Det är i en intervju i Istanbul i Turkiet, där Hamas politiska ledning befinner sig för tillfället, som Khalil al-Hayya uttalar sig, efter att förhandlingarna om vapenvila mellan Hamas och Israel gått i stå.

Enligt al-Hayya skulle Hamas lägga ned vapnen för en tvåstatslösning, där Hamas i Gaza går ihop med Fatah på Västbanken och bildar en suverän palestinsk stat med de gränser som gällde före 1967. Då skulle Hamas militära gren lösas upp.

– All erfarenhet av folks kamp mot ockupationer visar att när man blir självständig och får sina rättigheter och sin stat, vad gör man då? Man omvandlas till politiska partier och försvarsstyrkorna blir en nationell armé, säger han till AP.

Att Hamas skulle acceptera en tvåstatslösning går emot dess nuvarande ideologi, som bygger på att hela Palestina ska bli fritt ”från floden till havet”, det vill säga även det som i dag är Israel.

al-Hayya säger inte heller någonting om tvåstatslösningen skulle innebära slutet på kampen mot Israel, eller en övergångsperiod.

Det är dock osannolikt att Israel skulle överväga att gå med på kraven, eftersom premiärministern Benjamin Netanyahu har svurit att krossa Hamas militärt efter terrorgruppens massaker på israeler den 7 oktober.

Den nuvarande regeringen är dessutom emot tvåstatslösningen inom de gränser som gällde före 1967 och att avsäga sig de områden som togs då.

Israel förbereder sig också för fullt för offensiven i Rafah, som pekas ut som Hamas sista militära fäste. Israel hävdar att det finns fyra återstående Hamasbataljoner i Rafah.

Enligt al-Hayya skulle offensiven inte lyckas med att utradera Hamas. Han hävdar i intervjun att kontakterna mellan Hamas politiska ledning utanför Gaza och den militära ledningen inne i området är ”oavbruten” och att ”beslut och instruktioner sker i samförstånd mellan de två grupperna”.

Han uppger också att Israel inte lyckats slå ut mer än 20 procent av Hamas förmåga.

I förhandlingarna om en vapenvila mellan parterna, som de senaste månaderna inte gjort några framsteg, kommer Hamas inte vika från kravet på en permanent vapenvila och ett fullständigt tillbakadragande av de israeliska trupperna, säger al-Hayya.

– Om vi inte försäkras om att kriget kommer att avslutas, varför skulle vi då lämna ifrån oss fångarna?

Khalil al-Hayya förnekar – mot överväldigande bevisning – att Hamas angrep civila under terrordådet i Israel den 7 oktober.

Han ångrar det inte, trots det kriget inneburit för det palestinska folket, och hävdar att det uppfyllde sitt syfte: Att sätta fokus på Palestinafrågan.

Share.
Exit mobile version