Åtalet har väckts av chefsåklagare Joakim Zander vid Särskilda åklagarkammaren i Malmö, vilket GP tidigare berättat om.

Efter en internutredning polisanmäldes mannen av Migrationsverket i Göteborg i december 2021. Men förhöret med den nu åtalade mannen där han delgavs misstanke om brott skedde först den 26 mars i år.

När internutredaren hos Migrationsverket beskrev för polisen varför de anmält mannen hade han redan anställts av polismyndigheten. Under våren har han tjänstgjort inom ett lokalpolisområde i region Väst.

Efter att ha jobbat på Migrationsverket sedan 2014 valde mannen att per mejl säga upp sig 10 augusti 2021. Men det såg inte hans chef, som hade semester, förrän ett par veckor senare.

Hans dåvarande chefer har i polisutredningen sagt att de sedan ett år tillbaka muntligt hade meddelat honom att han fått sin delegation att fatta beslut i ärenden om uppehållstillstånd för arbete indraget eftersom man ”observerat kvalitetsbrister”. Mannen skulle få byta arbetsuppgifter.

Men trots att han alltså – muntligen – ska ha blivit av med rätten att bevilja arbetstillstånd, kunde han ändå fortsätta med det.

13 augusti 2021, hans sista vardag på arbetsplatsen, beviljade han 66 uppehållstillstånd kopplade till arbete, och ytterligare ett på söndagen två dagar senare.

Utredningarna inför beslut om tillstånd hade allvarliga brister, enligt Migrationsverket. Ansökningar saknades i många fall från den som skulle ha jobben, yttrande från facken saknades också, och när det gällde ett matföretag på Hisingen i Göteborg – som var nybildat – hade arbetsgivaravgifter inte betalats in.

”Det är svårt att se vilka motiv som kan ligga till grund för hans agerande”, skrev man i internutredningen, där alltså misstanken mutbrott lyftes. Men den har åklagaren inte gått vidare med.

De 66 tillstånden gällde sex olika arbetsgivare. Matföretaget på Hisingen hade fått OK på fyra anställningar av medborgare i Irak, med 18 medsökande familjemedlemmar.

En stor del av tillstånden gällde byggföretag i Göteborg för medborgare i Serbien, Bosnien-Hercegovina och Albanien. Ett av byggbolagen beviljades fem tillstånd med 21 medföljande familjemedlemmar.

I förhör säger internutredaren att i normalfallet hinner en handläggare med tio-elva beslut i veckan. Denne säger också att när de i efterhand kontaktat matföretaget på Hisingen fick man svaret att ingen av de aktuella personerna börjat arbeta där.

Migrationsverket kunde dock se att i flera av ärendena hade bekräftelsen om uppehållstillståndet hämtats ut från Sveriges ambassad.

Med den bekräftelsen kan personen fritt resa in i Schengenområdet. I motiveringen för att betrakta tjänstefelet som grovt nämner också åklagaren att personer på felaktiga grunder getts möjlighet att resa in i EU eller Sverige.

I polisförhör svarar mannen genomgående att han inte kommer ihåg något av besluten eller de aktuella företagen. Han nekar också till att ha fått sin beslutanderätt indragen.

På frågan om den åtalade tycker att det är rimligt att hinna beslut i 66 ärenden på en dag, svarar denne i förhör:

– Rent spontant, utifrån det du har berättat till mig så känns det väldigt rimligt. Med tanke på att under min tid när jag jobbade med arbetstillstånd så blev vi pushade av ledningen att man skulle fatta en massa beslut, så många beslut som möjligt.

Den nu åtalade mannens försvarare, advokat Björn Hurtig, säger till DN att hans klient förnekar brott men i övrigt inte vill kommentera misstankarna.

Hurtig har också inför rättegången hänvisat till en dom i Kammarrätten som ska visa att det krävs ett skriftligt besked om indragen rätt att fatta en viss sorts beslut, inte bara ett muntligt, för att det ska vara giltigt.

Inför rättegången har åklagaren Joakim Zander uppmanat tingsrätten att be polismyndighetens personalansvarsnämnd att yttra sig över om mannen kan fortsätta i polisyrket eller inte vid en fällande dom.

Fredrick Boström, tf chef i det aktuella lokalpolisområdet, säger till DN att det är svårt för honom att kommentera enskilda ärenden.

– Poliser som är misstänkta för brott hanteras av en särskild enhet, inte av lokalpolisområdet. Säkerhetsprövningarna sker inte heller lokalt hos oss.

Share.
Exit mobile version