Varför ville du kartlägga de här målningarna?

– För att det är ett väldigt intressant kulturarv. När man byggde de stora gårdarna i mitten av 1800-talet så rev man ofta bort 1700-talsmålningarna, så det som har bevarats är begränsat. Men jag har försökt tolka de få spår som finns, och det har varit väldigt spännande, som ett detektivarbete. Jag har också försökt kartlägga människorna bakom, både de som målade och de som beställde, vilket lett till nya insikter.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Som vad?

– Det finns en uppfattning om att man har gjorde de här målade rummen, så kallade herrstugor, till bröllop. Men jag tror att det snarare fanns en kultur bland vissa bönder att ha en herrstuga redo för ett kommande bröllop. Det skapade en vi-känsla dem emellan.

Vad utmärker 1700-talsmålningarna?

– De skiljer sig mycket från 1800-talets målningar. Ofta är det bibliska motiv, eller olika allegoriska framställningar, som en bebis som håller i en döskalle. Här finns också porträtt av samtidens kända fältherrar eller kungligheter.

Hur ska målningarna bevaras för framtiden?

– Jag tänker att min bok kan vara ett stöd, ett slags standardverk, för konservatorer och byggnadsvårdare som sysslar med 1700-talets kulturarv i Hälsingland och omkringliggande landskap.

Läs mer om kulturarv

Share.
Exit mobile version