Restaurang Signum i Mölnlycke blev kvällens stora vinnare när årets stjärnor i Guide Michelin delades ut. Thomas Sjögrens krog avancerade inte bara från en stjärna till två utan fick också en så kallad grön stjärna, som ges till restauranger med framstående hållbarhetsarbete.

I övrigt var det skralt med svenska nyheter. Den lilla sushirestaurangen Hoze i Göteborg fick en stjärna, liksom lyxiga Ergo som öppnade på Östermalm i Stockholm för ungefär ett år sedan.

En stjärna betyder att restaurangen är en väldigt bra restaurang i sin kategori, två stjärnor att restaurangen har excellent matlagning som är värd en omväg och tre stjärnor att köket är exceptionellt och restaurangen värd en resa i sig.

Björn Frantzén, som nu är ensam i världen om att ha tre trestjärniga restauranger, i Stockholm, Dubai och Singapore, fick också komma upp på scenen och ta emot utmärkelsen för årets sommelier som tilldelades hans medarbetare André Bekker.

Under kvällen delades det också ut så kallade bib gourmander, som belönar hög gastronomisk kvalitet till överkomligt pris. I Sverige gick de till Stockholmsrestaurangen Ärla och Västergatan i Malmö.

Inga restauranger i regionen, som består av Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island och Färöarna, förlorade sina stjärnor.

Fakta.Svenska restauranger med stjärnor 2025

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Vyn, Simrishamn

Vollmers, Malmö

Aira, Stockholm

Aloë, Älvsjö

Signum, Mölnlycke (ny)

En stjärna:

Koka, Göteborg

Project, Göteborg

Restaurang 28+, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Hoze, Göteborg (ny)

Knystaforsen, Rydöbruk

Adam/Albin, Stockholm

Celeste, Stockholm

Dashi, Stockholm

Ekstedt, Stockholm

Ergo, Stockholm (ny)

Etoile, Stockholm

Nour, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Seafood Gastro, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Äng, Sibbarps socken

PM & Vänner, Växjö

Läs mer: Ergo: Lyxig finkrog borde kunna ta ut svängarna mer

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version