Att ta sig från Fridhemsplan i centrala Stockholm till Älvsjö i söderort är en ganska bökig historia i dag. Men när gula linjen öppnas för trafik 2034 kommer resan att ta runt 10 minuter.

Men det är ett jättelikt projekt som ska ros i land. Byggtiden är beräknad till nio år. Åtta kilometer tunnel ska konstrueras.

– Vi är i slutfasen av planeringen och nu väntar uppstarten av nästa fas, att börja bygga. Under året kommer man att se allt mer av oss, när vi börjar förbereda arbetsplatserna där vi ska ta oss ner i marken, säger Johan Brantmark, chef för tunnelbanan till Älvsjö.

Sammanlagt kommer linjen att få sex stationer: Fridhemsplan, Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet, Östbergahöjden och Älvsjö. Nu presenteras de första bilderna som visar hur det är tänkt att entréerna till tre av dessa stationer ska se ut.

– Det är de första bilderna på nästa generations tunnelbana. Från Trekantsparken i Liljeholmen kommer man att kunna åka snabbhiss ner till gula linjen, där vi har beslutat att det ska finnas plattformsbarriärer för ökad säkerhet, säger Anton Fendert och fortsätter:

– Sedan kan man åka med de självkörande tågen till både Fridhemsplan och Älvsjö på bara några minuter.

På Fridhemsplan byggs plattformen till den gula linjen under den blå linjen.

– Härifrån kommer det att ta tio minuter att åka till Älvsjö. De självkörande tågen kan gå så tätt som varannan minut, om det behövs. Men vi planerar att starta med fem-minuterstrafik, säger Johan Brantmark.

I Liljeholmen byggs stationshuset ut och får en ny entré mot Trekantsparken.

– Bilden visar Liljeholmen och hur man kommer man in från Trekantsparken till en biljetthall med sex snabbhissar som tar resenärerna ner till gula linjen. Man kan gå in från den andra sidan också, precis som i dag.

Uppgången till stationen Årstafältet kommer att hamna i ett helt nytt hus.

– Stockholms stad ska ju bygga en hel stadsdel där och vi ska se till att den får effektiv och modern kollektivtrafik. Hur just det här nya huset ska se ut är inte bestämt ännu, säger Johan Brantmark.

Han påpekar att när bygget väl drar igång så kommer de första åren att ägnas åt att spränga ut arbetstunnlar.

– Samtidigt byggs två gigantiska borrmaskiner ihop i Älvsjö. När arbetstunnlarna är klara tas tunnelborrmaskinerna ner och sen jobbar de sida vid sida med varsitt tunnelrör, hela vägen till Fridhemsplan.

Läs mer:

Så blir Stockholms nya tunnelbana

Se byggarnas egna bilder på den nya tunnelbanans framväxt

Världspremiärtur i Stockholms nya tunnelbana

Share.
Exit mobile version