Framför allt är det Falklandsöarnas yrkesfiskare som kommer att drabbas. Under 2023 exporterade ögruppen, som endast har 3 662 invånare, fisk och andra varor för motsvarande 280 miljoner kronor.
– Det här är en skandalös aggressionshandling som inte får tillåtas stå oemotsagd, säger liberaldemokraternas partiledare Ed Davey, enligt Merco Press.
Han uppmanar Storbritanniens premiärminister Keir Starmer att bjuda in Falklandsöarnas guvernör till ett krismöte på Downing Street i London för att diskutera hur man kan slå tillbaka och skydda ögruppens arbetstillfällen. Han tycker att Storbritannien borde inkludera Falklandsöarnas intressen i sina handelsförhandlingar med USA.
– Den brittiska regeringen har ett ansvar att agera och försvara brittiska medborgare överallt – även på Falklandsöarna, säger Ed Davey.
Trumps beslut att införa de kraftiga handelstullarna sammanfaller med Argentinas firande av Veterandagen, då landet hedrar sina stupade soldater under Falklandskriget, som varade i 74 dagar 1982. Ceremonin leddes av Argentinas libertarianske president, Javier Milei, som upprepade landets krav på suveränitet över öarna i Sydatlanten.
– Vi vill göra Argentina till en stormakt så att invånarna på Las Malvinas (Falklandsöarna), Sydgeorgien och Sydsandwichöarna föredrar att vara argentinare, sade presidenten i sitt tal.
Javier Milei är en nära allierad till Donald Trump och tog i förra veckan emot ett pris under galan America’s Patriots i Trumps hem Mar-a-Lago. Många argentinare är tacksamma över att Falklandsöarna straffades med 41-procentiga handelstullar, medan Argentina endast fick en handelstull på 10 procent.
”Tack, kompis, för att du gav oss färre piskrapp än vad du gav de andra”, skrev en av Mileis anhängare på Twitter.
Det finns misstankar om att Trump valt att straffa Falklandsöarna med de höga tullarna för att gynna sin kompis Milei som vill få befolkningen på ögruppen att bli mer vänligt inställda till att införlivas i den argentinska republiken.