Rent vatten har alltid varit en begränsad resurs i Gaza. Befolkningen har till stor del fått förlita sig på borrhål och avsaltningsanläggningar för att få tillgång till vatten.

Sedan krigets start har situationen förvärrats än mer. Redan i november förra året larmade WHO om en sanitär katastrof till följd av brist på rent vatten.

En ny satellitanalys av BBC Verify visar att över hälften av Gazas vatten- och sanitetsanläggningar har skadats eller förstörts sedan Israel inledde sina militära operationer mot Gaza efter Hamas terrorattack den sjunde oktober. Men det kan vara fler. Alla skador på vattenanläggningar är inte är synliga på satellitbilder och vissa fungerande faciliteter verkar inte i full kapacitet på grund av bränslebrist.

Granskningen visar även att fyra av sex avloppsreningsverk i Gaza har skadats eller förstörts. De resterande två har stängts av till följd av brist på bränsle eller andra förnödenheter.

Förstörelsen av vattenanläggningar i Gaza har, enligt Nathalie Roberts, chef för Läkare utan gränser i Storbritannien, lett till ”katastrofala hälsokonsekvenser för befolkningen”. Spridningen av diarrésjukdomar och hepatit A, som finns i förorenat vatten, ökar dramatiskt. Och det är sjukdomar som är särskilt farliga för små barn och gravida kvinnor.

– Det här dödar människor, säger Nathalie Roberts till BBC.

När BBC visar bilder på de förstörda vattenanläggningarna för den israeliska militären uppger de att Hamas varit det faktiska målet. IDF hävdar att Hamas utnyttjar Gazas civila infrastruktur i terrorsyfte, bland annat för förvaring av vapen och ammunition.

Enligt Leila Sadat, rådgivare vid Internationella Brottmålsdomstolen specialiserad på brott mot mänskligheten, måste Israel skydda kritisk infrastruktur enligt krigets lagar – såtillvida militären inte har konkreta bevis på att anläggningar används i annat syfte.

För att avgöra huruvida Israel har brutit mot krigets lagar behöver man, säger Leila Sadat, se till mönstret av handlingarna – inte bara enskilda attacker mot vatteninfrastruktur.

– Det skulle vara väldigt svårt att förstöra mer än hälften av Gazas vatten- och sanitetsanläggningar utan att det sker avsiktligt. Så mönstret är bevis på antingen en hänsynslös inställning till civila infrastrukturobjekt eller en avsiktlig förstörelse av dem; alla de här var inte misstag, säger hon.

Fakta.Så gjorde BBC Verify granskningen

BBC Verify har jämfört de senast tagna satellitbilderna över vatten- och sanitetsanläggningar i Gaza med bilder från samma plats tagna innan den 7 oktober.

En anläggning bedömdes som förstörd eller skadad om den närmaste byggnadsstrukturen vid de givna koordinaterna verkade vara i spillror, delvis kollapsad eller visade andra tecken på skador.

BBC Verify har inte gjort någon skillnad mellan ”förstörda” och ”skadade” anläggningar, då man inte känner till den exakta konturen av varje anläggning och därför inte kan avgöra om den har blivit delvis skadad eller helt förstörd.

Av de 603 vattenanläggningar som analyserats verkar 53 procent ha skadats eller förstörts sedan den 7 oktober.


Källa: BBC

Share.
Exit mobile version