Micael Dahlen vankar av och an framför whiteboarden och låter blicken svepa över stolsraderna. Med lugn röst frågar han de blivande handelsstudenterna om vad som får dem att stiga upp på morgonen.
Sorlet stiger när eleverna reser sig och greppar pennorna för att skriva ned vad som motiverar dem inför kommande studier och framtid.
”Nå mål och upptäcka sin passion”, lyser snart i klara färger på tavlan.
Micael Dahlen, även känd som världens första lyckoprofessor, avfyrar ett litet leende. Det gör han ofta, samtidigt som han gestikulerar med sina ringprydda tatuerade händer.
Utanför kursgården i Sigtuna växlar vädret snabbt och flera elever tar skydd under paraplyer. Anahit Tovmasyan är en av de nya studenterna som går Handelshögskolan i Stockholms helgkurs i lycka och välmående.
Hon berättar att de bland annat pratat om vilka värden och handlingar som lägger grund för ett meningsfullt liv och karriär.
– Den här kursen lär oss om hur vi kan påverka vårt eget välmående men också samhället i stort genom små gester i vardagen. Det smittar av sig på andra och kan få oss som befolkning att må bättre, säger hon.
Bredvid henne står Louise Rosenholm som ska kombinera kandidatprogrammet Business and Economics med en tidigare utbildning i musik. För henne är det viktigt att komma ihåg meningen i det hon gör och att göra skillnad i en tid av klimatförändringar och hot mot demokratin
– Jag tror många kommer in på utbildningen och har en klar bild av vad man vill, men sedan blir det mycket press och då är det lätt att glömma bort, säger hon.
Den senaste tidens skakiga ekonomi och snabba skiftningar har onekligen gjort oss lite mindre lyckliga, enligt Micael Dahlen som till vardags är verksam vid Handelshögskolan i Stockholms ”Center for wellbeing, welfare and happiness”.
– När räntan eller inflationen går upp påverkar det vårt välmående i en tydlig negativ riktning. Nu när det går ned är det fortfarande på en nivå som var väldigt skrämmande när det gick upp, men nu känns det bättre på grund av att det går i rätt riktning nedåt.
Han pekar på att det finns mycket att vinna för samhället om vi mår bättre.
– Både i vår gemensamma livskvalitet och i pengar. När människor söker vård kostar det samhället i form av vård och organisationer i form av sjukskrivningar och andra saker. Vi kan spara miljarder i kostnader och vinna lika mycket i ökad produktivitet.
Fakta.Micael Dahlen och lyckokursen
För ett år sedan lanserade Handelshögskolan i Stockholm forskningscentret Center for Wellbeing, Welfare and Happiness. Det uttalade målet för forskningen är att bland annat undersöka frågor kopplade till förutsättningarna för ett gott liv och vad som bidrar till en god ekonomi. Forskningscentret leds av ekonomiprofessorn Micael Dahlen som i samband med lanseringen även fick rollen som världens första professor i lycka. Micael Dahlen leder sedan tidigare valbara kurser med fokus på lycka och välmående. Intensivkursen, med runt 250 deltagare i flera omgångar, har börjat erbjudas alla nya kandidatstudenter från och med i höst. Centret stöttas genom donationer från aktörer som Sebastian Knutsson och Malin Ströman, Christian Kinch, ett urval av Sparbankerna, The Inner Foundation, Lars-Olof Mattssons stiftelse samt Stefan Krook.
Man blir såklart inte permanent lycklig av en intensivkurs, men Micael Dahlen hoppas att helgen ska lägga grund för nya tankebanor som studenterna kan jobba vidare med.
Och hur mäter man egentligen lycka?
Handelshögskolans plan är i alla fall att göra det genom att ställa återkommande frågor till eleverna.
– Vi följer upp hur studenterna upplever balans i livet, lycka, meningsfullhet, självkänsla, gemenskap med andra, att de känner att de lär sig något, hur ofta de känner sig glada, ledsna och stressade.
För det har funnits, och finns, en mentalitet på Handels som behöver förändras, enligt professorn. Pressen att prestera har satt sig i väggarna efter generationer av tidigare studenter.
Micael Dahlen berättar att många elever blir omskakade när de hamnar i en kontext där andra plötsligt presterar lika bra som de själva, vilket riskerar att leda till att de pressar sig ännu hårdare.
– Och så går man sönder lite och inte sällan fortsätter det i några år där man bygger upp ett cv där man gör saker för att det ser bra ut. Som att det viktigaste är att förevigas med ett långt cv när man dör.
Många av studenterna ger sig ut i branscher som är ökända för hög press och vassa armbågar.
Hur lätt är det egentligen att förändra rådande strukturer?
– Det händer inte av sig självt, vi måste se till att göra det och det är här vi börjar. Vi vet att många av dem kommer ha en stor påverkan på andra. Vi pratar med dem om att de behöver må bra och vara hållbara för deras egen skull – och för alla människor de möter.
Micael Dahlen menar att företag också tenderar att anpassa sig för att attrahera värdefulla medarbetare
– Det är inte bara en fråga om cv och lön utan också vad du gör för dig själv och för andra. Om vi tittar på tidigare generationer är chansen stor att de här studenterna sitter på toppositioner om några år och har med sig de här insikterna.
Det är dags för en paus och Gabriel Holm och Victor Asplund stannar till utanför föreläsningssalen. De berättar att de känner varandra från gymnasiet, och att de här frågorna var på tapeten även då.
– Jag var ganska stressbenägen under gymnasiet med hög press kring betyg och så, det är något man bävar lite inför nu inför utbildningen. Men man lär sig att hantera det genom att prata om det och försökta planera sin tid, säger Gabriel Holm.
På frågan om hur viktigt det är att tjäna pengar svarar han att de pratat om frågan och vilken lön människor är nöjda med, men att det är svårt att svara på.
Kursen har kommit till ända och några elever dröjer sig kvar för att ställa frågor om Micael Dahlens ringar, och hans tatueringar tenderar också att väcka uppmärksamhet.
Han berättar att han i själva verket ofta använder sin egen kropp som ritblock för att föreviga sina tankar och insikter med bläck. På halsen syns ett spegelvänt ”LEV” – en påminnelse om att både komma ihåg att livet pågår här och nu och att leva hållbart.
– Att leva på ett sätt som förlänger och inte förkortar mitt liv. Jag har så mycket kvar att bli klok på, jag står inte ut med tanken på att jag inte ska bli det.
Hur blir man lycklig? (Enligt Micael Dahlen).
”Tänk inte på livet som de stora projekten och målen där vi ska göra allt vi kan och stressa längs vägen för att uppnå det. Det är undantagen i livet som är fantastiska och som kan bereda oss jättemycket lycka och glädje. Men de händer inte så ofta och den lyckan varar inte för evigt. Då undrar vi om vi gjorde något fel som ansträngde oss så mycket och uppnådde det fantastiska, och efter en tid ändå inte känner den stora lyckan som vi försakat så mycket för. Och vi inser att det finns så otroligt mycket mellan de här stora undantagen som både bidrar till att du kommer dit men också att du är lyckligare, hållbarare och får ut så mycket mer av livet på vägen. Om du kan må lite bättre och vara lite lyckligare lite oftare ger ringar på vattnet och ökar sannolikheten att de människor du möter blir lyckligare”.