Tidösamarbetet har snart stått pall för två års påfrestningar. Samarbetet är på väg in i en ny fas, där förslag från utredningar börjar trilla in och ska omsättas i skarpa lagförslag. I en del fall är hårda förhandlingar att vänta mellan de fyra partierna. Samtidigt har inflationen dämpats och finansminister Elisabeth Svantesson (M) kan lägga fram en höstbudget som är mer offensiv än hennes tidigare.
Men fortfarande väntar Tidöpartierna på ett lyft som för upp dem jämsides med oppositionen. Sammantaget har oppositionen ett försprång på 7 procentenheter, enligt DN/Ipsos väljarbarometer för augusti. Visserligen är gapet mindre än i förra mätningen. Det är dock slående att underläget är nästan exakt lika stort som i den första mätningen efter att Tidöavtalet hade presenterats i oktober 2022.
DN/Ipsos mätning visar att Tidöpartierna har fler problem med opinionen.
– I början av året såg vi tendensen att allt fler tyckte att regeringen gjorde ett bra jobb och färre ansåg att den misskötte sig. Nu har de där kurvorna vänt, på ett negativt sätt för regeringen, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
Han pekar också på DN/Ipsos siffror som visar att en majoritet av väljarna anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Mycket få anser att landet är på rätt spår.
– En stor utmaning för regeringen är att få bukt med den pessimism som råder. Regeringar får ofta bära ansvar för utvecklingen, oavsett vilken skuld man egentligen har.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna kan trösta sig med att det såg ännu värre ut under förra året. Som mest låg oppositionens övertag på 11 procentenheter. Huvudorsaken till det var en boom i opinionen för Socialdemokraterna.
Sedan dess har Magdalena Anderssons parti hamnat i en flack men konsekvent utförsbacke, som bekräftas i augustimätningen där partiet landar på 32 procent. För ett drygt år sedan låg väljarstödet 5 procentenheter högre.
– Det är en tydlig nedgång och Socialdemokraterna närmar sig valresultatet från 2022, säger Nicklas Källebring.
En annan tendens som bekräftas i augustimätningen är att läget har stabiliserats för Miljöpartiet, med ett visst trygghetsavstånd till riksdagsspärren. MP får 6 procent för fjärde mätningen i rad. Man får gå tillbaka till 2015 för att hitta en lika stark period för partiet i DN/Ipsos mätserie.
Miljöpartiet fick medvind i EU-valet i juni, med ett valresultat på nästan 14 procent. Men Nicklas Källebring ser andra orsaker till lyftet.
– Uppgången kom redan i samband med att Amanda Lind valdes till nytt kvinnligt språkrör efter Märta Stenevi. De har etablerat sig på en högre nivå där de inte varit på länge, klart över spärren.
Liberalerna och Kristdemokraterna är kvar i ett prekärt läge. För L skattas stödet till 4 procent avrundat uppåt i augusti, medan KD avrundas nedåt till 3 procent. Det är två år sedan L tog sig över riksdagsspärren i DN/Ipsos mätningar.
Moderaterna och Sverigedemokraterna fortsätter att tampas om andraplatsen i ett jämnt race. I augusti är SD steget före med 20 procent, M hack i häl med 19.
Vänsterpartiet backar marginellt sedan i juni men är med 9 procent kvar en bra bit över 2022 års valresultat.
Läs mer:
Tomas Ramberg: Bilister är Tidöregeringens käraste kelgrisar
Regeringen vill satsa 60 miljarder kronor på nya reformer
Fakta.Så gjordes undersökningen
● Ipsos har genomfört 1 643 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 13-25 augusti. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 365 intervjuer via telefonsamtal och 471 intervjuer via sms-länk till en webbenkät. 807 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.
● Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt. Skattningarna avrundas till heltal för att minska fokuset på marginella förändringar. Andelen osäkra var 12 procent.
● Frågan som ställdes var: Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?
● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.