Mästarlaget Hammarby har haft skadeproblem på anfallssidan under fotbollsvåren.

Då har en utlånad spelare varit damallsvenskans hetaste målskytt under säsongsöppningen.

Med fem mål delar IFK Norrköpings Sara Kanutte Fornes ledningen i skytteligan.

– Det är coolt, jag hade inte förväntat mig det, säger den 22-åriga norskan.

– Jag hade nog inte gjort så många mål om jag varit kvar i Hammarby, så jag är tacksam för möjligheten att få speltid och utvecklas. Det betyder jättemycket. På hösten i fjol kände jag att självförtroendet var lite på väg nedåt, så det var på tiden med ett byte.

På onsdagen var hon tillbaka på Kanalplan, som gästande lag. Men väl där satte hennes ordinarie lagkamrater stopp.

Faktiskt fick gästande Norrköping knappt låna bollen i den första halvleken i ett kyligt Stockholm. Sånär som på en vass Norrköpingskontring hade Hammarby snabbheten, passningsspelet, fysiken och chanserna.

I den 22:a minuten ordnade norsk-schweiziska Smilla Vallotto också 1–0 när en distinkt boll snett inåt bakåt tog på motståndarbacken Maja Regnås Valcic och in i mål.

– Det var först en bra kombination mellan Jonna (Andersson) och Anna Jøsendal. Sen slår jag den bara rakt in, och så blir det självmål, säger en nöjd Vallotto.

Hammarby, som i helgen derbybsegrade Djurgården, hade återigen kommit till spel utan skadade mästarmålvakten Anna Tamminnen. Moa Edrud ersatte – men hade inledningsvis lite att göra.

Efter paus kom lovande Ellen Wangerheim, som haft skadebekymmer, in på topp för de regerande mästarna – men 19-åringen blev mållös inför 1 063 på läktaren.

I stället höjde sig Norrköping något i andra halvlek och tvingade bland annat Edrud till en jätteräddning efter timmens spel.

– Det var ett av få avslut som de hade, säger Edrud.

– Men jag fick till en väldigt bra reaktionsräddning.

I den 83:e minuten punkterade sedan Hammarbys Anna Jøsendal matchen med 2–0, fint framspelad av Wangerheim.

Segern innebar femte raka och serieledning för ”Bajen” i en haltande tabell.

– Vi har en väldigt bra trend, säger Smilla Vallotto.

– De (Norrköping) hade nästan inga chanser. Så det var hundraprocent välförtjänt att vinna i dag.

Härnäst väntar ett tufft program för Hammarby: Cupmästaren Piteå borta på måndag, därefter toppkonkurrenterna Rosengård (hemma) och Häcken (borta).

För femman IFK Norrköping väntar bottenlaget Kif Örebro hemma.

Fakta.Skytteligan i damallsvenskan

Damallsvenskan är inne i sin femte omgång.

5 mål: Sara Kanutte Fornes (IFK Norrköping), Momoko Tanikawa (Rosengård, en match mindre spelad).

4 mål: Eva Dessislava Dupuy (Växjö).

3 mål: Anna Jøsendsal (Hammarby), Clarissa Larisey (Häcken), Felicia Schröder (Häcken), Therese Sessy Åsland (Djurgården, en match mindre spelad).

Norska publikhyllningen: ”Aldrig upplevt något liknande”

Norsk invasion i damallsvenskan: ”Vi har en ’special connection’”

Rosengård och FC Köpenhamn i samarbete: ”Unikt”