I augusti 2022 rapporterade Washington Post om hur Ryssland, genom att ta kontroll över kolgruvor, tvingar Ukraina att importera energi för att kunna hålla i gång samhället.

Enligt det brittiska försvarsdepartementet kan naturresurserna bli en måltavla i kriget.

”Järnmalm, kol, titan, uran, mangan, guld och litium, finns alla i Ukraina, naturresurser som med all säkerhet eftertraktas av Ryssland men som också är möjliga mål då Ryssland försöker nöta ned Ukrainas ekonomi, begränsa tillgången och förstöra infrastruktur”, skriver departementet i sin krigsuppdatering.

Enligt britterna är fyndigheterna en anledning till varför Ryssland har satsat på att bygga ut järnvägen i Ukraina. Järnvägen ska också säkerställa leveranser med vapen och förnödenheter till fronten.

Ryssland fortsätter att bryta järnmalm i bland annat Dniprorudne i Zaporizjzjaregionen, enligt britterna, och transporterar sedan malmen hem till Ryssland via Krimhalvön.

Johan Norberg, försvarsanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, tror dock att det främst handlar om ett maktspel från rysk sida.

– Det är en politisk vilja att bestämma över andra. Det här är ett imperium som är hungrigt och vill käka, som har aptit på andra länder, säger han.

Ryssland har gott om tillgångar på bland annat olja, naturgas, guld och järnmalm. Norberg ser inget ekonomiskt incitament för Ryssland att ta kontroll över Ukrainas tillgångar.

– Jag har väldigt svårt att se en ekonomisk drivkraft med tanke på priset de betalar. Hade ekonomin varit ett viktigt övervägande för rysk del, då hade man slutat kriga ganska fort för att inte dra på sig mer sanktioner och kostnader, säger han.

Ukraina uppges vara hem till 117 av världens 120 viktigaste mineraler och metaller. Landet är även en källa till olje- och naturgasfyndigheter. Det mesta av kolet finns i östra Ukraina, i Donbassregionen, som Ryssland till stor del kontrollerar.

Robert Muggah, chef över analysföretaget SecDev, sade i december att Ryssland sedan 2014 haft kontroll av omkring 20 procent av Ukrainas fyndigheter.

Ryssland hade då, i december, lagt beslag på 63 procent av Ukrainas kolfyndigheter, 11 procent av oljefyndigheterna, 20 procent av naturgasfyndigheter och 42 procent av Ukrainas metaller, enligt företagets analyser.

Det påverkar bland annat den ukrainska stålindustrin.

– Det innebär inte att tillgångarna aktivt utvinns eller säljs, utan snarare att de inte längre är i ukrainsk kontroll, sade Muggah till Kiev Post i december.

Share.
Exit mobile version