av klädval. NORRAJACKAN/SIJACKAN, SVARTA skor, MÖRKA jeans, luva.

Med tanke på vad som kan ske så måste vi vara snabba ut från tele2. MS ansvariga kommer att utses och dom ser till att ms packas ihop jävligt fort. Samma gäller hb.

Vid ev stök så vi ta med oss ms och hb ut och skickar in i en bil som sedan lämnar arenan. Trummor och oh samt PA system åker med skåpbilen från arenan men den kommer åka efter alla andra så det kommer utses några som får åka ner med allt till nedre och sedan åka med skåpbilen från tele2.

OBLIGATORISK SAMLING INNAN

Sundbyberg 10.15, samma som vanligt där vid 7/11 för dem som bor i väster/norrort. Vi tar tåget 10.26. Söderort åker gemensamt från Bandhagen till Medborgarplatsen.

Tid: TBA

HATA DJURGÅRN”

Källa: Utdrag ur Polisens förundersökning

Det våldsamma upploppet på Tele2 arena kommer framöver att utmärka sig som huliganfallet där det var gruppchattar som avslöjade hur det hela planerades.

Det menar Per Engström som är sektionschef vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa). Han kan inte påminna sig om att det funnits samma typ av gedigna bevisunderlag att tillgå när ansvariga för liknande fall av ordningsstörningar på fotbollsmatcher tidigare har lagförts.

– Nej, för mig är det i alla fall ett nytt sätt att angripa de här personerna, säger han och fortsätter:

– Det här är ett tecken på att det är välplanerat och inte något spontant som vi kanske har trott tidigare.

I förundersökningen skapade it-forensiker en kopia av den beslagtagna mobilen som avslöjade chattinnehållet och undersökte den sedan med en särskild forensisk programvara.

– Det är ett sätt som vi jobbar på i all typ av brottslighet. Vi kanske är lite mer noggranna med att gå igenom telefoner, även om det inte är ett nytt arbetssätt. Det är ett sätt att skaffa bevis, säger Engström och slår fast:

– Det är ett bra utredningsarbete, helt enkelt, där man tagit det till nya dimensioner.

Även Fredrik Gårdare berömmer polisens och åklagarmyndighetens insatser.

– Det här är ett bra betyg till de som utrett förundersökningen. Det är bra jobbat.

På rättegångens sista dag yrkade åklagaren på fängelse för tolv av de tilltalade.

Av erfarenhet är Gårdare dock tveksam till att hårdare straff kommer att få problemen kopplade till fotbollshuliganism att minska.

– Jag har jobbat internationellt när det gäller gängkriminaliteten och tittat på vilken effekt lagföring får på gängkriminella, och det är en väldigt liten effekt som en dom i form av inlåsning och straff har haft. Det ser mörkt ut att det ska få någon inverkan på de här individerna och även på deras kamrater som befinner sig i samma miljö.

Dom faller fredag den 17 maj klockan 11.

Fakta.De åtalades efter upploppet på Tele2 arena

Man, 43 år
Misstänkt för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Åklagarens straffyrkande: tio månaders fängelse.

Man, 36 år
Misstänkt för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman. Åklagarens straffyrkande: tio månaders fängelse.

Man, 28 år
Misstänkt för anstiftan av våldsamt upplopp. Åklagarens straffyrkande: ett år och tre månaders fängelse.

Man, 25 år
Misstänkt för anstiftan av våldsamt upplopp. Åklagarens straffyrkande: ett år och tre månaders fängelse.

Man, 25 år
Misstänkt för anstiftan av våldsamt upplopp. Åklagarens straffyrkande: ett år och tre månaders fängelse.

Man, 28 år
Misstänkt för anstiftan av våldsamt upplopp. Åklagarens straffyrkande: ett år och tre månaders fängelse.

Man, 36 år
Misstänkt för anstiftan av våldsamt upplopp. Åklagarens straffyrkande: ett år och tre månaders fängelse.

Man, 30 år
Misstänkt för våldsamt upplopp. Åklagarens straffyrkande: tio månaders fängelse.

Man, 28 år
Misstänkt för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Åklagarens straffyrkande: tio månaders fängelse.

Man, 28 år
Misstänkt för våldsamt upplopp. Åklagarens straffyrkande: åtta månaders fängelse.

Kvinna, 29 år
Misstänkt för våldsamt upplopp. Åklagarens straffyrkande: sex månaders fängelse (tillägg: bör finnas utrymme för villkorlig dom och samhällstjänst).

Man, 18 år
Misstänkt för våldsamt upplopp. Åklagarens straffyrkande: tre månaders fängelse (tillägg: bör dömas till villkorlig dom, samhällstjänst alternativt ungdomstjänst eftersom han vid tillfället för upploppet var 17 år. Straffvärdet för vuxen person ligger på tio månaders fängelse).

Man, 18 år
Misstänkt för våldsamt upplopp. Åklagarens straffyrkande: tre månaders fängelse (tillägg: bör dömas till villkorlig dom, samhällstjänst alternativt ungdomstjänst eftersom han vid tillfället för upploppet var 17 år. Straffvärdet för vuxen person ligger på åtta månaders fängelse).

Man, 39 år
Misstänkt för våldsamt upplopp. Åklagarens straffyrkande: sex månaders fängelse (tillägg: bör finnas utrymme för villkorlig dom och samhällstjänst).

Man, 40 år
Misstänkt för våldsamt upplopp. Åklagarens straffyrkande: tio månaders fängelse.

Man, 41 år
Misstänkt för våldsamt upplopp. Åklagarens straffyrkande: åtta månaders fängelse.

Share.
Exit mobile version