Veckans debatt: Cigg, bärs och sex

Förra veckan publicerade Sydsvenskan en lång essä till rökningens försvar. ”Jag älskar att röka – men samhället vill stöta bort mig”, skrev David Nyman. Rökförbuden på krogar och i offentliga miljöer är en ”statlig upprensning av det offentliga rummet” som gör Sverige tråkigt, menade han. Är det dåligt att röka? Ja, och det kanske är själva poängen: ”Det finns ett djupt mänskligt behov att få vara dålig ibland.”

Blott en vecka senare publicerade Svenska Dagbladet en liknande essä till drickandets försvar. ”Är vi utrotningshotade, vi som har ett gott öga till flaskan?” undrade Jonatan Loxdal. ”Meningen med livet måste väl vara att då och då fucka ur och uppgå i extas”, skrev han i ett i princip identiskt resonemang som Nymans om ciggen. Att leva livet med en bärs ständigt i handen är i princip en motståndshandling, mot de renlevande självoptimerarna som tycks vilja ”utrota sina egna mänskliga drag”. Provocerande! Ann Heberlein svarade raskt i samma tidning med att kalla fulla människor för ”banala”, ”vulgära” och ”motbjudande”.

Hursomhelst kvarstår faktum. Den unga generationen röker och dricker mindre, och till och med det sexuella riskbeteendet tillhör nu stofilerna. I Expressen konstaterade Maria Sveland att hennes generation ”ligger mer och bättre än de unga”. De unga svarade i form av Selma Brodrej, som i ETC argumenterade för att ”viss avhållsamhet” är ett ”sundhetstecken”.

Den gångna veckan har ekat av dödsropen från de medelålders hedonisterna, ett släkte på utdöende hur många hälsovådligt livsbejakande essäer de än publicerar. Den motbjudande generationen kommer att cigga, supa och ligga sig till graven medan ungdomen skakar på huvudet. För varför vara dålig när man kan vara bra? Vi hörs igen om något decennium när det är dags för generation vape att försvarstala.

Veckans ord: Fejkintervju

Den österrikiska tidningen Kurier bröt samarbetet med en reporter efter att ha publicerat en intervju med Clint Eastwood som filmstjärnan hävdar aldrig har ägt rum. Enligt tidningen ska citaten i intervjun vara äkta, men hoppusslade från sammanlagt 18 olika tillfällen.


”Omständigheterna kan vara av många olika slag, men slutresultatet blir detsamma: artisterna ska inte vara med.”

Emil Arvidson skrev i ETC om Yasins inställda konsert på Brännbollsyran efter ett mordhot, och pekade på hur svensk rap sällan verkar vara välkommen i offentligheten. Senare ställdes även en konsert i Borlänge in.

Veckans siffra: 5

Fem galaklänningar har stulits när de skulle transporteras efter utställningen ”Extas! Den svenska divan dyrkad av Robert Fux” på Millesgården. Klänningarna hade lånats in från kända svenska artister som Lisa Nilsson, Babsan och Malena Ernman.

Share.
Exit mobile version