Sedan årsskiftet pågår en utredning på uppdrag av regeringen om åtgärder för att minska våldsamheter och andra ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Den leds av Anders Hübinette, och ska redovisas senast den 31 mars 2025.
– Det är ett väldigt brett uppdrag. Men fokus ligger ändå på de delarna som handlar om lagstiftning, säger han.
I fokus vad gäller sporter finns fotbollen. När det kommunicerades att en utredning skulle genomföras löd en formulering: ”Under de senaste åren har det inträffat flera allvarliga händelser i samband med arrangemang inom främst elitfotbollen.”
– Det är vissa delar vad gäller lagstiftning som jag ska titta på, säger Anders Hübinette.
Han nämner pyroteknik, maskering, inkastning av föremål och beträdande av planen.
– Jag ska titta på om där finns behov av straffskärpningar, i syfte att det ska bli tryggare och säkrare idrottsarrangemang. Men det är inte heller så att det är sagt att jag ska föreslå skärpningar, det är om behovet finns.
Fakta.Utredningens uppdrag i korthet
Utredaren ska bland annat:
Ta ställning till om reglerna om tillträdesförbud bör ändras för att kunna minska våldsamheter och andra ordningsstörningar på ett mer effektivt sätt,
Lämna förslag på åtgärder för att öka efterlevnaden av tillträdesförbuden så att personer med tillträdesförbud inte kommer in på arenorna,
Undersöka om straffen bör skärpas för den som innehar eller använder pyrotekniska varor, obehörigen beträder eller kastar in föremål på spelplanen, maskerar sig eller överträder ett tillträdesförbud,
Se över möjligheterna att dela kamerabevakningsmaterial mellan arenaägare och arrangörer av idrottsarrangemang, och
Lämna förslag på åtgärder som arrangörerna eller andra aktörer kan vidta för att stärka säkerheten och minska ordningsstörningar vid idrottsarrangemang, med fokus på fotbollsmatcher.
Utredaren ska även undersöka och beskriva hur frågor som omfattas av uppdraget regleras i länder som till exempel Danmark, England, Nederländerna, Italien och Portugal.
Källa: Regeringskansliet.
I dag hör det inte till vanligheterna att polisen kliver upp på en fotbollsläktare vid exempelvis olovlig användning av pyroteknik, även om det har hänt i år – som vid Sirius match mot AIK i slutet av september.
Skulle polisens arbete kunna bli annorlunda vid en straffskärpning?
– Om det nu blir så att vi skulle komma fram till att man ska skärpa straffen i vissa delar är det klart att det potentiellt kan påverka polisens bedömning. När det är proportionerligt att ingripa eller inte, säger Anders Hübinette.
– Men jag tänker också att polisen alltid gör sin bedömning, oavsett vilket straff som kan bli aktuellt. Om det till exempel finns för stora risker med ett ingripande på en läktare. Så det är väl inte givet att en potentiell straffskärpning i sin tur kommer att leda till ingripanden.
Kan du också titta åt andra hållet, vad som hade kunnat hända vid en uppluckring av lagstiftningen vad gäller till exempel pyroteknik?
– Som direktiven är utformande står det inget om man skulle prata avkriminalisering eller mildare straffbestämmelser, säger Anders Hübinette.
– Däremot finns en skrivning om att vi ska se över huruvida det går att underlätta för att använda sig av så kallad tillståndsgiven pyroteknik. Men i sådana fall har man att förhålla sig till de säkerhetsföreskrifter som finns, och det är inget som vi kan ändra på. Det är bland annat EU-bestämmelser.
– Det är väl kanske inte den enklaste vägen framåt, men vi vänder absolut på den stenen också.
Parallellt med utredningen som tillsatts av regeringen pågår också fotbollens arbete på eget håll.
Svenska fotbollförbundet har bland annat föreslagit ett nytt säkerhetsregelverk i de två högsta serierna till nästa år. Det är förslag som bland annat består av granskning av banderoller och övervakning av fix med tifon, som bland annat Fotbollskanalen rapporterat om.
– Man får hålla isär lagstiftning och idrottens egna regelverk, säger Anders Hübinette.
– Med det sagt har vi också möjlighet att rekommendera fotbollsförbundet, Riksidrottsförbundet, eller vilka det nu kan vara att införa vissa regler i olika delar.
– Utredningen har också en tät kontakt med alla berörda, och där är fotbollsförbundet en nyckelaktör.
Läs mer:
Blåvitts matchvinnare: ”Har aldrig cyklat så mycket”
Nahir Besara: ”Värsta jag vet när någon firar mot motståndarnas supportrar”
DN:s Johan Esk: I Sverige vågar ingen säga ett ont ord om supportrarna