Hammarby kvitterade den heta matchserien mot Kristianstad i söndags efter en fin insats av lagets stjärnor Viktor Ahlstrand och Edwin Aspenbäck.

De tvingade därmed fram en helt avgörande match fem i Skåne. Stämningen i Kristianstad arena var som vanligt het, och att det var en viktig match märktes.

Inledningen blev målsnål, efter fem minuter hade publiken endast fått se två mål. Men efter det började seriefyran Kristianstad dominera matchen – och när den store Bajenspelaren Kevin Johansson Egan drog på sig sin andra utvisning kunde de utöka till en fyramålsledning.

Men Hammarby tog sig tillbaka. Efter två timeouter kunde vänsternian Henrik Olsson göra tre snabba mål och när visslan ljöd för halvtid var ställningen 16–16.

– Det är jättestarkt att vi samlar ihop oss och trampar vidare, säger Olsson i Handbollsligan live.

Den andra halvleken skulle bli en nagelbitare. Hammarby fick övertaget till en början – mycket tack vare den fysiske högernian Edwin Apsenbäck som stod för sju mål i matchen. Men hemmalaget tänkte inte ge upp – när åtta minuter återstod var matchen oavgjord.

De gjorde två snabba mål och tog ett stadigt grepp om matchen. Men trots det skulle allt avgöras i slutminuten. Aspenbäck fick chansen – men Gustaf Wanke i Kristianstadsmålet räddade i krysset och slutresultatet blev 31–30.

Hammarby spelade en stor del av mötet i sju mot sex, då deras offensiva taktik allt som oftast bygger på att ta ut målvakten tidigt i matcherna för att få ett spelövertag. Något som Kristianstad haft svårt att hantera.

– Deras sju mot sex spel har varit väldigt effektivt, säger Kristianstads målvakt Gustaf Wanke.

Men när det väl gällde klarade Kristianstad av att hantera det och avancerar därmed i slutspelet.

Nu väntar IK Sävehof som flugit genom säsongen än så länge. De vann grundserien och har övertygat i EHF European League där de tagit sig till kvartsfinal, bland annat genom en vinst mot tyska Hannover-Burgdorf.

På andra sidan slutspelsträdet möttes IFK Skövde och Önnereds HK i en helt avgörande femte match. Önnered vann matchen med 39–33. De får nu möta Ystads IF i semifinal.

Fakta.Kvartsfinalserien mellan Kristianstad och Hammarby.

Match 1: IFK Kristianstad–Hammarby IF, 34–31

Match 2: Hammarby IF–IFK Kristianstad, 31–21

Match 3: IFK Kristianstad–Hammarby IF, 32–31

Match 4: Hammarby IF–IFK Kristianstad 35–30

Match 5: IFK Kristianstad–Hammarby IF 31–30