Det borde egentligen bara ta någon minut för Truls Möregårdh att ta sig från hotellet till träningsarenan i Shougang park där bordtennisturneringen China Smash pågår. Men Truls Möregårdh, eller Mo Shen (ungefär gud) som han kallas i Kina, kommer inte många meter innan han gång på gång hejdas. Unga kvinnor, män, familjer med barn, receptionister. Alla vill ha en autograf och ta en selfie med den svenske bordtennisstjärnan.

– Vi älskar dig, ropar en grupp yngre tjejer.

Truls Möregårdh stannar snällt, skriver autografer och låter sig fotograferas.

Den unge svensken har efter framgångarna i Paris-OS tagit kinesiska bordtennisentusiaster med storm. De gillar att Sverige är tillbaka och utmanar Kina i deras nationalsport. Och de prisar Truls Möregårdhs spelstil.

– Truls verkar till skillnad från kinesiska spelare ha kul när han spelar. Han leker medan kinesiska spelare ofta är mer som robotar. Det gör honom svår för kineser att möta, säger 20-åriga Zhang Zhiqing.

Han är en av de fans som står utanför spelarhotellet och samlar autografer från internationella spelare. Nöjd tar han fram en racket där han slitit av gummit på ena sidan – på trät där under står nu Truls Möregårdhs något svårläsliga namnteckning. Zhang Zhiqing köpte racket när han var i tioårsåldern och spelar fortfarande bordtennis. Men för kineser, som honom själv, är sporten ofta förknippad med ett större mål, som att komma in på ett bra universitet.

– Truls verkar mer spela av genuint intresse.

Det är inte första gången svenska bordtennisspelare får uppmärksamhet i Kina. Jan-Ove Waldner, i Kina ”det evigt gröna trädet”, är fortfarande ett namn som nämns med stor respekt. Även Jörgen Persson har rykte om sig som en skicklig spelare och ledare. Men bland yngre är det Truls Möregårdh som gäller. Och de vill att hans framgångar ska fortsätta.

– Jag hoppas han blir lika bra som Waldner. Bordtennisen blir roligare när det är fler länder som är med och kämpar om medaljerna. Jag vill gärna att Sverige tar fram flera spelare i nivå med Waldner, säger 21-åriga universitetsstudenten Wang Yuqi.

Det var efter segern mot världsettan Wang Chuqin i OS som Truls blev ett namn i Kina. Lika chockad som Truls såg ut efter triumfen var bordtennissupportrar i Kina. Det svenska stjärnskottet blev omtalad i sociala medier och tidningar pumpade ut artiklar om smålänningen. När det var dags för final mot Fan Zhendong satt över 100 miljoner kinesiska tittare bänkade framför tv:n.

Nu besöker Truls Möregårdh Peking för första gången. För Wang Yuqi blev hans ankomst avgörande för beslutet att resa från Shanghai till Peking, i stället för att åka till sin hemort för nationaldagsfirande. Hon kommer från en bordtennisfamilj och spelar själv pingis två gånger i veckan. En nyckelring som ska föreställa Truls Möregårdh är fäst vid hennes väska. Det är supportrarna själva som har anlitat en fabrik för att tillverka dem.

Jag träffar Wang Yuqi när hon med ett hundratal andra köar på en gräsplan för att få autografer av hela det svenska silverlaget från OS. En överväldigande majoritet av dem som slutit upp är yngre kvinnor. De har med sig foton av Truls och det svenska laget, pingisbollar och racketar som de vill ha en autograf på.

Wang Yuqi konstaterar att många av hennes väninnor tycker att Truls Möregårdh, som också kallas Xiao Mo (lilla gulliga Mo), är söt. Själv är hon mest intresserad av spelet och imponerad av hans teknik. Men jo, hon håller med.

– Han är gullig, det tycker jag med, skrattar hon generat.

Hysteri kring bordtennisstjärnor i Kina har fått en del av landets stjärnor att slå bakut. De är för närgångna, klagar de. Det har gått så långt att kommunistpartiet gripit in för att tygla ”aggressiva” fans.

Men Truls Möregårdh tar än så länge uppmärksamheten med ro.

– Jag blir alltid lika glad när någon frågar efter en bild eller vill prata. Det är väldigt kul att folk uppskattar en, säger han över en kaffe med DN på hotellet.

Han har dock förståelse för de kinesiska spelarnas reaktion.

– I början tyckte jag, de kan väl stanna och ta några bilder. Men ju mer jag varit med och ju längre fram jag kommer i turneringar har jag sett vilket kaos det blir runt dem. Jag förstår att de inte kan stanna och vara med på bild med alla.

Han anlände på egen hand till Peking några dagar innan turneringen startade. Här njuter han av att äta nudlar till frukost och har med mersmak provat Peking-anka för första gången.

Med uppmärksamheten kommer också möjligheter att tjäna pengar. Innan tävlingen har han fotograferats av en stor kinesisk tidning och träffat sponsorer. Så mycket mer vill han inte säga.

– Det var lite blandat. Vi får hoppas att något kul har kommit ut av det.

Framgångarna i OS har varit välkomna ur ekonomisk synvinkel. Flera företag är intresserade av Truls Möregårdh, också i Kina.

– Vi syns otroligt mycket i Kina. Så det är väldigt bra för sponsorer att gå in i mig för jag kommer vara på tv mycket och ha mycket medietid. Allt går långsamt, men förhoppningsvis kommer det ge bättre ekonomiska förutsättningar.

Han har skaffat ett konto på Weibo, Kinas största sociala medium, som nu har nästan en halv miljon följare. Många kinesiska fans hittar också till hans Instagram-konto, trots att Instagram är blockerat i Kina.

– Det är kul att de hittar dit, trots att det inte är helt lätt att ha Instagram här. Det visar att de försöker allt de kan för att hålla kontakten.

Truls Möregårdh verkar över huvud taget tillfreds med livet efter OS. Han uppskattar smeknamnen han har fått i Kina och han prisar publiken i Peking.

– Redan i kvalet var det helt fullsatt. Det är inte ofta vi pingisspelare har det så i varje match. Så det är alltid lika kul att spela här i Kina.

Även om han nådde långt i OS ligger han lågt med förväntningarna i Peking. Alla de stora, förutom OS-mästaren Fen Zhendong, är med i China smash.

– Jag har fortfarande mycket att lära och många kan slå mig här. Jag tar det steg för steg.

Efter att Truls Möregårdh, i en jämn match, vunnit sin första match i turneringen över japanen Yahimari Yoshimura får han frågor om OS i Los Angeles. Truls Möregårdh slår ifrån sig, det är för långt fram. Han vill rida på Paris-vågen ännu ett tag.

– Jag har alltid drömt om en OS-medalj. Nu har jag tagit en, det var en fantastisk känsla som jag gärna vill uppleva igen. Sedan vet jag hur svårt det är. Det är bara att fortsätta sikta och drömma högt.

Under matchen mot japanen råder ingen tvekan om vem publiken håller på. När Truls punkterar bataljen med en dödande backhand och går ner på knä i sin kända segergest lyfter jublet i hallen. Dagarna efter slår han ytterligare två japaner på sin väg till kvartsfinal. I åttondelsfinalen besegras världsnian Tomokazu Harimoto, spelaren som Möregårdh förlorade mot i den dramatiska lagsemifinalen i OS som Sverige sedan vände och vann.

Dagen efter första matchen sitter Truls Möregårdh och resten av det svenska OS-laget på ett podium och skriver autografer. Skorstenar från fabriker tornar upp bakom dem. Tidigare låg Pekings största stålfabrik i Shougang Park.

När nästan alla skyndat vidare står Wang Yuqi från Shanghai kvar och lutar sig mot en betongpelare. Hon är lite skakig och behöver lugna ner sig efter att ha fått alla svenska spelares autografer och gett Truls en nyckelring som föreställer honom själv. Det är nästan som i en dröm, tycker hon.

– Allt hände så plötsligt. Nyss var jag i Shanghai och nu är jag här och har Truls och hela det svenska lagets autografer. Det är helt oväntat och overkligt.

Hon brukar sova med sin bordtennisracket som huvudkudde. Nu är fodralet till racketen dekorerat med svenska namnteckningar som hon skattar högt. Natten som kommer räknar hon med att sova extra gott.

Fakta.Smeknamnen på svenskarna

Truls Möregårdh har två smeknamn i Kina. Det ena är Xiǎo Mo, som betyder ung, gullig och energisk. Xiao ger en vänlig känsla till smeknamnet, men betyder egentligen liten och kan stå för att han är ung. Mo är en förkortning på Möregårdh. Det andra smeknamnet är Mo Shen. Mo står för Möregårdh och Shén står för gud.

Jan-Ove Waldner blev känd som Lǎo Wǎ, gamle Waldner, och Cháng Qīng Shù, det evigt gröna trädet. Det senare är en hederstitel som Waldner förärades efter sex VM-guld och ett OS-guld.

Jörgen Persson fick i Kina smeknamnet Lǎo Pèi, gamle Persson. Men Pei kan också stå för beundran och uppskattning och lǎo är ett respektfullt sätt att adressera äldre.

Läs mer:

Tredubblade följarskarorna efter OS – ger nya inkomster: ”Hade aldrig kunnat tänka mig det”

Share.
Exit mobile version