Tre år har passerat sedan Philip Jönsson tog guld på 10 meter stående luftgevär under Paralympics i Tokyo.

Det var speciellt, i och med att det var Sveriges enda guld under spelen. Det är också en bedrift och ett faktum som Philip Jönsson fortfarande inte lyckats ta in till fullo.

– Nej, jag tror inte det. Nej, det känns overkligt – fortfarande, säger han.

– Hur lyckades jag göra det?

Med facit i hand konstaterar han också att han ”kanske skulle ha släppt telefonen lite tidigare” efter guldet, laddat om och lyckats fokusera på de nästföljande tävlingarna på ett annat sätt.

– Men det är inte riktigt jag. Jag gillar att vara i stjärnglansen.

Samtidigt var det inte bara prestationen och guldmedaljen som var speciell. Det var också speciellt att Philip Jönsson var på plats i Tokyo och tävlade över huvud taget.

– Det är finito för mig om jag får covid-19. Så illa är det, sade han till DN ett drygt halvår innan spelen i den japanska huvudstaden.

Då hade han suttit isolerad i karantän i nästan tio månader, och i vardagen bara träffat sin familj och sina assistenter.

Så här i efterhand, var det självklart att du skulle åka?

– Det var självklart hela tiden, från min sida. Sedan var det väl folk runt omkring som kanske tyckte att det var onödigt. Men med facit i hand var det väldigt bra att jag åkte, kan jag tycka, säger Philip Jönsson med ett leende.

Anledningen till att han tvingades vara extra vaksam under pandemin är att Philip Jönsson har Duchennes muskeldystrofi, en muskelsjukdom som gör att muskelcellerna lättare bryts ned. Även andningsmusklerna försvagas, vilket leder till en försvagad lungkapacitet.

Uppladdningen inför Paralympics i Tokyo var alltså svår – men slutade i guld.

Inte heller tidsperioden som föranlett Paralympics i Paris har varit enkel.

– Jag har haft det tufft under det gångna året. Det har jag ju, konstaterar Philip Jönsson, som så sent som i slutet av juli fick beskedet att det tack vare ett så kallat wildcard blir en resa till Paris och en chans att försvara guldet.

– Jag har varit in och ut på sjukhus, opererats vid två tillfällen. Rehabilitering däremellan.

Philip Jönsson uppskattar att han för bara tio månader sedan tvivlade på om det faktiskt skulle gå.

– Och nu är jag här, allt känns bra med rehabiliteringen och jag har faktiskt kunnat träna riktigt bra under de senaste två månaderna.

Att komma till ett Paralympics som regerande guldmedaljör innebär samtidigt en extra press, och Jönsson berättar också om en allt tuffare konkurrens.

Guldmedaljen tycks hur som helst ha satt sig i det svenska folkets minne.

– Det var nog inte så längesen som det kom fram någon och gratulerade till medaljen. Och framför allt första året, då var det ju nästan galet. Alla kom fram!

Den där pressen finns så klart på alla skyttar i en turnering av Paralympics kaliber, även om det inte är alla som kliver in med meriter i ryggsäcken. Philip Jönsson beskriver det som att skytte egentligen är 95 procent mentalt.

Frågan är då hur en skytt som vet att en stor tävling väntar ska träna på att inte bli nervös – i och med att det med stor sannolikhet kan komma att hända.

– Jag tränar ju på att göra samma sak varje gång, säger Philip Jönsson.

– Till slut ska det sitta i ryggmärgen, och håller du dig till din skottplan ska det inte spela någon roll om du är nervös eller inte. Men det är klart, nervositeten spelar ju en ett spratt ibland. Så är det bara. Den som är starkast mentalt på tävlingsdagen, den vinner.

På sina armar har Philip Jönsson två tatueringar. En som han kallar ”vinnararmen”, där spelen i Tokyo förevigats. På den andra armen finns spelen i Rio de Janeiro, 2016.

– Det kommer bli en till efter Paris, säger han.

– Men det beror lite på hur det går. Går det bra blir det en på vinnararmen, blir det inte så bra blir den på andra armen.

Vad är bra?

– Jag skulle säga medalj. Det är det som syns. Alla kan säga att: ”Jag gjorde en bra prestation.”

– Ja, fine. För vissa kanske det räcker. Men har man tagit guld en gång vill man känna på de där medaljerna igen.

Fakta.Philip Jönsson

Idrott: Sportskytte, klass SH2 Gevär

Tävlar i följande grenar: R4 stående luft 10 meter, R5 liggande luft 10 meter, R9 liggande krut 50 meter

Förening: Mariestads Skyttegille

Född: 1994

Tidigare Paralympics: 2 (Rio de Janeiro 2016, Tokyo 2020)

Meriter: Paralympics-guld (R4) 2021, EM-brons (R5) 2022, VM silver, mix team 2019

Funktionsnedsättning: Duchennes muskeldystrofi är en progressiv muskelsjukdom som bryter ner alla muskler och bildar bindväv och fett. Muskelstyrkan försämras successivt och blir allt sämre under sjukdomsförloppet.

Källa: Parasport.se

Läs mer:

Svensken får försvara Paralympicsguld i Paris

Philip Jönsson vann mot corona – nu siktar guldhjälten mot nästa mål

Share.
Exit mobile version