Att få unga att har råd med en bostadsrätt i Stockolm är ingen nyhet. Men hur svårt är det egentligen?

Stockholms handelskammare har räknat på hur många i åldersgruppen 25–29 år som med nuvarande kreditrestriktioner antas ha råd att köpa en enrummare på 31 kvadratmeter med kokvrå.

De landar i att 62 procent av de unga vuxna inte har råd att köpa en lägenhet i Stockholms län, och 72 procent inte har möjlighet till ett lägenhetsköp i Stockholms stad.

För att ha råd krävs nämligen i genomsnitt en månadslön på 35 000 kronor i länet, och i Stockholms stad 40 000 kronor, enligt handelskammarens beräkning. Detta förutsätter att man dessutom har en kontantinsats på 370 000 kronor respektive 444 000 kronor.

– Vi har vetat länge att kreditrestriktionerna som har lagts på varandra sedan 2010 har skapat en situation där trösklarna in på bostadsmarknaden är enormt höga, och det slår väldigt mot unga vuxna, säger Daniella Waldfogel, vd på Stockholms handelskammare.

Den svåra bostadssituationen för unga får konsekvenser för huvudstadsregionen, eftersom företagen får svårare att rekrytera arbetskraft och flera samhällsviktiga yrkesgrupper inte har råd att bo kvar.

– Det är en tragedi som får otroligt många konsekvenser, både på det personliga planet och för samhället. Det här är utan tvekan det största tillväxthindret för Stockholm i dag, säger Daniella Waldfogel.

En statlig utredning pågår om att höja bolånetaket från 85 till 90 procent, vilket skulle underlätta för många förstagångsköpare att lyckas skrapa ihop till insatsen som krävs. Lättnader i amorteringskraven väntas också att presenteras i början av november, vilket utredare John Hassler nyligen flaggade för.

– Vi utgår ifrån att de landar i ett balanserat förslag som både värnar amorteringskulturen i Sverige och kommer med reformer som sänker trösklarna, säger Waldfogel.

Ser ni ingen risk att unga blir ännu mer skuldsatta?

– Det är klart att det här måste göras på ett ansvarsfullt sätt. Men att den ökade skuldsättningen i Sverige skulle utgöra en systemrisk bygger till stor del på utvecklingen i andra länder innan finanskrisen. I dag ser vi inga tecken på det här i Sverige.

Fakta.Kreditrestriktioner på bostadsmarknaden

Bolånetaket infördes 2010 och innebär att nya bolån endast får ges upp till 85 procent av bostadens värde.

Amorteringskravet innebär att alla bolån med en belåningsgrad över 50 procent måste amorteras löpande.

Lån med belåningsgrad över 70 procent måste amorteras med två procent per år.

Lån med en skuldkvot över 4,5 gånger årsinkomsten måste amorteras med ytterligare en procentenhet.

Så har beräkningen gjorts

Priset på bostaden antas uppgå till 79 570 kr/kvm (Stockholms län) och 95 542 kr/kvm (Stockholms stad) vilket är genomsnittliga kvadratmeterpriser för 1 rum och kök (Svensk mäklarstatistik, augusti 2024).

Medianinkomsten för 25–29-åringar beräknas till 29 573 kr/mån (uppräkning från 27 342 kr 2022, SCB).

Utifrån detta beräknas 62 procent respektive 72 procent inte klara inkomstkravet för att köpa en genomsnittlig enrummare.

Källa: Stockholms handelskammare.

Share.
Exit mobile version