– Förr handlade innovation om att ha idéer och då skulle man gå på en teknisk högskola och bli ingenjör. Nu är inte det svåra att komma på idéer, det är bara att fråga Chat GPT, utan meningsskapande – vad är värt att satsa på av alla idéer? Då behöver man helt andra färdigheter.

Så säger Roberto Verganti, den första professorn i konst och innovation vid Handelshögskolan i Stockholm. Professuren ska bidra till forskning om hur konst kan skapa innovation.

Det tydligaste exemplet på meningsskapande inom innovation tycker han är smarttelefonen.

– All teknologi som behövdes fanns redan i Nokia och Blackberry. Men det Steve Jobs gjorde var att omdefiniera vad en mobiltelefon betydde: det är inte bara ett kommunikationsmedel, utan ”hela livet i ens ficka”, säger Roberto Verganti.

Han ser konst i bred bemärkelse som ett verktyg för att tolka världen och att skapa mening. Bland annat har han tagit företagsledare till Venedigs konstbiennal och ett sjukhus i New York med en stor konstsamling.

Förutom vad konst kan göra för innovation, ska Roberto Verganti inom ramen för sin professur undersöka vad innovationen gör för konstens och de kreativa branschernas förutsättningar, inte minst vad gäller AI.

– Folk är rädda för att mänskliga konstnärer ska ersättas av AI. Det är en väldigt verklig rädsla. Men Taylor Swift är inte bara populär för sina låtar, utan för att hon är hon. Inom musiken exploderar just nu så kallad funktionell musik, som till exempel kan vara musik för koncentration. För det fungerar AI perfekt, säger han.

Roberto Verganti hoppas att hans forskning kan bidra till att Sverige ska bli en plats där konst kan möta innovation och teknologi på ett fruktsamt sätt.

– Ny teknologi möjliggör nya saker. Tänk på Aviici, hans talang fick sitt uttryck genom digitala program för musikproduktion. Nu kan entreprenörer få det konstnärliga ekosystemet att frodas – eller att dränera det.

Läs mer: Lars Strannegård: Slöjd anses vara flum-flum – jag tror att det är en felaktig kunskapssyn

Share.
Exit mobile version