Benficas damlag går under smeknamnet ”de härliga röda örnarna” (aguias encarnados glorioso”). Men det var Hammarby som fick en flygande start på det första mötet i det avgörande kvalet till gruppspelet i Champions League.

Hemmasupportrarna på Tele2 arena höll upp en banderoll med texten ”Nu lyfter vi mot Europa”. I den 16:e minuten kom just en lyftning, från svenska landslagsbacken Stina Lennartsson. Nya Bajensuccén Cathinka Tandberg vann en nickduell framför mål och norska stjärnan Julie Blakstad drog in 1–0 på halvvolley.

Då hade de regerande svenska mästarna redan haft de bästa chanserna inledningsvis i matchen. Målet inför 12 062 på den tillfälliga hemmaarenan fick läktarna att koka.

Men jakten på Europaspel skulle få en tuffare fortsättning.

Benfica har spelat i Europas finrum i tre raka säsonger, det vill säga sedan damernas Champions League fick ett gruppspel. Det portugisiska laget är rankat tia på det europeiska fotbollsförbundets klubbrankning. Ändå hade Hammarby, 91:a på samma lista, kontroll på gästerna – fram till den 39:e minuten.

Kvitteringen kom till synes från ingenstans. Spanska anfallaren Christina Martin-Prieto utnyttjade en slarvig bakåtpassning från Hammarbybacken Eva Nyström, och sköt in 1–1 via stolpen.

– Det är en bra start på matchen, det är bra tryck på läktaren. Sen släppte vi in dem lite efterhand, sade Hammarbys Julie Blakstad i Aftonbladets sändning i paus.

– Men sen fick en fin period sista fem igen.

Ja, precis före paus var det Hammarbys tur att träffa både stolpen (Tandberg) och burgaveln på en frispark (Smilla Vallotto).

Hammarby skulle ta med sig den känslan in i andra halvlek, sade Blakstad. I stället kom ett nytt Benfica-mål, redan i den 47:e minuten.

Hammarbys Asato Miyagawa hängde inte med när bollen gick ut till mittfältaren Andreia Norton som fick till det avslut som vände matchen.

Där och då var uppförsbacken för Hammarby lång.

Benfica kom ut starkare i andra halvlek och Hammarby fick slita. Hemmatränaren kastade in fräscha ben, och chanser fanns i slutminuterna – men målen uteblev.

1–0-ledning blev till en 1–2-förlust. Nästa vecka avgörs dubbelmötet i Seixal utanför Lissabon.

Fakta.Kvalet till Champions Leauge

Kvalet till damerna Champions League-gruppspel är inne på sista omgången. Svenska mästarlaget Hammarby ställs mot portugisiska Benfica och damallsvenska fjolårstvåan BK Häcken mot engelska Arsenal.
Vinnarna i dubbelmötet når Europaspel.

Då spelas returmatcherna
● 25 september, 21.00: Benfica–Hammarby (Benfica vann första matchen med 2–1).
● 26 september, 20.30: Arsenal–Häcken (Häcken vann första matchen med 1–0).

Då inleds gruppspelet
8–9 oktober (lottning 27 september). 16 lag deltar. Redan direktkvalificerade: Regerande mästaren Barcelona samt Lyon, Bayern München, Chelsea.

Hammarbys nya stjärna: ”Nog största matchen i min karriär”