Socialdemokraterna

Annika Strandhäll

När Socialdemokraterna samlas för kongress i maj väntas arbetstiden bli en het fråga. Annika Strandhäll har lett en intern arbetsgrupp som lagt fram förslag på kortare arbetstid och det finns krafter inom partiet som vill att hon slåss för sin sak. Som ordförande för S-kvinnor har hon många på sin sida, inte minst inom LO-kollektivet som med stigande ilska sett hur tjänstemän kunnat jobba hemma några dagar i veckan medan sjuksköterskor och omsorgspersonal inte har den möjligheten.

Markus Kallifatides

Han är docent från näringslivets akademiska högborg, Handelshögskolan i Stockholm. Samtidigt leder han Socialdemokraternas tyngsta vänsterfraktion, föreningen Reformisterna. Inför S-kongressen i vår har riksdagsledamoten Markus Kallifatides chansen att göra avtryck på den politik som ska klubbas inför valet 2026. Räkna med att han utmanar partiledningen med krav på offensiv finanspolitik, offentliga investeringar och progressiv beskattning.

Teresa Carvalho

Riksdagsledamoten är den som ska saluföra Socialdemokraternas nya och hårdare tag mot den organiserade brottsligheten. Norrköpingsbon tog över uppgiften som rättspolitisk talesperson från ex-ministern Ardalan Shekarabi, som fick lämna posten, och har under hösten argumenterat för varför det är rätt av S att ge upp motståndet mot anonyma vittnen. Har redan hinnit reta upp kollegorna i oppositionen med uttalanden om att det är ”helt orimligt” att några mindre partier ska diktera villkoren för kriminalpolitiken.

Sverigedemokraterna

Henrik Vinge

Han var en av förhandlarna vid Tidö slott och har fortsatt stort inflytande bakom kulisserna. För interna partiärenden – som hanteringen av Richard Jomshof och förundersökningen om hets mot folkgrupp, och i kampen om Ungsvenskarna som självständigt förbund – har SD:s vice partiledare spelat en avgörande roll. Henrik Vinge är en av partiets tongivande röster, och lär försöka tona ner den provokativa kommunikationen ju mer valet 2026 närmar sig.

Tobias Andersson

”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!” så skrev Tobias Andersson på plattformen X i valrörelsen 2022. Inlägget fördömdes men uppmärksammades också som valrörelsens kanske mest effektiva kommunikation. Under Tidöregeringen har han tagit plats som ordförande i näringsutskottet, och hörs ofta i en av svensk politiks hetaste debatter: Kommer och bör regeringen sätta spaden i marken för fler kärnkraftsreaktorer redan före nästa val? Tobias Anderssons svar är ett rungande ja.

Denice Westerberg

Hon har varit ansiktet utåt för den nyhetskanalen Riks, som tidigare ägdes av SD, och ett av partiets draglok på TikTok. 20 år gammal utlöste hon ett storbråk på den borgerliga tankesmedjan Timbro när hon som första sverigedemokrat antogs till en av deras utbildningar.

Som ny ordförande för SD:s ungdomsnätverk Ungsvenskarna vill hon se ett Swexit och ”klippa passet” för invandrare som inte ”anpassar sig” i Sverige. Men målet om att slå sig loss från moderpartiet och bli ett fristående ungdomsförbund får skjutas på framtiden – efter att partiet stoppat planerna fram till efter nästa val.

Moderaterna

Niklas Wykman

Maktspelet lärde han sig som ordförande i ungdomsförbundet. Kunskaperna i ekonomi skaffade han sig på Örebro universitet och som politisk sakkunnig åt Anders Borg. Nu står Niklas Wykman inför sin största politiska utmaning hittills. Det är nämligen finansmarknadsministerns uppgift att förverkliga idén om statligt stöd till ny kärnkraft. Förslaget har fått knivskarp kritik men Niklas Wykman har inte mycket utrymme för att backa. Ett klubbslag ska falla i riksdagen i maj.

Gustaf Reinfeldt

Efter en studievända till USA har Moderatsonen gjort comeback i politiken – den här gången som oppositionsråd i Sundbyberg.

Framför sig har han ett tydligt mål: att bota partiets ”urbana huvudvärk”. Han vill locka tillbaka de kvinnliga storstadsväljare som lämnat M för S, mycket på grund av regeringssamarbetet med Sverigedemokraterna. Det är väljare som internt ofta kallas ”Magdamoderater”. Reinfeldt ser samarbetet med SD som ett nödvändigt ont och lovar att något SD-samarbete inte kommer att bli aktuellt i Sundbyberg.

Benjamin Dousa

När Muf-ordföranden Benjamin Dousa lämnade politiken för att bli vd för den borgerliga tankesmedjan Timbro blev många förvånade. Men när han i höstas kom tillbaka, som bistånds- och utrikeshandelsminister i Ulf Kristerssons regering sågs det också som en skräll.

Utnämningen väckte liv i gamla falangstrider i partiet. Men själv har Dousa sagt att han inte är så intresserad av det politiska spelet. Nu är det han som har ansvaret för att lägga om biståndspolitiken – där biståndet ska knytas närmare handelsfrågorna.

Vänsterpartiet

Maria Forsberg

Som partisekreterare ska Forsberg hålla i kopplet på Sveriges mest svårdresserade parti. Uppdraget är att fila ner alla vassa kanter som kan få Vänsterpartiet att fastna i dörren till Rosenbad. Målet är att spräcka Magdalena Anderssons kompakta ovilja att ta in Nooshi Dadgostar i en S-ledd regering. Maria Forsberg ska se till att Andersson inte har några bångstyriga vänsterelement att skylla på. En kurs om skillnaden mellan antisemitism och Israelkritik finns på att göra-listan.

Lorena Delgado Varas

Solidaritet med befrielserörelser men avståndstagande från terrorister. Balansgången är inte lätt för Vänsterpartiet som arbetar hårt på att skaffa sig en regeringsduglig framtoning. Riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas är en av dem som lär protestera om anpassligheten går för långt. Kemiingenjören från KTH utmanar gärna gränser, med palestinasjal i riksdagens kammare eller flaggor till stöd för PKK i Almedalen.

Centerpartiet

Karin Ernlund

Hon tillträdde som partisekreterare strax efter förra valet och ska tillsammans med C-ledaren Muharrem Demirok se till att partiet enas om en gemensam linje i regeringsfrågan inför valet 2026. Ska C närma sig S eller fortsätta kämpa ensamma i Mittens rike? Under 2025 kommer frågan att ställas på sin spets när Centerpartiet samlas till stämma. Det blir Karin Ernlunds ansvar att partiet drar åt samma håll i stället för att bedriva gerillakrig i medierna mot partiledningen.

Caroline von Seth

Ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund hamnade i hetluften när förbundet mitt under krisen för partiledare Muharrem Demirok krävde hans avgång. Förtroendet för honom sågs som förbrukat, dundrade von Seth.

Men snabbt vände sig flera av hennes egna distrikt emot sin ordförande – och riktade om kritiken mot henne för att inte ha förankrat utspelet. De krävde en extrastämma för att pröva förtroendet för den 25-åriga gymnasieläraren från Stockholm som varit ordförande för ungdomsförbundet i ett år. Under nästa år avgörs frågan om hennes framtid.

Miljöpartiet

Annika Hirvonen

Med två nya språkrör i toppen har Miljöpartiet för första gången på många år lite medvind i opinionen. Den nya ledningen vill att partiet ska koncentrera sig på sina kärnfrågor, miljö och klimat, men gruppledaren Annika Hirvonen lär inte stillatigande köpa den inriktningen. Hennes engagemang i flykting- och migrationsfrågor kommer knappast att avta bara för att ledningen vill något annat. Som riksdagens flitigaste talare kommer hon att få många tillfällen att ge sin bild av vad hon anser är MP-politik.

Rasmus Ling

Ling, som är uppvuxen i Söderhamn, har under sina tio år i riksdagen hunnit arbeta under hela sju språkrör. Som ung funderade han på att bli polis men för nu partiets talan i rättsfrågor och har riktat kritik mot de gamla regeringskollegorna i S för att inte göra tillräckligt när det kommer till gängkriminaliteten. Ling kräver ett tätare samarbete mellan oppositionspartierna och att S-ledaren Magdalena Andersson börjar bygga sitt lag inför nästa val.

Kristdemokraterna

Alice Teodorescu Måwe

I stormen runt EU-parlamentarikern Sara Skyttedal värvade partiledaren Ebba Busch opinionsbildaren Alice Teodorescu Måwe att rädda KD i EU-valet. Det gick hem, även om partiet tappade ett mandat. Men Alice Teodorescu Måwes ställning i KD är helt beroende av Ebba Busch. Som en del av EU-parlamentets delegation till Israel har Teodorescu Måwe skaffat sig en plattform att fortsätta sin opinionsbildning. Om hon klarar att gå in i politikerrollen och EU-förhandlandet återstår att se.

Peter Kullgren

Kristdemokraterna vill växa på landsbygden, ”hjärtlandet” som Ebba Busch kallar det. I senaste riksdagsvalet lyckades man inte. I strategin att nå dessa väljare spelar värmlänningen och landsbygdsministern Peter Kullgren en nyckelroll. Han har visat sig flexibel och villig att samarbeta med alla. Till och med Ungern och regeringen Orbán, för att få igenom svenska skogsintressen när EU skulle klubba lagen om naturrestaurering. Fiskekvoterna slogs han enligt kritikerna inte lika hårt för.

Liberalerna

Mats Persson

Persson utan h är ideologen bakom Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna. Umgänget skaver fortfarande mot partiets socialliberala självbild. Persson och Pehrson kan nu behöva övertyga partiet att svälja en ännu surare medicin: Att dela regering med SD. Formuleringarna på landsmötet nästa höst kommer att dömas på varje kommatecken. Att arbetslösheten är fortsatt hög gör inte livet lättare för arbetsmarknadsminister Mats Persson.

Anna Starbrink

För Liberalerna var 2022 års valrörelse en infekterad sak, och stockholmsliberalen Anna Starbrink var starkt emot ett SD-samarbete. Men Starbrink bestämde sig för att acceptera SD-stödet och ta plats i riksdagen. Dock med löftet att rösta emot förslag om både tiggeriförbud, och begränsad rätt till tolk. Under 2025 väntas utredningen om ett nationellt tiggeriförbud bli klar. Om Socialdemokraterna röstar nej behövs endast Anna Starbrinks och ytterligare en röst för att fälla förslaget i riksdagen.

Share.
Exit mobile version