Det har snart gått åtta veckor sedan 25-åriga Amir Ansari satt på den där olympiska cykeln i Paris. OS-debuten i flyktinglaget och cyklingens tempotävling har han inte riktigt smält än.

– Upplevelsen var stor och svår att beskriva. Det kändes som en dröm att vara där efter alla tuffa år som jag har haft.

Amir Ansari flydde till Sverige från Afghanistan 2015. Här hittade han direkt cyklingen, började elitsatsa och nio år senare kan han nu checka av OS på listan – tack vare det internationella flyktinglaget.

Flyktinglaget skapades inför OS i Rio 2016 av Internationella olympiska kommittén (IOK). I sommarens OS bestod laget av 37 flyktingar från världens alla hörn.

Amir Ansari var en av dem.

– Det var en blandad känsla mellan stolthet och ansvar, att representera alla flyktingar på bästa möjliga sätt. Man vet att man ska representera en stor nation på typ 120 miljoner människor runt om i världen. Man blir stolt över att vara där och representera dem.

Amir Ansari tävlade i cyklingens individuella tempolopp och slutade på plats 30.

– Loppet jag gjorde var ett av mina bästa. Jag tror allt var på grund av att jag kände ett ansvar gentemot 120 miljoner människor runt om i världen. Jag kände att jag inte ville få dem att skämmas, utan att de skulle bli stolta över mig.

Du har varit i Sverige i snart tio år. Kan du på något sätt känna dig trött på att fortfarande vara stämplad som en flykting och tävla för ett flyktinglag?

– Ja, det är lite tråkigt att det ska vara så. Men samtidigt är det väldigt stort och viktigt i dagens läge. 120 miljoner människor är som ett stort land. Alla de måste ha någon som representerar dem. Jag är stolt att jag fick den här möjligheten.

– Men ja, det kan vara lite tråkigt att vara flykting hela tiden. Men så är det. Det gäller inte bara mig, det gäller många runt om i världen.

Sedan OS i Paris har en del vatten hunnit rinna under bron Pont Alexandre III – den som går över franska Seine och som markerade upploppet av sommarens cykeltävling.

Efter att Amir Ansari passerade den där olympiska mållinjen har han hunnit resa tillbaka till Sverige och börjat förbereda sig inför cykel-VM, som inleds nu på lördag i Schweiz.

Även där ska han tävla för ett flyktinglag.

– Målet är att jag ska göra mitt bästa och ha mindre marginal till vinnaren. Under förra VM hade jag tio minuters marginal till vinnaren, på OS hade jag bara fyra minuter. Det visar att jag har utvecklats mycket under ett år.

Men på lördag inleds inte bara cykel-VM. Då går även Olympialoppet av stapeln – ett motionslopp i Stockholm som samlar in pengar till människor på flykt, anordnat av bland annat Sveriges olympiska kommitté (SOK) och Sverige för UNHCR.

Årets ambassadör för loppet? Amir Ansari.

– Att vara ambassadör och uppmana folket att stötta den här processen, det är ganska mäktigt för mig. Det är jag stolt över.

Amir Ansaris uppehållstillstånd i Sverige gäller till oktober 2025. När framtiden kommer på tal blir han tyst ett tag.

– Livet är som två dagar. En dag var i går och en dag är i dag. I morgon har inte kommit och du vet inte om du lever eller inte. Så det är bättre att du lever nu och njuter nu. Det har jag lärt mig av de tio senaste åren av mitt liv.

Han blir tyst igen.

– Det kanske låter som om jag inte bryr mig om framtiden. Men hade jag brytt mig så mycket om framtiden hade jag kanske inte varit här. Eller på OS.

Fakta.Det olympiska flyktinglaget

Flyktinglaget skapades inför OS i Rio 2016 av Internationella olympiska kommittén (IOK).

I Paris 2024 representerade 37 idrottare flyktinglaget i tolv olika sporter.

Laget tog sin första OS-medalj i somras, genom boxaren Cindy Ngambas brons.

Share.
Exit mobile version