Torsdag den 26 september

Varmt välkommen till DN:s monter F01:29! I dag hålls samtal med bland andra Parisa Liljestrand, Björn Ranelid och Ebba Witt-Brattström.

09.00 Välkommen till Bokmässan!

DN:s Greta Schüldt och Sandra Stiskalo hälsar välkommen till programmet i årets DN-monter.

09.15 Anna Gustafsson

DN:s grävande reporter har skrivit en bok om läget för svensk sjukvård efter vårdvalsreformen. I ”Du sköna nya vård” ställer hon sig frågan: är vården verkligen till för alla?

09.30 Halvtimme med Husis: Litterärt utbyte mellan grannar

DN:s Åsa Beckman, författaren Maria Turtschaninoff samt litteraturkritikern Kaneli Kabrell diskuterar skillnader och likheter i den svenska, finlandssvenska och finska litteraturen tillsammans med Hufvudstadsbladets kulturchef Andrea Svanbäck.

10.00 Henrik Brandão Jönsson

”Saudade” är ett portugisiskt begrepp för att längta bort och hem på samma gång – och namnet på DN:s Latinamerika-korrespondents nya bok. Med DN:s Åsa Beckman diskuterar han sin reseskildring och sitt arbete.

10.15 Jon Jordås

Radiojournalisten har skrivit en av höstens mest uppmärksammade böcker – ”Den sista boken om mordet på Olof Palme”. Har han, 38 år efter dådet som skakade Sverige, löst gåtan?

10.30 Parisa Liljestrand

Sveriges kulturminister är i halvtid av mandatperioden. Hur ser hon på kulturpolitiken – och på kulturdebatten? DN:s Malin Ullgren grillar henne med 10 snabba frågor.

10.45 Åsa Wikforss

Vilka är hoten mot yttrandefriheten? Och hur håller man det demokratiska samtalet levande? Filosofen, debattören och ledamoten i Svenska Akademien talar om det offentliga samtalet.

11.00 DN Debatt Live med Kristina Hedberg: Hur farligt är skärmsamhället?

Hur skadade blir barnen av att surfa lika mycket som vi själva gör? Skärmens vänner och fiender möts på DN:s scen efter myndighetens nya rekommendationer om begränsad skärmtid för minderåriga. Medverkande bland andra Emanuel Karlsten.

11.30 Brenda Navarro

”Aska i munnen” är en våldsam och rasande uppgörelse med rasism, exil och fattigdom. DN:s Sandra Stiskalo möter den mexikanska författaren på besök i Göteborg.

11.45 Marcus Berggren

Komiker, musiker, poddare, författare och poet – han har många yrkestitlar. Hans förra diktsamling blev 2023 års mest sålda. Den nya diktsamlingen heter ”Åland”.

12.00 Johan Croneman

DN:s ständigt omtalade tv-kritiker talar med Björn Wiman om konsten att hålla den kritiska lågan vid liv i kolumnens form – och om framtiden för public service.

12.15 Oscar Jonsson och Lena Einhorn

Vad är det särpräglade med Putins Ryssland? En krigsforskare och en författare talar om hur hotet från Ryssland tar sig både nya och gamla former – och hur detta påverkar försvaret av Sverige.

12.30 Ebba Witt-Brattström

I ”Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd” berättar författaren och litteraturprofessorn historien om Moa och Harry Martinson, det svenska 1900-talets mesta författarpar. Här talar hon om boken med DN:s Sandra Stiskalo.

12.45 Sverker Sörlin

Författaren och folkbildaren har skrivit en både idéhistorisk och personlig essäbok om fenomenet snö i en värld som smälter. DN:s Åsa Beckman möter honom för ett samtal om boken som kort och gott heter ”Snö”.

13.00 Björn Ranelid

Sverige har fått en ny ”språklig underklass”, och nu hotar han att stämma svenska staten för en skola ”i förfall”. Om detta handlar den nya boken ”Låt solen lysa över alla barn”.

13.15 Per Svensson

Författaren och DN-medarbetaren fick förra året Augustpriset för sin biografi om konstnären Anders Zorn. Här pratar han med DN:s Malin Ullgren.

Fredag den 27 september

Varmt välkommen till DN:s monter F01:29! I dag hålls samtal med bland andra Mark Levengood, Karolina Ramqvist och Christer Fuglesang.

09.00 Lotta Olsson

​​DN:s deckarkritiker inleder traditionsenligt dagens program med att tala och tipsa om årets (hittills) bästa deckare.

09.15 Anna och Signe Bennich

Dottern har skrivit ”Att försvinna sig” ihop med sin mamma, psykologen och DN-medarbetaren. I boken berättar de tillsammans om sjukdomen anorexi – och om vägen tillbaka.

09.30 Halvtimme med Husis: Hallå där Sverige med Mark Levengood!

Hur kan det svenskspråkiga Finland närma sig den rikssvenska offentligheten? Och vilken bild har finländare egentligen av Sverige? Hufvudstadsbladets kulturchef Andrea Svanbäck diskuterar med HBL:s Sverigekorrespondent Tobias Pettersson, journalisten och författaren Philip Teir samt Sveriges mest kända finländare Mark Levengood.

10.00 Cecilia Khavar och Jennifer Wegerup

Hur skildrar man som public service-journalist utvecklingen i ett land som går i auktoritär riktning? Två författare talar utifrån sina nya böcker om USA och Italien.

10.15 Hernan Diaz

För sin roman ”Egendom”, om Wall street-kraschen 1929, fick den argentinsk-amerikansk-svenske författaren Pulitzerpriset. Här pratar han med DN:s Josefin Olevik.

10.30 Johan Svedjedal och Per Svensson

Är denna dagen fortfarande ett liv? Var ligger Saltkråkan i dag? Litteraturprofessorn talar med författaren och Astrid Lindgren-kännaren om stormar och drömmar i skärgården förr och nu.

10.45 Stefan Lindberg och Torbjörn Flygt

Den ene flyr barndomens mexitegelvilla för frikyrkoväckelsen i ”Viskarna”. Den andre skriver i ”Låt oss gå ut med glädje” om 70-talets Sverige – världens modernaste land. Två författare och folkhemskännare i ett litterärt möte.

11.00 DN Debatt Live med Kristina Hedberg: Vem är antisemit?

Var går gränsen för den som vill kritisera kriget i Gaza? En panel med deltagare från alla läger möts på DN:s debattscen. Medverkande bland andra Göran Rosenberg och Ingrid Lomfors.

11.30 Antje Jackelén och Martin Modéus

Hur gör man egentligen för att tala om Kristi uppståndelse? Den förra ärkebiskopen möter den nuvarande i ett möte med DN:s Sandra Stiskalo.

11.45 Bengt Ohlsson

Vem är Helga Gregorius i dag? Och varför blev hon det? Författaren och DN-kolumnisten talar med DN:s Björn Wiman om sin kritikerhyllade nya uppföljare till ”Gregorius”.

12.00 Karolina Ramqvist

Den skönlitterära debuten kom 2002 och utspelade sig på Jamaica. I sin nya roman återvänder hon till samma tid och plats, med en tjugo år äldre blick. I samtal med DN:s Josefin Olevik.

12.15 Marie-Louise Ekman

Konstnären, dramatikern och författaren har skapat en sorts sammanfattning av sitt konstnärskap i reportageboken ”Testamentet”. Här möter hon DN:s Åsa Beckman.

12.30 Christer Fuglesang och Ulf Danielsson

Ingen rymden kan ingen höra oss skrika. Eller? Sveriges mest berömde astronaut och Sveriges mest älskade fysiker talar om den existentiella dimensionen i universum.

12.45 Uwe Wittstock

I sin nya bok skriver den tyska författaren Uwe Wittstock om ett dramatiskt år i den tyska litteraturhistorien – 1940. Här möter han DN:s Sandra Stiskalo för ett samtal. Språk: tyska.

13.00 Maria Stepanova

Den ryska författaren lämnade sitt hemland efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Hennes nya roman ”Flyktpunkten” kretsar kring slitningen mellan frihet och minne. I samtal med DN:s Malin Ullgren.

13.15 Marcus Wandt

Han har rest 346 varv runt vår planet, tillbringat 22 dygn i rymden. Varför drömmer så många om en rymdresa och vad spelar resorna för roll för mänskligheten? Här berättar han om vardagen i tyngdlöshet och forskning som kan visa vägen till en ny framtid.

Lördag den 28 september

Varmt välkommen till DN:s monter F01:29! I dag hålls samtal med bland andra Anna-Lena Laurén, Stefan Löfven och Sofi Oksanen.

09.00 Lotta Olsson

​​DN:s deckarkritiker inleder traditionsenligt dagens program med att tala och tipsa om årets (hittills) bästa deckare.

09.15 Wanda Bendjelloul och Emma Bouvin

”Minnets labyrint” är en dokumentärroman med utgångspunkt i den libyska diktatorn Khadaffis ungdomsläger, dit DN:s filmkritiker åkte som ung. Här i möte med författaren och DN:s Mellanösternkorrespondent.

09.30 Saga Cavallin och Selma Brodrej

Den ena har skrivit ”Utge sig”, om begreppet autenticitet i vår tid, och den andra har skrivit ”Testosteron” – en essäsamling om män. Här möter de DN:s Greta Schüldt för ett samtal.

09.45 Sara Kristoffersson

Hur gick Konsum från utopi till varumärke? DN:s konstkritiker berättar historien om Konsums uppgång och fall i boken ”Det förlorade paradiset”.

10.00 Philip Teir och Helena von Zweigbergk

Hur berättar man om ett år i tiden? I ”Eftermiddag i augusti” är det tveklöst 1993, och i ”1979 – Johanna och Ingrid, ett familjedrama” lika tveklöst 1979. Här möter de DN:s Åsa Beckman.

10.15 Johan Hilton

G-P:s kulturchef talar om sin uppmärksammade bok om Benny Fredrikssons liv och död – och om vilka lärdomar journalistiken kan dra efter metoo-rörelsen.

10.30 Anna-Lena Laurén

Hur ser utsikterna ut i kriget i Ukraina? Och vad händer när man flyttar från Kiev till Berlin? DN:s korrespondent uppdaterar skoltyskan i samtal med Björn Wiman.

10.45 Lars Trägårdh och Lars Strannegård

Hur ser framtiden för det svenska kulturlivet ut? Här möts regeringens kulturutredare och den djupt kulturengagerade rektorn för Handelshögskolan.

11.00 Magnus Ranstorp och Åsa Erlandsson

Vad har världens mest omtalade terroristorganisation – Hamas – för släktskap med enskilda terrordåd i västvärlden? Går det att se terrorism som en företeelse med egna villkor, och hur kan vi i så fall förstå dem?

11.15 Geir Gulliksen

I ”Övre port, nedre port” skriver den norske författaren ett släktepos om tre generationer norrmän. Här möter han DN:s Greta Schüldt för ett samtal.

11.30 Stefan Löfven

Den tidigare svetsaren och statsministern i samtal med DN:s Sandra Stiskalo om sin bok ”Svetsare och statsminister” – en berättelse om hans uppväxt, väg till engagemanget och kärleken till Ulla.

11.45 Björn Wiman

Vad hände med antisemitismen i världen efter den 7 oktober? DN:s kulturchef talar om sin nya bok ”Grinden i Dachau – sex essäer om det tidlösa hatet mot judarna”.

12.00 Andrev Walden

Den Augustbelönade DN-kolumnisten berättar om året efter framgången med ”Jävla karlar” och om den nya krönikesamlingen ”Den vidunderliga ordningen”.

12.15 Lars Wilderäng och Lena Wilderäng

De är prepperförebilder och djupt engagerade i kriget i Ukraina. Hon levererar material in i landet, han driver en blogg för att påverka opinionen. Båda skriver böcker om konflikten. Hur har ett krig i främmande land blivit två makars stora gemensamma projekt?

12.30 Michail Zygar

Hur skapas historia av myter? Den ryske journalisten om hur 350 år av propaganda, oseriös historisk forskning och folksägner drev hans nation till krig.

12.45 KG Hammar

Den tidigare ärkebiskopen har romandebuterat med ”Den längsta resan”, där han skildrar Dag Hammarskjölds sista timmar på det flygplan som störtade i Nordrhodesia 1961.

13.00 Sofi Oksanen

Hennes gammelmoster blev våldtagen av ryska soldater och var därefter tyst i hela sitt liv. Den finsk-estniska författaren om hur Putin använder hatet mot kvinnor för att säkra sin makt.

13.15 Axel Gordh Humlesjö och Luke Harding

Två författare och grävande journalister samtalar om hur dolda kopplingar till Ryssland hjälper Putin att stärka sin makt – och om hur viktigt det är att avslöja dem.

Söndag den 29 september

Varmt välkommen till DN:s monter F01:29! I dag hålls samtal med bland andra Liv Strömquist, Ludmila Engqvist och Jan Guillou.

09.00 Susanna Alakoski

”Dotterdottern” är tredje delen i serien om fyra generationer kvinnor. Här får vi följa Kathrine från mitten av 70-talet och ett par decennier framöver. Hon vill allt utom att följa i sin mammas spår.

09.15 Anders Rydell och Ingrid Carlberg

Två författare om hur kultur och propaganda historiskt har använts i kriget om människors själar – både i form av lögner, desinformation och stulen musik.

09.30 Elisabeth Åsbrink

Tillsammans med Gloria Ray Karlmark har författaren och journalisten skrivit boken ”Gloria. I rasismens skugga” om hur en tonårig Gloria Ray var en av The Little Rock Nine – de svarta ungdomar som blev de första att trots dödshot och våld gå på en helvit skola på 1950-talet.

09.45 Linnea Axelsson och Ann-Helén Laestadius

Två författare med ursprung i den samiska kulturen skriver om den på olika sätt. Båda använder samiska ord och begrepp i texter som nått fram till många som inte själva har kunskapen eller närheten. Hur berättar man minoritetens historia för majoritetsfolket?

10.00 Asta Olivia Nordenhof

Danska stjärnförfattaren har kommit till bok två i sin utlovade romanserie om sju band. ”Djävulsboken” är en tankebok om kärlek, prostitution, kapitalism och maktutövning.

10.15 Göran Greider

Är det möjligt att gestalta Cornelis Vreeswijk i romanform? Och hur diktar man vidare på klassiska ”Veronica”? Poeten och författaren om sin nya roman ”Nu när man är död”.

10.30 Nina Björk och Liv Strömquist

Den ena har skrivit ”en intellektuell självhjälpsbok”, den andra ”en självhjälpsbok mot självhjälp”. Vilka är deras ingångar, invändningar – och egna bästa självhjälpstips? Här i samtal med DN:s Greta Schüldt.

10.45 Malin Ullgren

I kritikerrosade ”Förhöjningen” debuterar DN-journalisten som romanförfattare. Ett samtal om hur man skriver om otrohet i vår tid – med den tidlösa litteraturens grepp.

11.00 Ida Östenberg och Henrik Berggren

Hur ofta tänker män på romarriket – egentligen? Och i så fall varför? En antikhistoriker och en historiker reder ut det senaste årets stora stridsfråga.

11.15 Åsa Beckman

Smakar kulturbarnets räkmacka ännu bättre i Göteborg? DN:s biträdande kulturchef talar om livet som barn till en författare och sin uppmärksammade bok om fadern Erik Beckman.

11.30 Carl-Johan Vallgren

Han fick idén att skriva en deckare med en död människa i en bärande roll. Samtidigt insjuknade hans fru i cancer. Romanen ”Din tid kommer” blev en berättelse om sorg.

11.45 John Ajvide Lindqvist

Sveriges största skräckstjärna har börjat skriva kriminalromaner. Deckarserien Blodstormen handlar om författaren Julia Malmros – som likt författaren själv fått sin ”Millennium”-uppföljare refuserad.

12.00 Hannah Widell och Amanda Schulman

De två systrarna har samlat sina tankar om abort, skilsmässor, skönhet, rädslor och förälskelse i boken ”Pink velvet”. Systerskap i bokstavlig – och bildlig bemärkelse?

12.15 Carl Johan De Geer och Marianne Lindberg De Geer

Landets mesta konstnärspar samlar sina erfarenheter. Hon skriver dagböcker om vardagen och inte minst kärleken till maken. Han skriver om sina filmerfarenheter. Hur hjälper de varandra att skapa, minnas och skriva? I samtal med DN:s Josefin Olevik.

12.30 Ludmila Engqvist

Hon var häcklöparstjärna och OS-guldmedaljör, sadlade om till bob – och åkte fast för dopning. Vad hände? Efter 19 års tystnad har hon nu gett ut sin självbiografi.

12.45 Jan Emanuel, Daniel Suhonen och Leonidas Aretakis

Tre vänstermän – med och utan skägg – talar om nya och gamla strategier för hur socialdemokratin och vänstern ska kunna möta en framtid där populismen växer sig starkare.

13.00 Jan Guillou

Vad kan två pensionärer göra mot högerextrema nätverk? Den bästsäljande författaren i samtal med Björn Wiman om den nya delen i den populära romanserien om firma Hamilton och Ponti.

Share.
Exit mobile version