Gemenskap, lojalitet och samhörighet. Eller konkurrens, bitterhet och avundsjuka. Relationen mellan systrar är en evig guldgruva för tv- och filmskapare, från det illasinnade i ”Askungen” till det dödslängtande i ”The virgin suicides” och det sockersöta i ”Frost”. Berättelser med systrar i centrum går aldrig ur tiden och just nu syns de överallt.

Nyligen vann Joachim Triers det stora jurypriset i Cannes för sin dramakomedi ”Sentimental value” en skarp och känslosam berättelse om familjeband och oförlösta konflikter. Renate Reinsve (”Världens värsta människa”) och Inga Ibsdotter Lilleaas utgör ett systerpar som måste förhålla sig till sin egocentriska pappa (Stellan Skarsgård) som plötsligt gör storstilad comeback i deras liv efter mammans död.

Att sammanföra syskon efter en förälders bortgång är ett populärt filmtema och en tacksam genväg till att snabbt kunna visa upp karaktärernas olika egenskaper, som i Netflix-dramat ”Hans tre döttrar” från i höstas där Elizabeth Olsen, Carrie Coon och Natasha Lyonne gör huvudrollerna.

Systrarna, som förlorat kontakten med varandra, tvingas att umgås igen under faderns sista dagar. Den klaustrofobiskt trånga lägenheten blir till en tryckkokare när gammalt groll ska redas ut. Systrarnas olika och typiska personligheter – ansvarsfull storasyster, medlande lillasyster respektive vild mellansyster kolliderar – på vägen till en slutgiltig uppgörelse som också förlöser dem, mitt i sorgen.

Även i Netflixaktuella ”Sirens” ställs två systrar med olika livsval inför en gemensam kris: en sjuk pappa. Lillasystern (Milly Alcock) har valt lyxlivet, medan storasystern (Meghann Fahy) slits mellan lojalitet och frustration. Fahy sticker ut som sjavig men plikttrogen syster i en serie där familjeband sätts på prov mot pengar och status.

Storasystrar på film får ofta axla den rollen och offra sina egna förhoppningar i hopp om att hålla ihop familjen. Något som skildras i underskattade filmen ”I hennes skor” (2005) där Cameron Diaz gör en av sina starkaste rollprestationer som dyslektisk diva mot Toni Collette som undertryckt storasyster.

Att fördela egenskaper efter ålder och plats i syskonskaran är vanligt i berättelser om systrar, något som märks särskilt tydligt i alla filmatiseringar som gjorts efter Jane Austens roman ”Stolthet och fördom”.

I den kommande Netflixserien ”Pride and prejudice” (premiär i slutet av 2025) spelar Emma Corrin (”The crown”) hjältinnan Elizabeth Bennet som smågnabbas med den kyliga mr Darcy (Jack Lowden från ”Slow horses”). Kärlekshistorien där stolthet och fördomar sätter krokben för romantiken är inte det mest intressanta med berättelsen, i alla fall för Austen-konnässörer. De mest engagerande relationerna finns snarare mellan systrarna i familjen Bennet. De två äldsta systrarna, Jane och Elizabeth, är som bekant de mest förståndiga. Bland de yngre är Lydia den vildaste, med en impulsivitet som hotar att leda henne rätt i fördärvet. Jane är vacker men tråkig, Elizabeth smart men stolt, Mary är den tråkiga och Kitty något korkad.

Hur systrarna måste förhålla sig till varandra och tävla om både föräldrars och friares uppmärksamhet är historiens riktiga hjärta. Något som regissören Ang Lee förstod i filmversionen av en annan av Austens klassiker, ”Förnuft och känsla” från 1995 där Kate Winslet och Emma Thompson spelar systrarna Marianne och Elinor Dashwood.

Emma Thompson, som skrev filmens manus, visade att den sanna kärleken är systerlig. I den kommande kostymserien ”Miss Austen” (premiär på SVT i augusti) med Keeley Hawes som Jane Austens enda syster Cassandra Austen, fortsätter kärleken mellan systrarna även efter döden.

Den romantiska kärleken är inte det mest gripande i Unga kvinnor, Louisa May Alcotts roman som filmatiserats sju gånger – senast i Greta Gerwigs version där Florence Pugh fick sitt genombrott som Amy. När Amy bränner upp sin syster Jos bokmanus skildras det som ett djupare svek än att hon senare gifter sig med Jos barndomskärlek Laurie. Systrar känner varandra bäst – och vet exakt hur man sårar allra mest.

Systerskapet utgör den känslomässiga kärnan i den hyllade seriepärlan ”Somebody somewhere” (HBO, 2022), med kabarésångerskan Bridget Everett i huvudrollen som den frispråkiga Sam löst baserad på Everett själv. Efter sin ena systers död tvingas Sam hantera relationen till sin mer propra syster Tricia. Först när vardagskatastroferna radar upp sig och familjelojaliteten sätts på prov tvingas de hitta tillbaka till varandra.

Systrar som återkopplar till varandra genom dramatiska händelser har också varit ett populärt tema under de senaste åren. Ett av de mest svarta exemplen är Sharon Horgans svarta komedi ”Bad sisters” (Apple TV+), där fem systrar förenas i ett desperat uppdrag: att mörda en av systrarnas våldsamma och kontrollerande make – spelad av danska Claes Bang som gör en särdeles sadistisk tolkning av en psykopat till make. Från att ha varit splittrade och kvävda i sina respektive liv närmar de sig varandra genom hemligheter, humor och systerlig lojalitet – och förvandlas till en mördande enhet där ingen längre tolererar gräsliga partners.

Systerskapets komplexitet utforskas också i den nya thrillerserien ”The better sister” (Prime video) där Jessica Biel och Elizabeth Banks spelar två systrar vars liv kolliderar efter mordet på den enas make. När familjehemligheter och gamla sår blottläggs, tvingas systrarna konfrontera sitt förflutna och sin relation.

Att bröder plågar och mördar är en återkommande trop i film- och tv-historien – från ”Vredens druvor” och ”Gudfadern”, till komedin ”Step brothers” och våldsamma neo­västern ”The proposition”. Men svek upplevs oftast värre när systrar sårar varandra eftersom deras band förväntas präglas av närhet och förståelse. Även om systrar hugger varandra med känslor snarare än vapen, så blir resultatet ofta mer smärtsamt – och minnesvärt.

I den gamla filmklassikern ”Vad hände med Baby Jane” från 1962 höjs insatserna mellan systrarna Baby Jane Hudson och Blanche (Bette Davis och Joan Crawford) just för att relationen mellan dem pendlar mellan hopp och förtvivlan.

Blanches avundsjuka över sin lillasysters framgångar som barnstjärna får katastrofala följder när systrarna bor ihop i vuxen ålder. Rollerna blir omvända när Jane skadar Blanche så hon hamnar i rullstol efter en omsusad Hollywoodkarriär.

Med begränsad rörlighet ges Jane möjlighet att tortera sin storasyster på olika grymma vis. När sanningen om olyckan uppdagas och Jane inser att hon kastat bort sitt liv och framför allt förstört sin relation till sin syster så uttalas filmens mest minnesvärda replik:

”Du menar att under hela den här tiden, så hade vi kunnat vara vänner?”.

Ett filmslut som symboliserar både det fantastiska och det potentiellt fasansfulla med att vara systrar, både på vita duken och utanför.

Tre x kritikerrosade systerfilmer

I ”Fyra döttrar” av Kaouther Ben Hania, en hybrid mellan dokumentär och spelfilm från 2023, skildras en familj som slits isär när två av döttrarna ansluter sig till IS. Den Oscarsnominerade filmen har bland annat hyllats för sin gripande skildring av systerskap under extrem press.

I den japanska filmen ”Systrarna”, som vann publikpriset i Cannes 2015, får vi följa Sachi, Yoshino och Chika – tre systrar med olika personligheter: omhändertagande, rebellisk och bekymmerslös. När de möter sin halvsyster vid deras frånvarande pappas begravning, väljer de att bjuda in henne att bo med dem, vilket blir starten på ett nytt systerskap.

Anne Hathaway gör en ovanligt osympatisk roll som den missbrukande systern Kym i ”Rachel getting married” (2008). När Kym tillfälligt lämnar behandlingshemmet för att delta i sin syster Rachels bröllop, uppstår klassiskt familjekaos – men också en berättelse om återförening och vikten av förlåtelse.
Foto: Triart

Tre svenska systerserier

Viaplays ”Meningen med livet”, vars andra säsong hade premiär i maj, kretsar kring systrarna Ellen och Alva, spelade av Helena af Sandeberg och Celia Sparre. Serien utforskar frågan om att skaffa barn – eller att avstå – och i den nya säsongen blir tillvaron än mer komplicerad när systrarnas egen mamma dyker upp i deras liv.

Svenska systerserien ”Hålla samman”, får snart efterlängtad uppföljning på SVT och vi får reda på hur det går för systrarna Lina och Petra (Michaela Thorsén och Ulrika Nilsson) och deras allt sjukare pappa, spelad av Lennart Jähkel.

”Systrar 1968” (2018) Systerskap, kvinnokamp och klassfrågor står i centrum för denna miniserie som utspelar sig under sommaren 1968 och följer tre unga kvinnor – bland annat två systrar (spelade av Mikaela Knapp och Maja Rung) – som får jobb på en lokal dagstidning i Ystad.
 Foto: Viaplay

Läs mer: Här är veckans bästa strömningstips

Share.
Exit mobile version