Medlemmarna i fackföreningen Hamnarbetarförbundet, som arbetar i ett 20-tal olika hamnar i Sverige, planerar att inleda blockaden den 27 januari. Då ska försvarsmateriel som kommer från, eller ska skickas till, Israel inte längre hanteras av hamnarbetarna.

– Då kommer det ju inte att komma vidare, konstaterar fackföreningens vice förbundsordförande Erik Helgeson.

Blockaden försvåras av att hamnarbetarna sällan vet exakt vad som finns i containrarna de hanterar. Erik Helgeson säger att medlemmarna kommer att titta närmare på leveranser till och från Israel, för att se om de innehåller försvarsmateriel.

– Men det är ju inget snack om att det kommer att bli en utmaning, säger han.

I december röstade två tredjedelar av förbundets medlemmar för en blockad. Bakgrunden är den humanitära situationen i Gaza, enligt Erik Helgeson.

– Oavsett vad man tycker om situationen i övrigt så är det ju helt oacceptabelt att… Att krig bedrivs på det här sättet, om jag ska hålla mig diplomatisk.

Målet med aktionen är både att förhindra leveranser och att skapa debatt om handeln mellan Sverige och Israel. Erik Helgeson upplever att många svenskar tror att det är förbjudet att köpa och sälja försvarsmateriel till Israel.

– Och så är ju inte fallet, säger han.

Blockaden är inte Hamnarbetarförbundets första. Så sent som i mars 2022, en dryg månad efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, slutade medlemmarna i fackförbundet att lossa och lasta varor med koppling till Ryssland. Blockaden avslutades efter knappt tre månader, efter en överenskommelse i Arbetsdomstolen. Arbetsgivaren Sveriges Hamnar kritiserade åtgärden och menade att det är upp till regeringen att fatta beslut om sanktioner mot andra länder.

DN söker Sveriges Hamnar

Fakta.Leveranserna mellan Sverige och Israel

■ Sverige har inte tillåtit försäljning av krigsmateriel till den israeliska försvarsmakten sedan 1950-talet.

■ Man har däremot gett tillstånd för vissa leveranser till privata företag. Under 2023 skickades endast ”komponenter som vid den ursprungliga utförseln ej utgjorde krigsmateriel”. Inga nya tillstånd gavs efter den 10 oktober, men befintliga tillstånd har inte dragits tillbaka.

■ Vapenimporten till Sverige är inte reglerad på samma sätt som exporten.

■ Försvarets materielverk, FMV, har sedan den 25 oktober 2023 bland annat slutit ett avtal om att köpa ett kommunikationssystem av ett dotterbolag till den israeliska vapentillverkaren Elbit Systems.

■ Man har även tecknat ett avtal om att köpa målsökningssystemet Lightning 5, en affär som enligt organisationen Svenska Freds involverar materiel från det israeliska vapenföretaget Rafael.

Källor. Inspektionen för strategiska produkter, Svenska Freds

Share.
Exit mobile version